Maksimālais valsts atbalsts bērnam - 130 lati - izvēlēts, lai bērnudārzos neceltu cenas

Maksimālais valsts atbalsts bērnam - 130 lati - izvēlēts, lai bērnudārzos neceltu cenas

25. Mar 2013, 09:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valsts un pašvaldības kopējais atbalsts vienam bērnam par mācīšanos privātā izglītības iestādē - 130 lati - izvēlēts, lai bērnudārzos netiktu paaugstinātas cenas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Linda Tilta aģentūrai LETA skaidroja, ka atbalsta griesti ir noteikti 130 latu apmērā, jo tie ir aptuveni 75% no vidējās cenas par bērnu privātajā bērnudārzā Rīgā, un šādi atbalsta griesti noteikti, lai neveicinātu cenu kāpumu privātajos dārziņos.

Lai gan šī summa ir noteikta Ministru kabineta noteikumos, kas 14.martā tika izsludināti valsts sekretāru sanāksmē, ministrija ir gatava diskusijām par šo summu.

VARAM izstrādātajos noteikumos ir paredzēts, ka šis valsts atbalsts neattiecas uz bērna ēdināšanas izmaksām. Kā norādīja Tilta, valsts atbalsts bērna ēdināšanas izdevumu segšanai nav paredzēts, jo arī pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs vecākiem ir jāmaksā par bērna ēdināšanu.

Patlaban Izglītības un zinātnes ministrija arī esot izveidojusi darba grupu, kurā plānots noteikt konkrētu pakalpojumu apjomu un arī cenu, ko pašvaldībām būs jāapmaksā privātajam pakalpojuma sniedzējam, ja tās nespēs nodrošināt bērniem vietas pašvaldības bērnudārzos. Plānots, ka šī jaunā kārtība stāties spēkā no 2014.gada 1.janvāra.

Jau ziņots, ka VARAM izstrādātie noteikumi par kārtību, kādā tiek aprēķināts un sadalīts valsts atbalsts bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātai bērna sagatavošanas pamatizglītības ieguves sākšanai, ja bērns saņem šo pakalpojumu privātā izglītības iestādē. Uz pabalstu līdz 100 latiem mēnesī varēs pretendēt tie bērni, kas pirmsskolas izglītību apgūst Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētās privātās izglītības iestādēs, kuras īsteno licencētas vispārējās vai speciālās pirmsskolas izglītības programmas, un vienlaicīgi ir reģistrēti rindā uz vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.

LETA

lauvinja lauvinja 25. Mar 2013, 11:36

Un cik, lūdzu, vidēji izmaksā viena bērna uzturēšanās pašvaldības bērnu dārzā Rīgā?