Privātiem bērnudārziem svarīgāks par finansētāju ir finansējums vispār

Privātiem bērnudārziem svarīgāks par finansētāju ir finansējums vispār

04. Sep 2015, 12:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Privātajiem bērnudārziem svarīgāk par to, kurš finansē, vai tā būtu ministrija vai pašvaldība, ir finansējuma nodrošinājums vispār, atzīst aptaujāto privāto bērnudārzu pārstāvji.

Kā skaidro bērnudārza «BeBe» pārstāvis Juris Stikāns, tas ir skaidrojams ar to, ka vecākiem, kuri izvēlas savus bērnus vest uz privāto dārziņu, ir stabilitāte par nākotni. «Vecākiem ir svarīgi izvēlēties to, kas viņiem ir labāks, nevis to, ko piešķir pašvaldības ierēdnis vai rindas kārtas numurs.»

Bet privātās pirmsskolas izglītības iestādes «Lotte» pārstāve Dite Fridenberga arī atzīmē, ka jautājumā par finansējumu privātajiem bērnudārziem bērnu vecākiem svarīga paredzamība un skaidrība.

«Patlaban situācija ir neparedzama un neskaidra, kā rezultātā var aiziet bērni, kuriem ir iepatikusies iestāde, kurā viņi sāka nākt, jo vecākus satrauc finansiālā puse. Ir ģimenes, kur bērnus audzina viena mamma, tāpēc satraukums, vai spēs samaksāt par privātā bērnudārza apmeklējumu, liek viņai pieņemt lēmumu mainīt iestādi,» klāsta Fridenberga.

Stikāns norāda, ka liela daļa vecāku patlaban ir satraukušies par iespējamajām izmaiņām attiecībā uz finansējuma pieejamību no valsts vai pašvaldību puses privātajiem bērnudārziem.

«Bija daļa vecāku, kuri pieņēma pašvaldības dārziņu piedāvājumu, jo bažījās par neskaidro situāciju 2016.gadā. Viņi noteikti nebūtu pārtraukuši vest savus bērnus pie mums, ja zinātu, ka ar finansējumu viss būs kārtībā. Tomēr esošās situācijas dēļ vecāki bija spiesti darīt pāri saviem bērniem un mainīt vidi, piemēram, piecus gadus vecam bērnam, kurš mūsu iestādi apmeklēja no pusotra gada un kuram bija savi draugi grupiņā,» skaidro Stikāns.

Tāpēc «BeBe» pārstāvis Stikāns uzsver - ja valsts uzliek par pienākumu visu maksāt pašvaldībām, tad pašvaldību pienākums ir maksāt godīgu summu. Proti, tādu, kādi tā reāli tērē par katru pašvaldības dārziņa apmeklētāju.

Arī privātās pirmsskolas izglītības iestādes «Lotte» pārstāve Fridenberga uzskata, ka pašvaldībai būtu jālīdzfinansē izmaksas privātajos bērnudārzos, tādā apmērā, kādas ir pašvaldības bērnudārzos.

Kā ziņots, noslēdzoties trīs gadu periodam, kad tika piešķirts valsts finansējums, ja bērnam netika rasta vieta pašvaldības bērnudārzā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā turpmāk finansējumu šim mērķim rast pašvaldību budžetā.

VARAM pārstāvis Raivis Bremšmits Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda padomes sēdē informēja, ka atbalsta sniegšana netiks pārtraukta, bet tiks mainīts atbalsta sniedzējs. Proti, ja iepriekšējos trīs gadus finansējums tika piešķirts no valsts budžeta, turpmāk tas būs jādara no pašu pašvaldību budžeta.

LETA