LeNeSOns aicina ceļojumā pa muzikālo pasaku pasauli

LeNeSOns aicina ceļojumā pa muzikālo pasaku pasauli

13. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šā gada 20. maijā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz šīs sezonas pēdējo izglītojošo koncertizrādi bērniem. Šoreiz LeNeSOns kopā ar pasaku meiteni vedīs mūs pasaku pasaulē uz satikšanos ar Pelnrušķīti, trim ruksīšiem, Mazo jenotu un Garo pupu.

Pirms dažiem gadiem aktrise Karīna Tatarinova ierosināja septiņiem latviešu komponistiem sacerēt pa muzikālam stāstam ar populāru pasaku motīviem. Tā piedzima vairāki kamerdarbi, ko izstāstīja aktieri un izspēlēja mūziķi. Pēc tam nāca klajā izglītojošs un izklaidējošs albums “Mazās muzikālās pasakas” (2014). Nu Riharda Zaļupes, Georga Pelēča, Raimonda Petrauska un Madara Kalniņa komponētās pasakas izskanēs dzīvā priekšnesumā LNSO koncertizrādē bērniem “LeNeSOna muzikālās pasakas”.

Izrādē būs jenoti un trīs ruksīši, būs Pelnrušķīte un, protams, arī bērnu draugs LeNeSOns. Pasakas iemiesosies simfoniskā orķestra krāsās un izskanēs neskaitāmās balsīs. Mūzika skanēs pamīšus ar stāstījumu, un mazie klausītāji varēs atklāt gan iemīļotas, gan mazāk zināmas pasakas. Pie diriģenta pults – jaunais diriģents Jānis Stafeckis.

Izrādes “LeNeSOna muzikālās pasakas” režisors Andris Kalnozols (viens no apvienības “umka.lv” izveidotājiem) raksta lugas un citus prozas darbus. Viņa lugas “Laika jautājums”, “Benzīnvīrs” u. c. iestudējis Dirty Deal Teatro. 2016. gada augustā Andris inscenēja vienu no galvenajiem 2016. gada festivāla “Sansusī” notikumiem – Annas Ķirses komponēto “Koku operu”. Pagājušā gada nogalē “Ģertrūdes ielas teātrī” pirmizrādi piedzīvoja Andra Kalnozola lugas “Aizvakar vienmēr” iestudējums autora režijā. Maija beigās Leļļu teātrī sāks rādīt Andra Kalnozola jauniestudēto izrādi “Kazanova”.

LNSO koncertizrādē pasakas stāstīs aktieri Karīna Tatarinova, Aleksejs Geiko un Armands Berģis.  Māksliniece – Vilma Skrūzmane.

Nākamajā sezonā LeNeSOna koncertos klausītāji dzirdēs Pētera Čaikovska “Gadalaikus”, iepazīsies ar rūķīšiem, karali un Pēru Gintu no Edvarda Grīga svītām “Pērs Gints”, baudīs Kloda Debisī mūziku un sagaidīs saulaino laiku Sergeja Prokofjeva “Vasaras dienas” pavadījumā. Abonementu uz nākamās sezonas izrādēm varēs iegādāties, sākot no 20. maija.

Bērnu izglītošanai klasiskās mūzikas jomā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) izveidojis koncertciklu ar LeNeSOna piedalīšanos. LeNeSOns jau piecas sezonas ir LNSO bērnu koncertu talismans, viņš ir zinātkārs puisēns, kuram patīk darīt blēņas, bet kuru ļoti interesē mūzika un kurš sapņo kļūt par diriģentu. Viņš piedalās koncertos, lai caur nopietniem un smieklīgiem stāstiem kopīgi ar bērniem izzinātu orķestra noslēpumus. Šādā veidā bērniem tiek pastāstīts par mūzikas un orķestra pamatvērtībām, turklāt mazie klausītāji tiek mācīti un izglītoti kā uzvesties klasiskās mūzikas koncertos.

Koncertu starpbrīžos bērni var piedalīties radošajās darbnīcās, kurās var gan mākslinieciski izpausties, gan iepazīt tuvplānā mūzikas instrumentus.