Kā ātrāk atbrīvoties no nakts nesaturēšanas problēmas?

Kā ātrāk atbrīvoties no nakts nesaturēšanas problēmas?

27. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs turpina atbildēt uz māmiņu jautājumiem par bērnu nakts enurēzi.

Kā, pēc iespējas ātrāk, no nakts enurēzes atbrīvot pusaugu vecuma meiteni?

- Nav vienota enurēzes ārstēšanas veida, tas ir vesels process, kas sniedz vajadzīgo rezultātu laika gaitā. Un tomēr ir lietas, ar kuru palīdzību arī tu vari palīdzēt bērnam tikt galā ar šo problēmu.

1) Došanās pie spieciālistiem - pediatra, neirologa, iespējams arī pie homeopāta.

2) Psihologs, smilšu terapija, hipnoze

3) Asins analīzes, urīna analīzes, nieru USG, urīnpūšļa USG, cistogrāfija, uroflourometrija, glikozes līmeņa noteikšana asinīs vai urīnā, jo nakts enurēzi var izraisīt arī cukura diabēts

4) Pēc plkst. 16:00 pēc iespējas mazāk jādzer, un 2 stundas pirms miega jāatsakas vispār no šķidruma. Dienas gaitā nevajadzētu dzert gāzētos dzērienus. Urīndzenošās iedarbības dēļ vislabāk būtu atteikties arī no dzērveņu, brūkleņu morsiem.

5) Izmēģiniet masāžu. Tā noņem slodzi no perifēriskās un centrālās nervu sistēmas, uzlabo asinsriti un palīdz izstrādāt nosacījuma refleksu, bet masāža enurēzi pilnībā neizārstē, ir nepieciešama kompleksa pieeja.

6) Trenējiet urīnpūsli, sasprindzinot kājstarpi apmēram 10 minūtes dienā - pa vairākām reizēm, un uz tualeti bērnam iesakiet doties apmēram ik pēc 2 stundām.

7) Medikamentoza ārstēšana

Bieži nakts enurēze tiek saistīta ar vardarbību - gan emocionālu, gan fizisku, tie var būt vienaudži, klasesbiedri vai kāds no ģimenes locekļiem, kas bērnam dara pāri.

Svarīgi ir savas negatīvās emocijas, ko rada dažādas neveiksmes nepārnest uz bērnu. Bērnu tas pazemo. Viņu moka arī vainas sajūta par katru neveiksmi, kas skar viņu.

Kad var sākt ārstēšanu? Vai tā ir efektīva?

- Ja runa ir par medikamentiem, tad tos nozīmē parasti bērniem vecumā ap 5-7 gadu vecumu. Efektivitāte ir atkarīga no kompleksās pieejas, organisma, kā arī bērna psiholoģiskā stāvokļa.

Kā ar to cīnīties?

Sāksim ar to, ka enurēze ir diagnoze, ko uzstāda TIKAI ārsts, bērniem, vecumā no apmēram 5 gadu vecuma. Mūsdienās ir apmēram 300 enurēzes ārstēšanas veidu. Bet pareizāko izvēlēties var tikai ārsts, un arī tad, tikai pēc rūpīgas bērna apskates, analīžu rezultātiem un citu speciālistu atzinumiem, kas palīdzētu noteikt saslimšanas iemeslu.

Dietiskā ārstēšana jeb dietoterapija bija viena no pirmajām metodēm cīņā ar enurēzi - tā ir šķidruma un šķidrās pārtikas ierobežošana vakaros.

Medikamentoza ārstēšana salīdzinoši retai neirotiskas formas enurēzei palīdzēs kā veids, kas palīdz tikt galā ar emocionālo sasprindzinājumu, iekšējo trauksmi, sliktu noskaņojumu, tieksmi baidīties.

Psihoterapija. Neatkarīgi no enurēzes veida, psihoterapijā svarīgu vietu ieņem ikdienas māmiņas iedvesmas sajušana pirms miega - tas gan strādā tikai bērniem, kam ir normāls intelekta līmenis. Iedvesmas iespaidā bērns pamostas naktī, kad jūt nepieciešamību pačurāt. Skolas vecuma bērni var paši atkārtot īpašās vārsmas jeb formulu, kas palīdzētu saturēt urīnu.

Skolēniem un pusaudžiem no 10 gadu vecuma efektīva ir hipnoze kopā ar pašiedvesmu.

"Es gribu vienmēr pamosties sausā gultā. Kamēr guļu, urīnpūslis ir ciet, ieslēgts manā ķermenī. Kad gribēšu čurāt, pats piecelšos".

Ir arī tā saucamā ģimenes psihoterapija jeb kalendārā metode. Vecāki veiksmīgi var izmantot bērna apbalvošanas metodi par sausajām naktīm. Pašam bērnam ir sistemātiski jāaizpilda kalendārs ik dienu, atzīmējot ar saulītēm sausās naktis, ar mākonīšiem - slapjās. Bērniņam jāpaskaidro, ka, ja 5-10 dienas viņš būs sauss, viņu gaida dāvaniņa.

Slapjās gultasveļas mainīšana bērna rokām, arī tai ir psihoterapeitisks efekts!

Tāpat psihologa palīdzība nāks tikai par labu. Smilšu terapija, pasaku terapija. Labs efekts tiek sasniegts, ja ģimenē esošās attiecības ir normalizējušās, atrisinātas ir gan ģimenes emocinālās problēmas, gan problēmas skolā.

Fizioterapeitiskā metode - neirotiskas enurēzes gadījumā ārsts var ieteikt elektromiegu, kas normalizē miegu un paaugstina emocionālo stabilitāti, tāpat laba ir arī masāža, adatu terapija, magnētiskā terapija, lāzerterapija, autotreniņš, mūzikas terapija, delfīnu terapija.

Fitoterapija. Labvēlīga ietekme uz enurēzes gaitu, īpaši izteiktas saslimšanas gadījumā, var būt tieši ārstnieciskajiem augiem. Tie palīdz un stiprina fiziski bērna organismu ar kontrastdušām no rītiem, zāļu vannām vakaros utt.

Modinātājpulkstenis jeb speciāls raidītājs ar signālu, lai bērniņš varētu pabeigt nokārtoties uz poda. Notiek normāla stereotipiska fizioloģiskā došanās uz tualeti. Bet bieži gadās, ka šie aparāti modina nevis bērnu, kura miegs ir patiešām spēcīgs un salds, bet gan visus pārējos ģimenes locekļus.

Režīms. Bērnam ir jāievēro noteikts dienas režīms.

Neirouroloģija — viens no mūsdienu zinātnes virzieniem, kas apvieno neirologu un urologu interešu sfēras.

Jāņem vērā, ka līdz pat 10% planētas iedzīvotāju cieš dēļ urīna nesaturēšanas, un lielākai daļai no pacientiem ir tieši nakts enurēze.

Atceries! Nakts nesaturēšana ir saslimšana, un bērniņš tur ne pie kā nav vainīgs. Nekad nerājies uz viņu un nesodi bērnu par slapju gultu, tāpat - neļauj to darīt arī citiem.

Māmiņu Klubs

20121128173408-44521.jpg

Speciālistu padomi, videopadomi, māmiņu personīgā pieredze

www.bernuenureze.lv