Kā savilkt kopā divus burtiņus?

Kā savilkt kopā divus burtiņus?

22. Nov 2012, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā sākt mācīties lasīt? Kā bērnam iemācīt savienot divus burtiņus? Ieteikumos dalās māksliniece Indra Sproģe!

Ja burtu apguve bijusi veiksmīga, tad jāsāk mācīties lasīt. Māksliniece Indra Sproģe dalās ieteikumos: "Velkam skaņas garumā! Visbiežāk uztvere sadziedāt skaņas darbojas vislabāk. MMMMi, piemēram. Velk vienu burtiņu, un pieliek tam otru. Jāizvēlas tādas skaņas, kuras ir viegli garāk pavilkt. H ir grūtāk, protams, saskandināt ar citu. Ir bērni, kuri ļoti labi uztver atsevišķi ar pauzēm burtus un pēc tam nosauc visu vārdu. Tas ir atkarīgs arī no fonemātiskās dzirdes un daudz kā cita."

Ieskatāmies grāmatās!

"Joka pēc alfabēts"  - lielisks veids, kā iemācīties burtiņus pēc kārtas.

"Miljons" – 300 zīmējumu, kurus savā starpā sakombinējot bērns iegūst miljons teikumus, miljons tēlus. Bērns var samainīt daudz un dažādas detaļas un iegūt dažādus teikumus. Tas ir veids, kā iemācīties lasīt, mainīt vārdus savā starpā. Grāmata ir kā dzīva sistēma un bērns pats var ar to rotaļāties un uzskatīt par unikālu draugu.

Vai katru dienu vajadzētu piestrādāt pie burtmācības?

"Lielākā daļa vecāku katru vakaru lasa pasakas. Vienkāršs veids ir aicināt bērnu vai nu patstāvīgi, vai kopā ar viņu pasakā izlasīt kādu īsu vārdu. Īsais vārdiņš pēc tam aizved pie kaut kā garāka.Bet tam nav jābūt kā tādam uzdevumam, kas jāveic katru dienu obligāti" stāsta māksliniece Indra Sproģe.

Lai izdodas apgūt burtiņmācību un lasīšanu!

Māmiņu Klubs