Ne visiem pazīstamā Tērvete

Ne visiem pazīstamā Tērvete

17. Oct 2013, 13:40 nosiguldas nosiguldas

Gribu Jūs nedaudz pavadāt pa tām vietām, pa kurām parasti nesanāk laika pastaigāt. Kā jau minēju, es visu savu bērnību pavadīju Tērvetē. Lai cik tas neskanētu savādi, to, ka ši vieta saucās Kalnamuiža uzzināju tikai tagad. Mēs viņu zinājām kā Tērvetes sanatoriju.

www.zudusilatvija.lv 

Tā izskatījās pirmā Tērvetes sanatorija un manā bērnībā šīs ēkas bija tieši tādas pašas, tikai tad tur jau bija dzīvokļi. Arī parks ar ļoti lieliem ozoliem bija manā bērnībā, es parasti vasarā klausījos kā tur ūjina ūpis.

lv.wikipedia.org 

Tā jau ir jaunā sanatorija, kas arī šobrīd atrodas Tērvetes dabas parka teritorijā. Man ļoti patika sanatorijas teritorija, jo tur bija iekopts ļoti skaists parks un ziedēja pasakainas ūdenslilijas, bet ziemā uz sanatoriju piestaigāja stirniņas. Mana tēta krustmāte, māsa Olga Grīnberga bija slavena ar to, ka izglāba mazas stirniņas un tās baroja, tur bija gan Ansītis gan Grietiņa un arī Ripiņa. Man mājās ir saglabātas fotogrāfijas.

Starp veco un jauno sanatoriju ir divi skaisti kalni kam nevar paiet garām.

Cukurkalns

www.vietas.lv

un pilskalns ar vecajām pilsdrupām.

Te vasarā smaržo pēc liepziediem un san bites. Pirmās manas koka figūriņas, ko es apciemoju atbraucot uz Tērveti bija Lutausis un Sprīdītis, kas parkā ir arī šobrīd.

To mēs bieži apciemojām, tad ejot pāri Lielmātes tiltam, kalna galā mūs gaidīja Meža ķēniņš.

Tagad viņam ir arī kaimiņi, bet tad viņš tur stāvēja cēli viens pats, bet apkārt ķēniņam bija mūsu baraviku vietas.

Vistuvāk mājām bija botāniskais dārzs ar Anneli un draudzenēm.

Un meža mazais rūķītis, kuru mēs apciemojām reti, jo viņš bija tālu no mājām.

Tērvetes sanatorija bija ļoti maza vietiņa, bet te bija savs veikals un pienotava, kalte un citas būtiskas padomju laika ēkas. 

20131017132656-84867.jpg

savs kultūras nams un Lauvas, kas vēl jo projām sargā iebraucamo ceļu.

20131017132720-45704.jpg

Ši vieta ir ar īpašu auru un tāpēc braucot uz Tērveti, atrodiet mazu laiciņu apbraukt to no otras puses un paskatīties no cukurkalna virsotnes. Tur var redzēt Tērvetes upīti un Sprīdīšus. Tā būs tā pusīte, kas vēl jo projām ir nedaudz mežonīgāka. 


nosiguldas nosiguldas 18. Oct 2013, 09:09

man ir tādas pašas sajūtas

taschinka taschinka 17. Oct 2013, 18:57

Esmu nākusi no Tērvetes,un varu teikt,ka tā ir tiešām pasakaina vieta.Joprojām braucam piknikos uz turieni,jo tur dzīvo mana mamma un omīte.Katra taka izstaigāta simtām reižu,bet joprojām ir interesanti tur atgriezties vēl un vēl.