Pēdējais gads dārziņā - kā izmantot laiku

Pēdējais gads dārziņā - kā izmantot laiku

14. Nov 2017, 09:37 Hopeful_soul Hopeful_soul

Sveikas, meitenes!

Manai vecākajai pienācis pēdējais gads dārziņā - pēdējie brīži, kad viņa ir patiešām bērns, kuru salīdzinoši mazāk ietekmē vienaudžu viedoklis, jaunākā mode un tehnoloģijas. Pēdējais gads viņas mūžā bez sava mobilā telefona, mājasdarbiem un Lielo Bērnu Dzīves.

Saprotu, ka šis laiks ir īpašs, tāpēc aizdomājos, kā to labāk izmantot. Ko ieguldīt bērnā, kamēr viņš vēl ir patiešām bērns, kamēr vakarus neaizņem mājasdarbi, pulciņi un (ar laiku) tikšanās ar vienaudžiem? Kamēr spēlītes telefonā vēl nav topā?

Pagājušajā nedēļas nogalē nopirku divas grāmatas - Leldes Stumbres "Pūcīte ar zeltainajām acīm" un AndelemandeleKids lietotu Pepiju Garzeķi. Tagad katru vakaru lasu priekšā vienu nodaļu no Pūcītes un Pepija rindā, pagaidām pārrunājam bildītes.

Zinu, ka pēc gada un vēl vēlāk skatīšos atpakaļ uz šo laiku kā īpašo iespēju gadu un,iespējams, nožēlošu neizdarīto. Mammas ar pieredzi, kam jau ir skolnieciņi - aicinu jūs dot man (un arī citām mammām manā situācijā) padomu, ko un kā vēl ieguldīt bērnos pēdējā bērnudārza gadā, lai bērns būtu attīstīts, cilvēcīgs un augstu par vispusīgu personību?

Esam izlēmuši bērnudārza laikā ar pulciņiem vēl nesākt, atstājot to skolai, kad būs jāaizpilda brīvais laiks pēcpusdienās. Un netālu no mūsu mājām ar tramvaju ērti izbraukājama ir Skolēnu pils.

Hopeful_soul Hopeful_soul 14. Nov 2017, 14:09 Brīve

Brīvdienās bijām uz kino, uz "Lielās pēdas dēlu", jo Ome nopirkusi uz šīs filmiņas pamata veidotas darba burtnīcas un bērnam jāzina konteksts. Tāpat patīk "Ilustrētā zinātne junioriem". Problēma tajā, ka darbdienu vakaros tā laika dikti maz plus vēl arī mazais bērns prasa uzmanību, tāpēc par lasīšanu priekšā tiešām var teikt - maziem mirkļiem liela nozīme😀 Citas aktivitātes darbdienu vakaros nesanāk, jo bērns pēc garas dienas kolektīvā grib arī paspēlēties vienatnē.

Brīve Brīve 14. Nov 2017, 13:03

Jauks raksts. Man vecākajai gan ir tikai 4,6gadi, bet es saprotu,jo man aktuāli, šis ir pēdējais gads, kad var brīvi paņemt brīvdienu no bd, jo nav obligātā sagatavošana skolai. Es cenšos saturīgi pavadīt laiku, cik nu var. Kopā lasam, zīmējam, veidojam, rotaļājamies, ejam daudz ārā. Īsāk sakot, ieradinu, ka mēs brīvo laiku pavadam šādi. Es gan vedu arī uz pulciņiem.

lauvinja lauvinja 14. Nov 2017, 10:49

Māci bērnam patstāvību- ļauj kārtot līdzņemšanai lietas pašai, lai kur jūs dotos. Spēja patstāvīgi savākt visu nepieciešamo un uzņemties atbildību par lietām/sekām, skolas gaitas uzsākot ir svarīgāka par saskaitīšanu un lasītprasmi (pēdējā gan arī ir ļoti būtiska).

Ja meita ļaujas, no sirds iesaku bērnu vest uz teātra pulciņu Skolēnu pilī. Pat vēl šogad, ja tiek uzņemti bērni - dod ļoti labus un vispusīgus pamatus - iemāca publisko runu, dziedāt, krāsoties (vēlāk gan), publiski uzstāties, savākties, koncentrēties.