Nepatīkams "pārsteigums". No rīta ieraugāt, ka bērnam slapja gulta. Ko darīt?

Nepatīkams "pārsteigums". No rīta ieraugāt, ka bērnam slapja gulta. Ko darīt?

29. Jun 2018, 00:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir tas laiks, kad ikviena ģimene dodas tuvākos un tālākos ceļojumos, uz pāris dienām, reizēm, pat vairākām nedēļām. Gan nedēļas nogales, gan ekskursijas, ciemošanās pie draugiem vai viņu viesošanās pie jums, vienmēr paliek atmiņā kā patīkami vasaras piedzīvojumi. Bet reizēm šīs patīkamās atmiņas aizēno negadījumi, kas saistīti ar palikšanu pa nakti un spilgtām emocijām.

Ko darīt, ja esi nakšņojis ārpus mājas, bet pamostoties secini, ka bērna gultiņa no rīta ir slapja? Kauns mijas ar izmisumu, vai ne?

Māmiņu kluba speciāliste, psiholoģe Alika Sorokina var pastāstīt vairāk, kā mēs varam palīdzēt bērniem un ko šādās situācijās darīt.

Ja šādi ir noticis pirmo reizi un Jūs kā vecāki, īsti nezināt kā rīkoties, tad noteikti, vispirms vajag saprast, ka nav noticis nekas ārkārtējs. Sakopot domas, novākt gultas veļu un informēt par notikušo, ja tas nepieciešams un nakšņojat viesu namā vai pie ciemiņiem, lai vienkārši izvairītos no neveiklām situācijām, kas var izveidoties tad, ja mēģināsiet to noklusēt. Piedāvājums pašiem parūpēties par gultas veļas vai guļvietas iztīrīšanu, noteikti situāciju uzlabos, jo ticiet man – arī viesu namos, viesnīcās strādā cilvēki, kuri, lielākoties izprot dažādās situācijas, kas var rasties, atpūtas laikā ar bērniem.

NENOSODIET BĒRNU UN NEKLIEDZIET UZ VIŅU! TAS SITUĀCIJU NEUZLABOS!

Ja runājam par bērnu – noteikti, noģērbiet slapjās drēbes, uzvelciet sausas. Bet ko tālāk? Kā noskaidrot to, kas noticis un kāpēc noticis, vai runāt ar notikušo par bērnu?

Tas, vai šāda situācija ir apspriežama ar bērnu, ir atkarīgs no bērna vecuma. Ja bērnam ir gads vai divi, tad šādai sarunai nav jēgas, savukārt, ja trīs līdz četri gadi un bērniņš regulāri ikdienā apmeklē labierīcības, ir svarīgi saprast, kāpēc tā notika. Iemesli var būt dažādi – pārāk daudz emociju dienas laikā, pārāk daudz limonādes vai ūdens, pirms miega, iespējams, bērns pirms gulēt iešanas ir nobijies, no spoku vai šausmu stāstiem, kas šādos izbraukumos nereti tiek stāstīti.

Ir svarīgi noskaidrot, kāpēc šāda situācija ir izveidojusies un ja apstiprinās kāds no augstāk minētajiem scenārijiem,  pamēģiniet nākamajā nakšņošanas reizē no tiem izvairīties.

Ja bērnam ir 5 līdz 7 gadi, tas jau ir gana liels vecums, lai “slapjā gulta” būtu brīdinājums, kuram jāpievērš uzmanība. Šādā gadījumā, noteikti būtu ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu vai speciālistu, piemēram – neirologu, lai izslēgtu iespējamās veselības problēmas.

NEKĀDĀ GADĪJUMĀ – nekauniniet bērnu par to, ja šādi ir noticis. Neatkarīgi no tā, cik vecs ir bērns, viņš to nedarīja apzināti un arī pats jau jūtas gana neērti par radušos situāciju.

Lai kā būtu – vecāki ir tie, kuriem būtu jāspēj novērst sekas, izzinot un noskaidrojot cēloņus un darīt visu, lai šādas situācijas vairs neatkārtotos.

Mēs esam par krāsainu un piedzīvojumiem bagātu vasaru, ko nespēj sabojāt negaidīti “pārsteigumi”, tāpēc, lai Jūsu palīgs ir Huggies DryNites – par klusām un mierīgām naktīm, pēc garas un priecīgas dienas, kas pilna ar emocijām!

20180629004207-19226.jpg

 Māmiņu klubs, 2018