Bērnu nakts enurēze: Plāns, kas sastāv no vairākiem posmiem un nes līdzi veiksmi

Bērnu nakts enurēze: Plāns, kas sastāv no vairākiem posmiem un nes līdzi veiksmi

23. Jul 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Beidzot klāt ir “sausās naktis”, un par to sapņo daudzas mammas. Bērniņš izaudzis no autiņbiksītēm, un tomēr – dažkārt mēdz slapināt gultiņā naktī. Tad tas notiek biežāk un biežāk, turpinās vairāku mēnešu garumā. Mainām gultasveļu, mazgājam, žāvējam matraci.. Mamma nervozē, bērniņš cieš, viņš slapjo gultu uztver kā savu trūkumu. Nekas nepalīdz, ne mierīgas sarunas, ne faktu ignorēšana, atmosfēra ģimenē kļūst aizvien saspīlētāka. Ko darīt?

Dažkārt bērni vienkārši nav vēl nobrieduši

Daudzi vecāki to nezina: ap triju gadu vecumu 70-80% bērni var sākt slapināt gultā. Vēl 10% ar to var saskarties arī 6 gadu vecumā. Katrs desmitais pirmklasnieks vēl slapina gultā. Raksturīgi, ka urīna nesaturēšana naktī biežāk ir zēniem, nekā meitenēm. Ārsti uzskata, ka nakts nesaturēšana līdz piecu gadu vecumam nav nekas ārkārtējs. Bailes par to, vai ar bērnu viss ir kārtībā, ir tieši vecākiem, un šīs bailes nav pamatotas.

Ārsti zina, ka bērnu nakts enurēze šajā vecumā daļēji ir saistīta ar to, ka bērns vēl nav nobriedis, viņa centrālā nervu sistēma, kas kontrolē urīnpūšļa darbu, vēl nav pilnībā ieslēgusies. Tāpēc bērni nav spējīgi apzināties pilnīgi visus procesus, kas notiek viņu organismā. Signāls – “jāiet pačurāt” paliek zemapziņā, un miega laikā urīnpūslis gluži vienkārši pats paveic savu darbu, nemodinot bērnu.

Ģimenes locekļiem jāpalīdz

Bērns jūtas nelaimīgs, jo nevar sevi kontrolēt, viņš nespēj ar to tikt gala vienatnē. Veiksmi var nest vairāku posmu pilns plāns, kura īstenošanā jāpiedalās gan bērniem, gan vecākiem ar ārsta atbalstu. Galvenais, lai bērniņš patiešām pats gribētu tajā piedalīties, uz viņu nedrīkst izdarīt spiedienu. Vecākiem jāiemācās: nerāt, neslavēt pārmērīgi, izņemot gadījumus, kad tiešām ir kādi panākumi. Katrā šī plāna posmā jāpavada vismaz 2 nedēļas.

1.solis. Ieviesiet kalendāriņu, kurā pēc “sausās” nakts bērniņš iezīmē saulīti, mašīnīti vai ko citu, kas viņam patīk. Slapjās naktis neatzīmējat nekādi. Esiet vienoti un virzīsieties uz priekšu kopā pārliecinātāk.

2.solis. Neilgi pirms miega bērnam jāpasēž mierīgi tualetē, lai urīnpūslis pilnībā atslābinātos. Dod bērnam uz tualeti līdzi kādu jauku grāmatiņu vai viņa mīļāko rotaļlietu. Tualetē jābūt siltai un patīkamai atmosfērai.

3.solis. Nesēdini pa pusei guļošu bērnu uz poda naktī, viņam process ir jāapzinās, tāpēc, ja grasies naktī sēdināt, pamodini bērnu pilnībā.

4.solis. Trenē bērna urīnpūsli. Kad bērnam gribas čurāt, lūdz mazliet paciesties. Tādas situācijas taču bieži gadās, piemēram, veikalā, vai esot ceļā. Urīnpūslis tiks trenēts un tā apjoms pakāpeniski pieaugs. Parasti tiem, kas saskaras ar slapināšanu gultā, urīnpūšļa apjoms ir mazāks par normu. Māci bērnam arī čurāšanas laikā mazliet apturēt čurāšanu, bērns sajutīs muskuļu darbību un savu spēju tos kontrolēt.

Parasti veiksme jau ir pirmo soļu izpildījumā, bet ārsti uzsver, ja viss augstākminētais tiek darīts, veiksme 50% gadījumu ir garantēta.

Ja uzlabojumu nav, palīdzēt var visa sākšana no gala pēc pāris nedēļām. Tad tiek garantēta 90% liela veiksmes iespēja.

Retāk: citas saslimšanas vai psiholoģiski iemesli

Mazāk kā 3% gadījumu bērnu nakts enurēzi izraisa urīnceļu iekaisums vai kādas citas veselības problēmas. Nakts slapināšanu gultā var izraisīt arī dvēseliski konflikti ģimenē, ko var sekmēt jaundzimušā ierašanās ģimenē, problēmas skolā. Tādos gadījumos palīdzēt vislabāk varēs ārsts.

Un tikai izņēmuma gadījumos bērniem, kas vecāki par 7 gadiem, ārsti iesaka medikamentozu ārstēšanu.

Kā tikt galā ar bērnu nakts enurēzi?

Bērni paši ļoti cieš, pārdzīvo par to, ka sanācis pieslapināt gultu. Runāt par šīm problēmām trešās personas klātbūtnē arī nav ieteicams, jo tas bērna ciešanas padarīs tikai lielākas.

Bērnu nakts enurēze ir arī smaga slodze mammai, tāpēc jāiemācās ar bērnu apvienoties, jānosprauž kopīgs mērķis: problēma jārisina kopā!

Dažkārt uz nakti var bērnam piedāvāt uzvilkt mitruma necaurlaidīgas biksītes. Tas būs labāks risinājums par kārtējo dusmošanos un rāšanos.

Esi pacietīga, viss izdosies!

20121128173408-44521.jpg

Meklē atbalstu, noderīgus ekspertu padomus:

www.bernuenureze.lv