Padomi, kā iemācīt bērnam spēlē zaudēt bez asarām

Padomi, kā iemācīt bērnam spēlē zaudēt bez asarām

27. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neatkarīgi no tā, vai tās būtu sporta disciplīnas, galda spēles vai arī komandu stafete bērnudārzā, vairums bērnu par zaudējumu ļoti pārdzīvo. Pārdzīvojums var izpausties gan kā asaras un bēdas, gan dusmas, agresija vai nevēlēšanās nekad piedalīties citās sacensībās.

Tāpēc meklējām idejas, kā palīdzēt bērnam sadzīvot ar zaudējumu un varbūt pat pārvērst situāciju par uzvaru sevis labā.

Ja paraudzītos uz mūsu dzīvēm no malas, varētu redzēt, ka tās sastāv no daudziem panākumiem un arī tikpat daudzām neveiksmēm, tāpēc, audzinot bērnu, ir svarīgi iemācīt viņam ne tikai uzvarēt, bet arī cieņpilni pieņemt zaudējumu.

Lūk, četri posmi, kurus bērns izdzīvo zaudējuma laikā. Paskatoties uz tiem no malas, varēsi palīdzēt bērnam vieglāk pieņemt neveiksmes.

Emociju izvirdums

Vai tava atvasīte, piedzīvojot zaudējumu, kļūst par īstu emociju izvirdumu? Šāda reakcija mazajam cilvēkam ir pavisam saprotama, taču, pirms sāc bērnam lasīt lekciju, ka jāmāk zaudēt arī bez asarām un, vispār, vīrieši neraud, tas viss bija tikai tāds nieks, sniedz bērnam atbalstu!

Tas nozīmē, ka bērns ir nevis jāsabar par to, ka viņš neprot zaudēt, bet gan jāapskauj, varbūt jāsniedz mierinošs glāsts, lai viņš sajustu atbalstu. Vietā būs vārdi, ka arī tu jūties bēdīgi, ka saproti viņa emocijas. Mierīgi pārrunā sajūtas, vislabāk, ja tas notiks "zem četrām acīm". Tādējādi bērns uzkrās pieredzi un nākamajās reizēs jau vieglāk uztvers zaudējumu.

Salīdzināšana

Galvenais, mācot bērnam pieņemt zaudējumu, ir neatstāt mazo vienu pašu ar savām negatīvajām emocijām. Ir būtiski, ka vecāks bērnam spētu iemācīt, ka jebkurš zaudējums, lai arī cik sāpīgs tas šķistu un cik grūti to būtu pieņemt, ir solis uz priekšu savā izaugsmē. Izvairies no salīdzināšanas vai teikšanas, ka viņš ir zaudējis, jo par maz centies, nav pietiekami mācījies vai bijis gana ātrs. Tā vietā uzsver bērna stiprās puses un paslavē viņu par personīgo izaugsmi!

Gatavība uzņemties atbildību

Vecākiem raksturīgas frāzes, cenšoties bērnu uzmundrināt, ir: tev vienkārši bija grūtāks uzdevums, tavā grupā bija pārāk spēcīgi konkurenti, uzvarētāji tāpat ir vecāki u.tml. Jā, šādas frāzes bērnu noteikti nomierinās, taču tās neveicinās vēlmi attīstīties. Tāpēc daudz vērtīgāk būs, ja bērnam sniegsi pārliecību par viņa spēkiem, vienlaikus mudinot uz rezultātu, piemēram, tu noteikti uzvarēsi, jo esi centīgs, pacietīgs, mācies...

Atrast rezerves savai izaugsmei

Jebkura neveiksme paver iespējas apgūt ko jaunu, kas arī ir galvenais bērna mērķis. Tāpēc mudini bērnu sev uzdodot jautājumus:

  • ko es nākamajā reizē varētu darīt savādāk?
  • ko vēl es varētu iemācīties?
  • kā man vajadzētu rīkoties, lai uzvarētu?

Jebkurš zaudējums ir iespēja nākamajā reizē kļūt labākam!