Kad bērnam laiks pirmajai vizītei pie zobārsta?

30. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Regulārs zobārsta un zobu higiēnista apmeklējums ir viens no priekšnosacījumiem veseliem zobiņiem, taču kādā vecumā gan būtu ieteicama pirmā vizīte pie zobu speciālista?

Sertificēta zobu higiēniste, TavamSmaidam.lv vēstnese Anita Preisa stāsta, ka bērnu pirmo reizi pie zobārsta būtu ieteicams aizvest jau vēl pirms 1.gada dzimšanas diena, taču šī vizīte domāta vairāk tam, lai speciālists vecākiem pastāstītu, kā pareizi tīrīt zobiņus un kā tos kopt.

Bērnam pirmais zobārsta vai higiēnista apmeklējums būtu ieteicams 2 – 3 gadu vecumā, lai iepazītos ar kabinetu, iekārtu un to, ko dara speciālists. Zobu higiēniste Anita Preisa stāsta, ka speciālists vizītes laikā pastāstīs arī to, kā izvēlēties zobu pastu un zobu birsti. Tiesa, jāņem vērā, ka šajā vecumā ne vienmēr izdosies visu sarunāt ar bērnu, tāpēc vēl jo vairāk ir svarīgi pirms tam bērnam izstāstīt, kurp dosieties, ko speciālists darīs. Higiēniste norāda, ka vecākiem vajadzētu aizmirst pašiem savu iepriekšējo pieredzi un pastāstīt bērnam, ka speciālists zobiņus notīrīs, un apskatīs. ”Ir jāstāsta bērnam, ko darīs, nevis jāsola, ka neko nedarīs, nesāpēs,” uzsver zobu higiēniste.

Vecākiem jāņem vērā, ka bērna pirmā vizīte pie higiēnista vai zobārsta ne vienmēr būs veiksmes stāsts, kad bērns iesēdīsies krēslā un ļaus speciālistam kaut ko darīt viņa mutē. Bērnam ir bail no jaunā un nezināmā, tāpēc ir labi, ja ir māmiņas drošā roka, kas palīdzēs un atbalstīs. No otras puses, vajag atcerēties, ka mammai ne vienmēr vajag būt tik tuvu. Anita Preisa novērojusi, ka mammas klātbūtnē bērni uzvedas pavisam savādāk. “Kad mammu atstājam aiz durvīm, parādās pavisam cits bērns. Var mēģināt sadarboties, stāstot un rādot, un pamazām izzūd arī bērna bailes,” secina speciāliste.