Pirmā mājokļa programmai šogad atvēlēs papildu līdzekļus

Pirmā mājokļa programmai šogad atvēlēs papildu līdzekļus

05. Jul 2016, 14:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valdība šodien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu pirmā mājokļa programmai šogad atvēlēt papildu 2,5 miljonus eiro, kā arī noteikt, ka iegādājamā mājokļa maksimālā vērtība varēs būt 200 000 eiro.

Valdība atbalstīja EM sagatavotos grozījumus noteikumos par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai, priekšlikumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" un apropriācijas palielināšanu pirmā mājokļa programmai, kā arī jautājumu par finanšu līdzekļu izmantošanu pamatbudžeta programmā "Ekonomikas attīstības programma".

EM ierosina noteikt, ka nekustamajiem īpašumiem mājokļu programmā, kuru vērtība nepārsniedz 100 000 eiro, valsts nodevas likme tiek saglabāta 0,5% apmērā, bet nekustamajiem īpašumiem, kuru vērtība pārsniedz 100 000 eiro, valsts nodeva par nekustamo īpašumu tiek noteikta 500 eiro plus 2% no nekustamā īpašuma vērtības, kas pārsniedz 100 000 eiro.

"Tādā veidā tiek panākts, ka nekustamajiem īpašumiem, kuru vērtība pārsniedz 100 000 eiro, summa starp noteikto valsts nodevas standartlikmi 2% un piemērojamo atvieglojumu mājokļu programmas ietvaros nepārsniegs 1500 eiro," skaidro EM.

Patlaban tiek prognozēts, ka EM budžeta programmā "Ekonomikas attīstības programma" līdz 2016.gada beigām ienākumi no termiņuzturēšanās atļaujām varētu būt aptuveni 1,5 miljoni eiro, kā rezultātā nepieciešamais papildu finansējums, lai nodrošinātu pieprasīto galvojumu izsniegšanu 2016.gadā, ir 2,5 miljoni eiro.

Ministru kabinets atbalstīja grozījumus noteikumos par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai, nosakot, ka maksimālā darījuma summa mājokļu atbalsta programmā ir 200 000 eiro.

Tāpat valdība atbalstīja rīkojuma projektu par pamatbudžeta programmas "Ekonomikas attīstības programma" finanšu līdzekļu 887 373 eiro apmērā izmantošanu un rīkojuma projektu, kas paredz no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt EM ne vairāk kā 2,5 miljonu eiro apmērā, lai nodrošinātu līdzekļu pārskaitīšanu AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" mājokļa atbalsta programmas darbības nodrošināšanai.

Jau ziņots, ka koalīcijas partijas vienojās ģimenes pirmā mājokļa atbalsta programmai piešķirt papildu četrus miljonus eiro, kā arī noteikt iegādājamā mājokļa maksimālo vērtību 200 000 eiro, pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistus informēja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Vienošanās paredz mājokļa programmas turpināšanu, un līdzekļi šogad tiks piešķirti, lai nepārtrūktu tās īstenošana.

Mājokļa maksimālās vērtības griesti tiks noteikti, jo apmēram 25 mājokļi ir dārgāki par 200 000 eiro, līdz ar to redzams, ka šo programmu izmanto arī cilvēki, kuriem varbūt tik ļoti valsts atbalsts nav vajadzīgs, skaidroja Kučinskis. Rezultātā valsts nespēj iedot vairāk līdzekļu tiem, uz kuriem šī programma ir tieši mērķēta.

Minētos četrus miljonus veidos 2,5 miljoni eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, bet no termiņuzturēšanās atļauju ienākumiem tiks segti 1,5 miljoni eiro, norādīja Kučinskis un "Vienotības" priekšsēdētājs Andris Piebalgs.

Jau ziņots, ka pirmā mājokļa atbalsta programma iepriekš saskārās ar finansējuma trūkumu. Koalīcija iepriekš vienojās, ka šogad programma tiks turpināta, ieviešot izmaiņas nosacījumos.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns iepriekš pauda, ka ģimenes pirmā mājokļa atbalsta programmai papildus nepieciešami 4,5 miljoni eiro, kurus, iespējams, varētu ņemt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

AVOTS: Leta