Pieci noteikumi, kā skatīties multfilmas, nekaitējot bērna psihei un acīm

Pieci noteikumi, kā skatīties multfilmas, nekaitējot bērna psihei un acīm

08. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lieta patiesībā ir nopietna – kā lai organizē mājās kino skatīšanos, lai tai nebūtu negatīvu seku bērna veselībai un attīstībai?

1.noteikums

Ne vairāk kā 1 multfilma dienā. Nemānīsim sevi – daudzās ģimenēs TV strādā daudz stundu pēc kārtas, tas ietekmē tomēr arī bērna redzi. Starp citu pirmajos dzīves gados bērniem ir tieši tā aktīvākā redzes sistēmas attīstība, un televizoram ir spēcīga ietekme uz šo procesu.

Šajā laikā pārmērīga acu pārslodze var novest pie redzes problēmām, un tāpēc speciālisti parasti vispār neiesaka nekādus teleseansus bērniem, kas jaunāki par 2 gadiem.  Pēcāk var pilnībā izlīdzēties ar 20-30 minūtēm pie TV ekrāna dienā. Pirmsskolniekiem ieteicamais maksimālais laiks, ko pavadīt pie TV, ir stunda. Un tomēr, ja ļaujat skatīties arī mazākiem bērniem visas dienas laikā apmēram stundu TV, tam ir jābūt ar pārtraukumiem, kas nav īsāki par 15 minūtēm.

2.noteikums

Svarīgi, lai bērnam būtu ērti sēdēt un viņš labi redzētu.

Radiet pareizus TV skatīšanās nosacījumus!  

- Nevajadzētu skatīties TV pilnībā tumšā telpā, jo no spilgtajiem TV ekrānā redzamajiem, mirgojošajiem attēliem, bērna actiņas ļoti ātri nogurst. Ja ir iespēja, multfilmas skatieties pa dienu, vai vakarā  - labi apgaismotā telpā.

- Svarīgi ir bērnu apsēdināt tieši pretī TV ekrānam, ievērojot attālumu no TV ekrāna apmēram 2,5 – 3m. Sēdvietai jābūt ar atzveltni.

- Neradiniet bērnu ēst pie TV, un pacentieties noteikti arī paši izvairīties no ēšanas pie TV ekrāna!

3.noteikums

Sekojiet attēla kvalitātei! Normālās devās multfilmu skatīšanās, noteikti, ietekmē arī pozitīvi bērna veselību. Ja bērnam trūkst vizuālo izjūtu atšķirību, viņu var piemeklēt ambliopija, kas ir redzes analizatora aizture. Ir svarīgi, lai attēls ekrānā būtu skaidrs, bez defektiem. Nevar pieļaut, ka bērns skatās TV, kura attēls ir bāls, vai vēl ļaunāk – pilnīgi melnbalts, ar izplūdušiem siluetiem. Bērnam savus iemīļotos varoņus, dzīvnieciņus ir jāredz košus, dzīvus, tādus, kas nes prieku un labestību.

Nekvalitatīvs attēls negatīvi ietekmē redzes sistēmu, un tas var būt viens no iemesliem, kāpēc redze tiek traumēta.

Tāpat ir jāseko līdzi arī DVD kvalitātei, ja ļaujat bērnam skatīties DVD ierakstītu multfilmu. Veikalos nopērkamie DVD diski, kas ir oriģināli, nevis pakaļdarinājumi, attēls ir skaidrs.

4.noteikums

Izvēlieties labestīgas multfilmas! Multfilmas ar pozitīvu darbību tajās, ietekmē iztēles, fantāzijas un bērna emocionālās pasaules attīstību. Ļoti svarīgi ir sekot tam, kādas multfilmas skatās Jūsu bērns; personāžiem ir jābūt dažādiem (gan neparedzamiem, gan mierīgiem), bet tiem nav jābūt agresīviem, ir gan jāļauj pārdzīvot ne tikai pozitīvās, bet arī negatīvās emocijas, kas palīdz bērnam redzēt, kas ir draudzība, savstarpējās attiecības, pareiza rīcība.

5.noteikums

Skatieties multfilmas kopā, Jums būs par ko runāt! Nekas tā nevieno, kā kopīga laika pavadīšana! Tā kā bērni vairāk aktīvi reaģē uz multfilmu skatīšanos, nekā pieaugušie, ir svarīgi līdzi just bērnam, nevis pasīvi vienkārši vērot. Bērnam noteikti ir jābūt iespējai ar kādu parunāties par redzēto. Pēc multfilmas noskatīšanās, parunājiet par redzētajiem personāžiem, varbūt pat kopā kādu personāžu uzzīmējiet, izkrāsojiet, izdomājiet stāsta turpinājumu, izspēlējiet redzēto. Bez tam, kopīga multfilmas skatīšanās dos iespēju bērnam paskaidrot, ‘kas ir labs, un, kas ir slikts”.

Pasekojiet līdzi tam, kā bērns reaģē uz attēlu maiņu, dziesmu multfilmās, uz smieklīgajām un biedējošajām epizodēm, lai nākošajā reizē varētu izvēlēties pareizo multfilmu, ko kopīgi noskatīties!

Māmiņu Klubs