Pazīmes, kas liecina - tavs bērns ir gatavs dārziņam

Pazīmes, kas liecina - tavs bērns ir gatavs dārziņam

27. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens nav aiz kalniem, un arī daudziem Māmiņu Kluba vecākiem priekšā ir bērniņa vešana uz dārziņu, pie tam - pirmo reizi. Kāds uz dārziņu sāk doties jau pusotra gada vecumā, vēl kāds 2-3 gadu vecumā. Bet, kā lai zina, ka bērniņš ir gatavs doties uz dārziņu?

Psihologi uzsver galvenās pazīmes, kas liecina par bērniņa gatavību doties uz dārziņu:

  1. Bērniņš ērti jūtas starp vienaudžiem, un arī starp pieaugušajiem. Jāpadomā ir par to, cik mierīgi un adekvāti bērns uzvedas svešu cilvēku klātbūtnē. Bērnam obligāti nav jādemonstrē draudzīgums un nav jāorganizē uzreiz iepazīšanās un kopīgas rotaļas. Un tomēr, ja viņš nokļūst jaunā kolektīvā, tam nevajadzētu kļūt par mocībām viņam pašam, nebūtu jābūt tā, ka saskarē ar svešiem cilvēkiem, viņš izplūst asarā un pilnībā atsakās no komunikācijas
  2. Bērniņam ir jāprot tikt galā ar šķiršanās brīžiem no sev tuviem pieaugušajiem, viņam jāvar samērā ātri un veiksmīgi novērst uzmanība no bēdām un jāprot arī pašam nomierināties pēc vecāku aiziešanas
  3. Bērniņam būtu jāprot pašam ēst, izmantot podiņu, apģērbties, sakārtot rotaļlietas. Te gan jāsaprot, ka tas nav jāprot 100% ideāli, bet viņam ir jāsaprot, kā un kas darāms.

Ir vēl viena nerakstīta pazīme saistībā ar gatavību dārziņam: bērniņam var būt garlaicīgi mājās, var gadīties, ka viņam visas rotaļas ātri apnīk, viņš aicina pieaugušos pie sevis ar lūgumu rotaļāties ar viņu, diena četrās dienās viņam, iespējams, pārvēršas garlaicīgā pārdzīvojumā, un arī vecākiem, tas, saprotams, nav viegli.

Ja lielākā daļa augstākminēto pazīmju attiecas uz tavu bērniņu, tu droši vari teikt, ka viņam pierašana pie dārziņa gaitām noritēs viegli. Un speciāla sagatavošanās dārziņam viņam var nebūt vajadzīga. Tādi bērniņi paši labi zina, ka dārziņā būs jādodas līdz ar rudens sākšanos, un dažkārt bērni pat ar nepacietību gaida šo notikumu.

Vai tavs bērniņš ir gatavs dārziņam?

Māmiņu Klubs