Kā attīstīt ziņkārību bērnā?

Kā attīstīt ziņkārību bērnā?

14. May 2013, 13:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni no dabas ir ziņkārīgi, apkārtējā pasaule viņiem katru dienu ir kaut kas jauns - te skudras tiek pamanītas, te pīlītes dīķī, te kāds kukainītis uz trotuāra. Dabīgā bērna ziņkārība dažkārt jūsos var izraisīt pat dusmas, ja kaut kur kopā steidzaties. Bet jāatceras, ka mazulim ir jāgūst bauda no tā, ka viņš iepazīst pasauli. Iepazīstiet pasauli ar mazo pētnieku kopā!

Konsultē psiholoģe Diāna Zande.

Došanās darīšanās - jautrs piedzīvojums

Kopā ar bērnu jāmāk arī pa peļķēm lēkt, tāpat, ceļā uz dārziņu var arī pakratīt, piemēram, liepas zaru, lai redzētu, kā no tā birst lietus lāses. Pavērojiet kopā mākoņus, apspriediet ar bērnu to formu. Nākot mājās no dārziņa, padariet pastaigu par piedzīvojumu. Tai var pat apzināti gatavoties, ļaujot bērnam atceļā uzvilkt ķiveri, paņemt lukturīti un sniedzot viņam prieku iedomāties, ka viņš ir ugusndzēsējs. Ieslēdziet savu fantāziju, pārvērtiet pasarastākās vakariņas zviedru galdā, bet vannu - okeānā. Un patiesībā, tas arī viss, kas vajadzīgs jūsu bērnam.

Uzņemiet apgriezienus!

Bērni koncentrējas tikai uz to, kas notiek šeit un tagad. Tāpēc ne vienmēr ir iespējams pakārtot savas lietas bērna grafikam. Bet, kad vien tas ir iespējams, dariet to, dodiet viņam tik daudz laika, cik tas vajadzīgs. Paskaitiet kopā, cik mārītei punktiņu, parunājiet par to, ko tā ēd, kur tā dzīvo. Dārzā parādiet bērnam sliekas, piedāvājiet parotaļāties ar žagariņiem. Pilsētā var vērot veikalu izkārtnes, plakātus, lūdzot bērnam, piemēram, uzmeklēt, kurā reklāmā redzams vīrs lielā cepurē. Tas, kas piesaista bērna uzmanību, var atšķirties no tā, kas interesē tev. Vienmēr lietderīga ir došanās uz Zooloģisko dārzu, kurā bērns var pavērot dzīvniekus un uzzināt par tiem vairāk.

Parādi bērnam pārmaiņas ap viņu!

Bērniem patīk pārmaiņas, jo viņi paši aug un mainās. Iemāci bērnam interesēties par to, kas ir ap viņu. Paskaidro viņam, ka tad, kad no debesīm krīt zvaigzne, var ievēlēties vēlēšanos, piedāvā pavērot mēnesi, pēc tam pastāsti, kā nedēļas laikā mainās tā forma. Mājās iestādiet pupiņu vai zirnīti podiņā, kopā skaitiet dienas, līdz parādās lapas. Tāpat glāzītē var iestādīt sīpolu un vērot, kā aug tā saknītes. Bērniem patiks vērot kā šķidra mīkla pārvēršas aromātiskā pīrāgā vai kūkā. Iesaisti viņu gatavošanas procesā, lūdz viņu kaut ko sajaukt, padot, izdekorēt. Pēc tam piedāvā nogaršot. Laukos bērniem der parādīt mājlopus, pastāstīt par to, kā no oliņas izšķiļas cālītis. Parādi, piemēram, kā ledus siltumā kūst.

Baudiet katru dienu

Paskaidro bērnam, kā mainās gadalaiki, pastāsti, kas katrā no tiem notiek. Rudenī ļauj iekrist lapu kaudzē sētā, Ziemā ļauj baudīt sniegu, ļauj sajust, kā viņa plaukstā ieguļas sniegpārsliņa, lai bērns pavēro, kā tā izkūst. Pavasarī noteikti pievērsiet uzmanību putnu dziesmām. Pastāsti ne tikai par to, kas notiek katrā gada laikā, bet arī par to, ko parasti mēs darām katrā no tiem. Pastāsti, ka rudenī ir zinību diena, ziemā ir Ziemassvētki, Jaunais gads, pavasarī - Lieldienas, vasarā - Jāņi. Bērns, iespējams, vēl ir mazs, bet viņa atmiņa attīstas patiešām agri, tāpēc ir vērts priekšā lasīt, dziedāt, kā arī - kopā mācīties no galvas dzejolīti.

Mazā pasaulīte..

Bērniem patīk mazas lietiņas: podziņas, pērles, akmentiņi. Mazās lietiņas, kas bērniem parasti nav pieejamas, padara viņa pasauli vēl interesantāku. Protams, priekšmetiem jābūt 2-3cm lieliem, lai pasargātu bērnu no aizrīšanās riska. Bet, ja bērns ir paaudzies un saprot, ka mutē bāzt šīs lietiņas nevar, ļauj, lai viņš parotaļājas ar koka pērlītēm, plastmasas podziņām. Varat kopā tās saskaitīt vai sašķirot pa krāsām. Uz ielas var skaitīt akmentiņus, un arī tas patiks bērnam. Apsedz mājās galdiņu ar segu - bērnam būs sava telts, kurā saimniekot.

Viss -bērna interesēm

Kovboji, dinozauri, fejas, zirgi.. Neviens nevar saprast, kas motivē bērna izvēli. Un tomēr var produktīvi izmantot šo visu bērna apmācības procesā. Bērnam patīk ugunsdzēsēji? Iegādājies viņam ķiveri un nelielu santehnikas gumijas caurulīti, lai vasarā viņš varētu veikt sētā savas glābšanas operācijas. Ja no rīta pirmais, ko meita dara ir tērpšanās palerīnas čībās, iespējams viņai patiks baleta nodarbības, kurās viņa varētu redzēt kā dejo īstas balerīnas, un, kas zina - iespējams viņa pati par tādu kļūs. Dodieties kopā uz teātra izrādēm, kas paredzētas bērniem, tāpat - dodieties arī uz koncertiem. Iegādājieties grāmatas ar aprakstiem un attēliem, kas paskaidrotu bērnam kā pasaule iekārtota.

Iemāci bērnam pašam atrast atbildes uz jautājumiem

Kāpēc debesis ir zilas? Kāpēc tējkanna, kad tā vārās, kūp? Bērni uzdod patiešām daudz jautājumu, un ne vienmēr uz tiem uzreiz varam atbildēt. Ja bērns apber tevi ar jautājumiem, neuztraucies. Piedāvā viņam rast atbildes kopā. Meklējat informāciju grāmatās kopā, dodaties uz muzeju, apskatiet tur to, kas bērnam interesē, un, galu galā, izmantojiet internetu. Arī tas var noderēt!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā