Kā sagatavot bērnu skolai

Kā sagatavot bērnu skolai

25. Aug 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirms mācību gada sākuma ir svarīgi, lai vecāki ar lielu rūpību pievērstos sava pirmklasnieka sagatavošanai. Eksperti sniedz vecākiem noderīgus ieteikumus, kā arī aicina uz bezmaksas lekcijām.

Pirms skolas ir jānostiprina bērna veselība, jāveido vajadzīgās praktiskās iemaņas, piemēram, māka izkrāsot, izgriezt, skaitīt un pazīt burtus. Turklāt ir svarīgi attīstīt saskarsmes un uzvedības prasmes, kā arī psihiskos procesus, piemēram, uzmanību, domāšanu un atmiņu. Ne mazāk nozīmīga ir pareiza apģērba izvēle nākamajam skolēnam.

«Ir svarīgi atcerēties, ka, pat kļuvusi par skolēnu, jūsu atvase joprojām ir bērns. Viņš aktīvi turpina iepazīt pasauli, un apģērbam ir jāpalīdz viņam šajā procesā, neierobežojot kustības, tāpēc, izvēloties drēbes pirmklasniekam, priekšroku dodiet apģērba gabaliem bez liekām saitītēm, nepiemērotām gumijām un papildu aksesuāriem,» stāsta Zviedrijas bērnu apģērbu fabrikas Polarn O. Pyret Latvijas pārstāvniecības vadītāja Jūlija Roškova.

Svarīgs pirmklasnieka garderobes noteikums ir kārtains apģērbs, ko var viegli uzvilkt vai novilkt atkarībā no laikapstākļiem vai temperatūras telpā. Turklāt jaunā skolēna pamata garderobi sastāda no septiņiem galvenajiem apģērba gabaliem, kurus kombinējot var izveidot daudz dažādu komplektu. Polarn O. Pyret piedāvā vecākiem «špikeri».

20130808111736-91216.jpg

Skolnieces pamata garderobe:

garās bikses

piegulošas trikotāžas bikses

svārki

kleita

kostīma jaka

trikotāžas jaka

blūze

Skolnieka pamata garderobe:

garās bikses

džinsi

žakete

trikotāžas jaka

sporta krekls ar garām piedurknēm

virskrekls

veste 

Vēl ir svarīgi, lai apģērbs būtu ideāli piemērots skolēna augumam, kaut gan bērniem bieži vien trūkst pacietības ilgi pielaikot drēbes. Lai atrisinātu šo problēmu, Polarn O. Pyret tehnologi ir izstrādājuši trīs pamata piegriezumu veidus, kas atbilst Ziemeļeiropas valstu bērnu figūrām. Šie veidi atspoguļojas vīlēs, piedurkņu garumā un plecu platumā: bērna apģērba izmērs mainās līdz ar vecumu, taču no piegriezuma viedokļa proporciju pārmaiņas notiek vienā un tajā pašā ritmā, tāpēc pietiek tikai vienu reizi pierunāt bērnu ieiet uzlaikošanas kabīnē, noteikt viņa izmērus un miesasbūves tipu, bet pēc tam pirkt drēbes atbilstoši viņa vecumam.

20130808111755-76385.jpg

Nedrīkst novērtēt par zemu arī bērna psiholoģisko sagatavošanu skolai. Psiholoģe Jūlija Tepļakova sniedz dažus padomus bērna sagatavošanai skolas ikdienai.

-       Pirmām kārtām pašiem pieaugušajiem ir jānoskaņojas gaidāmajām pārmaiņām bērna dzīvē un iespēju robežās jāinformē par tām bērns.

-       Dodiet bērnam iespēju izjust noteikumu un īpašas kārtības klātbūtni, vingrināties ievērot šo kārtību.

-       Māciet bērnam lasīt.

-       Spēlējiet spēles, kurās bērns pārmaiņus var būt vadītājs un izpildītājs, bet visas spēles gaitā — pacietīgs.

-       Sagaidiet mācību gada sākumu ar iekšēju pārliecību, ka kopīgiem spēkiem ar visu tiksit galā, ka pieaugušais vienmēr atbalstīs bērnu.

IZDRUKĀ IELŪGUMU UN ATLAIŽU KUPONU ŠEIT!

20130808110551-85487.jpg

Lai pēc iespējas labāk palīdzētu vecākiem šajā viņiem tik nozīmīgajā dzīves posmā, kāds ir bērna skolas gaitu sākums, Polarn O. Pyret rīko nedēļas nogali ar devīzi «Ejam uz skolu». 17. un 18. augustā veikalā Polarn O. Pyret (t/c Spice 2. stāvā, Lielirbes ielā 29, Rīgā) notiks bezmaksas lekcijas, kurās psiholoģe Jūlija Tepļakova pastāstīs, ko nozīmē gatavība skolai, kā vecāki var iesaistīties sagatavošanās skolai procesā, kā organizēt mājasdarbu izpildi, kā arī skars citus aktuālus jautājumus. Lekcijas būs noderīgas vecākiem, kuru bērnu vecums ir no 6 līdz 12 gadiem. Abās dienās lekcijas notiks pēc šāda grafika: no 12.00 līdz 13.30 un no 16.00 līdz 17.30 — latviski, no 14.00 līdz 15.30 un no 18.00 līdz 19.30 — krieviski. Lai piedalītos, pietiek vienkārši atnākt uz veikalu pirms kādas lekcijas sākuma.

Par Polarn O. Pyret

Polarn O. Pyret ir Zviedru bērnu apģērba zīmols, kurš zināms ar augstas kvalitātes, funkcionalitātes un unikālu dizainu. Kopš kompānijas dibināšanas 1976. gadā un saražotās pirmās svītrainās kolekcijas, Polarn O. Pyret dzīvo ar pārliecību, kad bērniem  nepieciešams apģērbs, kurā var spēlēties. Apģērbs, kurš ļauj bērniem būt bērniem. Šodien visā pasaulē ir vairāk nekā 100 Polarn O. Pyret veikalu.