Pavasarī Lēdmanē atklās dinozauru un ''Avārijas Brigādes'' atpūtas parku

Pavasarī Lēdmanē atklās dinozauru un ''Avārijas Brigādes'' atpūtas parku

13. Aug 2016, 13:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

2017. gada pavasarī Lēdmanes teritorijā atklās jauns atpūtas un izklaides parku ''Avārijas Brigāde'' jeb ''AB Park'' ģimenēm ar bērniem. Parks būs domāts bērniem vecumā no 3 līdz 14 gadiem. Parkā būs dinozauri, pašmāju animācijas leģendāriem ''Avārijas brigādes'' varoņi un daudzas citas atrakcijas par saprātīgām un ģimenēm draudzīgām cenām. Šoruden plānots uzbūvēt pirmo parka daļu, bet pavisam lielā atklāšana paredzēta 2017. gada pavasarī. ''Daugavas Balss'' tikās ar idejas autoru un projekta vadītāju Mārtiņu Brezaucki, lai uzzinātu visu par jauno atrakciju parku, dinozauriem un atdzīvinātajiem animāciju varoņiem. 

Dinozauru un ''Avārijas brigādes'' varoņu jaunā draudzība

''Tas varētu būt kaut kas pa vidu starp ''Lotes'' parku Igaunijā un dinozauru parku Lietuvā. Kāpēc tieši ''Avārijas Brigāde'' un dinozauri? Mums Latvijā populārākie animācijas varoņi noteikti ir ''Avārijas brigāde'', kas, lai gan vairāk ir varbūt citas paaudzes bērnības atmiņās, pateicoties Youtube, ir pazīstami arī mūsdienu jaunatnei. To novērojām pilsētas svētkos - arī pavisam mazi bērni atpazina varoņus, labprāt ar viņiem fotografējās un iepazinās tuvāk. Un dinozaurus izvēlējos tāpēc, ka Latvijā viņu vēl nav, tas būs kaut kas jauns. Kāpēc gan mums būtu jābrauc uz Lietuvu, tagad būs arī pie mums'', ''Daugaavas Balsij'' skaidro Brezauckis. 

Projekta vadītājs stāsta, ka brigādiešu autori bija ļoti atsaucīgi un ieinteresēti - dalījās ar materiāliem un skicēm no oriģinālajiem varoņiem. ''Izskatījām arī vecos materiālus, lai saprastu, kurus varoņus visvieglāk varam atdzīvināt, tad piesaistījām māksliniekus, kas piedalījušies arī ''Lido'' pilsētiņas tapšanā, un ar mūsdienīgu materiālu palīdzību varoņi atdzims arī mūsu jaunajā parkā,'' ar lepnumu saka idejas autors. 

Dinozauri, animācijas varoņi - ko vēl atradīsim jaunajā atrakciju parkā?

Parkā būs vesela ''Avārijas brigādes'' pilsētiņa, uzreiz varbūt ne pilnīga, jo laika gaitā tā tikai tiks papildināta, bet padsmit mājiņas varēs aplūkot jau rudenī. 

Parks sastāvēs no vairākiem posmiem, būs dinozauru daļa, ''Avārijas brigādes'' pilsētiņa, mežā bērniem vecumā līdz 10 gadiem būs virvju takas, bet salīdzinoši mazas, kur var staigāt bez stiprinājumiem. 

''Plānojam arī akmens laikmeta nometni, kur varēs meklēt dinozauru kaulus un ložņāt pa alām, vēlāk varētu arī ierīkot ūdens spēļu laukumu 200 kvadrātmetru platībā. Šāds ūdens spēļu laukums, kas atrodas brīvā dabā, ja nekļūdos, būtu vienīgais Baltijā, jo pārsvarā šādi laukumi ir iekšā akvaparkos. Doma ir arī par karuseļu uzstādīšanu un virtuālās realitātes kino, bet tie tālāki plāni. Protams, batuti un spēļu laukumiņi jau ir neatņemamas šādu parku sastāvdaļas, kas būs arī pie mums,'' par parkā atrodamajām izklaidēm stāsta Brezauckis.

Lēdmane - izdevīgākā atpūtas vieta starp Rīgu, Lietuvu un Igauniju

Jautāts, kāpēc par parka atrašanās vietu izvēlēta tieši Lēdmane, projekta vadītājs atbild, ka ''Lēdmane izvēlēta īri stratēģisku iemeslu dēļ. Visur pasaulē šādus parkus būvē ārpus pilsētām, lai, pirmkārt, jau būtu pietiekami daudz vietas lielai stāvvietai. Otrkārt, zemes cena izdevīga un, treškārt, atbraukt uz šo vietu gan no Igaunijas, gan Lietuvas ir pietiekami vienkārši, jo tuvu maģistrālei, arī no Rīgas nepilnas stundas brauciens,'' tā Brezauckis.

Parks atradīsies tieši pie Tīnūžu-Kokneses ceļa malā, kur ir aplis nobraukšanai uz Lēdmani. Pašlaik parka veidotāji gaida atzinumu no vides pārvaldes, tad Lielvārdes novada būvvaldei tiks iesniegts būvprojekts un uzsākta parka uzstādīšana. ''Vajadzētu būt, ka oktobrī jau ceļa malā sāk parādīties pirmie dinozauri,'' smejas Brezauckis.

Viss parks atradīsies brīvā dabā un darbības sezona būtu no maija līdz septembra beigām. ''Praksē jau parasti ir tā, ka papildus tiek rīkoti nedēļas nogalēs tematiskie pasākumi, piemēram, uz Helovīniem un Ziemassvētkiem,'' piebilst idejas autors.  

Kopējā atpūtas parka ''AB Park'' platība būs 25 hektāri, iežogotā 20 hektāri, pārējais autostāvvietai - vietas, kur staigāt un izklaidēties, būs daudz. 

Jāmaksā būs par dienu parkā, nevis atsevišķi katru izklaidi 

Ģimene, atbraucot uz jauno parku, par vienu ieejas maksu, kas sākotnēji plānota apmēram 10 eiro, visu dienu varēs pavadīt dažādās atrakcijās, papildus neko nemaksājot. 

''Bērns ar vairākās reizes izbaudīt vienu atrakciju, vienīgi papildus izdevumi būtu pusdienām. Latvijā, aizbraucot uz ''Lido'' vai ''Tarzānu'', izklaides iespēju ir daudz, bet par katru atsevišķi ir jāmaksā. Ja ģimene tur vēlas pavadīt visu dienu, kopējā summa iznāk liela, bet ''AB Park'' princips būtu kā pašlaik jau ir Rietumeiropā - ir viena maksa, par kuru izklaidējas visu dienu,'' par izdevīgajām cenām stāsta projekta vadītājs. 

Jautāts par to, cik tad šāds parks apmēram izmaksā, Brezauckis atbildēja, ka vidēji visas kopējās izmaksas ir 3,5 miljoni eiro. 

''Šobrīd ar finansējuma piesaisti ir pagrūti, jo bankas šādos projektos neiesaistās sākumā, līdz ar to daļa līdzekļu ir mūsu pašu privātie, daļa no investoriem. Esam atvērti dažādiem piedāvājumiem gan no jauniem investoriem, gan atbalstītājiem, lai kopīgiem spēkiem attīstītu šo parku arī turpmāk,'' uz sadarbību aicina idejas autors. 

Sekot dažādiem jaunā atpūtas parka konkursiem un aktualitātēm var viņu Facebook lapā

AVOTS: daugavasbalss.lv