Psiholoģe: bērna bērnudārza gaitu uzsākšanai ir jāgatavojas arī vecākiem

Psiholoģe: bērna bērnudārza gaitu uzsākšanai ir jāgatavojas arī vecākiem

20. Aug 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau drīz Māmiņu Klubā notiks psiholoģes Diānas Zandes nodarbība „Kā palīdzēt savam bērnam adaptēties bērnudārzā”. Ko tajā dzirdēsiet un kādēļ to ir vērts apmeklēt, stāsta Diāna Zande. 

„Nokļūstot jebkurā jaunā situācijā, mēs sastopamies ar lietām, kuras iepriekš neesam paredzējuši.  

Tad, kad bērniņš sāk iet bērnudārzā, vecāki parasti saviem draugiem apjautājas, kā tajā iejuties viņu bērns vai arī atceras savu pieredzi, tomēr tās ir tikai drupatas no tā, kas bērniņu reāli var sagaidīt!  

Parasti lielākās problēmas rodas nevis tāpēc, ka bērnam ir grūtības iejusties, bet gan tāpēc, ka vecāki nezina, kā viņam palīdzēt, un nav gatavi tam visam, kas ar bērniņu var notikt tad, kad viņš uzsāk bērnudārza gaitas,” stāsta Diāna Zande.

Psiholoģe atklāj, ka nodarbība „Kā palīdzēt savam bērnam adaptēties bērnudārzā”, pirmkārt, ir paredzēta, lai vecākiem parādītu visus sēkļus un zemūdens akmeņus jeb visas tās situācijas, kuras varētu būt problemātiskas.

Otrkārt, vecākiem šajā nodarbībā tiks sniegta informācija par to, kā jau pirms bērnudārza gaitu uzsākšanas, šim pasākumam tuvoties gan pašiem, gan palīdzēt tam tuvināt bērnu.  

„Lekcijā runāsim par dienas ritmu - kā to sākt pielāgot vēl pirms došanās uz bērnudārzu, runāsim par to, kā bērnam palīdzēt saprast, kas vispār ir dārziņš un arī par pirmajām dienām – to, kā bērniņu uz bērnudārzu vest, un kā no tā sagaidīt. Tāpat stāstīšu arī par to, kas dzīvē būtu nedaudz jāpamaina brīdī, kad bērns uzsāk savas bērnudārza gaitas.  

To visu būtiski zināt, jo vecākiem dažkārt šķiet, ka viņi palaidīs bērnu dārziņā un viss būs kārtībā. Tomēr pārsvarā jau tā nav, un tad, gan vecākus, gan bērnu, māc spriedze un trauksme.

Protams, šī nodarbība garantēti neatrisinās visas problēmas un bērns uzreiz ideāli neiejutīsies bērnudārzā, bet tā vecākiem sniegs tādus kā ceļa rādītājus - ko darīt, lai bērniņš iejustos labāk, kā saprast, ka viņam ir grūtības iejusties, kurā brīdī meklēt palīdzību un cik ilgs laiks vispār ir normāls, līdz bērns dārziņā iejūtas,” skaidro Diāna Zande.   

Psiholoģe uzsver, ka nodarbībā daudz tiks stāstīts par to, kā bērniņš izrāda to, ka viņam ir grūti, jo veidi, kā mazuļi parāda to, ka nespēj iejusties, ir ļoti dažādi, ne tikai raudāšana!

„Man šķiet, ka šī ir ārkārtīgi svarīga nodarbība, un ne velti tā notiek jūlijā, lai vecākiem būtu laiks sagatavoties bērna bērnudārza gaitu uzsākšanai.

Ir vajadzīgs laiks, lai nobriestu šai domai, un laiks, lai nedaudz pārkārtotu ierasto dzīves ritmu. Līdzīgi kā grūtniecībā! Grūtniecības deviņi mēneši ir periods, kas dots, lai sagatavotos bērniņa dzimšanai, bet, kad mazulis piedzimst, ir nepieciešams laiks, lai ar to aprastu.

Arī runājot par bērnudārza gaitu uzsākšanu ir ļoti līdzīgi. Ir nepieciešams laiks, lai pierastu pie domas, ka bērniņam būs jādodas uz dārziņu, bet pēc tam, kad viņš šīs gaitas jau uzsācis, ar to jāaprod.

Domāju, ka šī ir nodarbība, kuru vērts apmeklēt ne tikai vecākiem, bet arī bērnudārza audzinātājiem un varbūt arī auklītēm, kuras diendienā ir kopā ar bērniņiem! Tātad lekcija ir vērtīga visiem tiem cilvēkiem, kuri ir iesaistīti tajā bērnudārza iejušanās procesā,” pārliecināta Diāna Zande.

Māmiņu Klubs