Bērnu dzimumaudzināšana: Tiekamies seminārā pie Diānas Zandes

Bērnu dzimumaudzināšana: Tiekamies seminārā pie Diānas Zandes

07. Dec 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādreiz arī mēs bijām mazi, un uzdevām vecākiem "neērtus" jautājumus. Tagad esam izauguši un ar šausmām gaidām, kad mūsu bērns pajautās: "Mammu, kā rodas bērni?"

Intīmie jautājumi mūsdienās bērniem kļuvuši pārāk pieejami. Lai bērns iegūtu pareizu informāciju par seksum, mums par to ar viņu ir jārunā. 

Kad sākt sarunu?

Uzreiz atmetam variantu par to, ka vecākiem viss jālaiž pašplūsmā, cerībā, ka par seksu bērns uzzinās visu no masu saziņas līdzekļiem vai no vienaudžiem. Tā nav tā pareizākā pieeja. 

Pastāstīt bērnam par seksu un par cilvēka dzimšanas procesu ir ļoti svarīgi, vien jāizdomā, kā un kad to darīt. Psihologi uzskata, ka katrā no attītības posmiem bērns šādu informāciju uztver atšķirīgi. 

3-4 gadi

Šajā vecumā pietiek ar simbolisku skaidrijumu. Bērns šajā vecumā uzsūc daudz informācijas, un diezvai viņam vajadzēs visu zināt sīkumos. Var pastāstīt šādi: "Sākumā mammai tu biji puncītī, pēc tam mamma brauca uz slimnīcu, kurā tu piedzimi."

Ja bērns jautās, kā nokļuvis puncītī, var pievienot dažus bioloģiska rakstura sīkumus. Piemēram: "Tētis mammai uzdāvināja sēkliņu, kura auga viņai puncītī un ar laiku pārvērtās par mazu cilvēciņu."

Visdrīzāk, pirmos "neērtos" jautājumus bērns sāks uzdot tieši šajā vecumā. Un ir ļoti svarīgi neapjukt, nesamulst un neatcirst bērnam ar frāzi "kad izaugsi, visu sapratīsi". Bērnam nevajadzētu sajust, ka viņš jautā jums par kaut ko aizliegtu vai nepareizu, jo jautājumu uzdošana ir dabīgs pasaules iepazīšanas process. Vislabāk pastāstīt, ka bērniņš radies pateicoties spēcīgajai mammas un tēta mīlestībai, bez kuras nekas nebūtu sanācis. 

5-7 gadi

Mūsdienīgi pirmsskolas vecuma bērni aktīvi izmanto datorus, planšetdatorus un viedtālruņus, protams, daudz informācijas viņi iegūst arī no TV un radio, ja tādu mājās klausās. Var izrādīties, ka bērns zina daudz vairāk, kā esat gatavi viņam pastāstīt. Tāpēc, kad dzirdēsiet jautājumu - "kā rodas bērni?", pacentieties saprast, ar ko tieši saistīta bērna interese par šo tēmu. 

Te noderēs individuāla pieeja, un stāsts par sēkliņu vairs nederēs. Lai apskaidrošanas process būtu uzskatāms, izmantojiet speciālus priekšmetus, kas ir paredzēti bērniem. Tajos uzskatāmi tiek parādīts apaugļošanās process (protams, ne pārāk atklātā veidā), ir iespēja uzzināt par embrija nobriešanu un bērniņa dzimšanas procesu. Svarīgi, ka bērns saprot, ka sekss un bērnu dzimšana attiecas uz pieaugušajiem. 

Bez tam, bērni jau pamaa vizuālās dzimumu atšķirības šajā vecumā. Jūsu uzdevums nepadarīt to par noslēpumu (ja bērni gribēs, viņi tik un tā atradīs veidu, kā visu apskatīt, kaut vai novelkot viens otram bikses). Jūs varat pastāstīt par dzimumu atšķirībām, kādas piemīt zēniem un meitenēm. 

Ir arī viena svarīga nianse, kas tieši šajā vecumā bērniem jāzina. Bērniem jāmāca ne tikai nesarunāties ar svešiem cilvēkiem uz ielas, bet arī uzmanīties no svešu cilvēku pieskārieniem, sevišķi, ja runa ir par intīmām vietām. Runājiet par to tā, lai bērns pēc tam jums varētu uzticēties, nebaidoties atklāt to, ko ir redzējis, dzirdējis vai sajutis kādā situācijā. 

Nevajadzētu spēcīgi akcentēt bērna uzmanību uz šādām sarunām, tāpēc vislabāk, ja sarunai būs vairāki posmi, kas bērnam ļautu apgūt jauniegūto informāciju. 

7-10 gadi

Šajā vecumā sākas dzimumnobriešana, tāpēc meitenēm būtu jau jāzina, kas tās tādas mēnešreizes, kā jālieto higiēniskās paketes, un zēniem būtu jāzina, kas ir pollūcija. Šajā vecumā bērni sāk sajust pirmās simpātijas viens pret otru. Pašlaik gan tās noteikti izpaužas kā naiva bērnu aizraušanās, kas robežojas ar dzīšanos pakaļ savam izredzētajam, raustīšanu aiz matiem un tamlīdzīgām izdarībām. 

Ļoti svarīgi ir atbildēt uz visiem bērnu jautājumiem, jo viņu organismi spēcīgi mainās, bērniem tas var sagādāt raizes, tāpēc būtu labi, ja viņi būtu informēti par to, kas notiek. Tāpat būtu vēlams doties pie ginekologa vai androloga, kā arī - jāiemāca bērniem ievērot personīgās higiēnas prasības. 

Kā runāt ar bērnu par intīmiem jautājumiem jeb Bērna seksuālā audzināšana