Izvēlamies velosipēdu: kas jāņem vērā

Izvēlamies velosipēdu: kas jāņem vērā

26. Jun 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērns ir paaudzies un vairs negrib ilgi vizināties ratiņos? Tas nozīmē, ka ir laiks padomāt par jaunu transportlīdzekli mazajam. Labākais variants pastaigām vasarā - ritenis. Lasi tālāk un uzzini, kas jāņem vērā, to izvēloties! Konsultē Lote Jarkina, velosipēdu speciāliste.

Braucot ar riteni, bērns mācās noturēt līdzsvaru, viņam tiek nodrošinātas mērenas fiziskas aktivitātes, tiek attīstīta manevrētspēja, kustību koordinācija, tiek nodarbināti kāju un roku muskuļi, kā arī tiek radīta pārliecība par sevi, pārvietojoties ar transportlīdzekli.

Izvēloties velosipēdu bērnam, noteikti ir jāņem vērā viņa vecums un augums.

Bērnam vecumā no 1 līdz 4 gadiem vispiemērotākais braucamrīks būtu trīsritenis, kas atšķirībā no divriteņa ir arī rotaļlieta. Tā iegādes jautājums visaktuālākais ir pavasarī un vasarā. Galvenais jautājums, ko uzdod teju visi vecāki, ir: "No kāda vecuma bērns drīkst sēsties uz velosipēda un kam ir jāpievērš īpaša uzmanība?".

No viena gada vecuma

Uz trīsriteņa var sēdināt mazuļus jau sākot no viena gada vecuma. Velosipēds pašiem mazākajiem ir uzticams, stabils un zems.

Šāda vecuma bērniem ir jāizvēlas velosipēds ar plakanu sēdeklīti, kas nedaudz atgādina ķebli. Ap to vajadzētu būt drošības rāmim vai sasprādzējamām drošības jostām. Tāpat ir jāpievērš uzmanība tam, vai ir kāpšļi, uz kuriem uzlikt kājas, kad pedāļus mīt bērns vairs nevēlas vai ir noguris. Ja tādu nav, tad jāizvēlas trīsritenis, uz kura sēžot, bērns ar pēdām var pilnībā aizsniegt pedāļus un zemi.

Kamēr mazulis pats vēl nav iemācījies mīt pedāļus, trīsritenim ir nepieciešams rokturis, ar kura palīdzību pieaugušais var to kontrolēt. Ja nepieciešams, pedāļiem ir jābloķējas, ieslēdzot priekšējā riteņa brīvgaitu.

Kad bērns paaugsies, trīsritenim varēs noņemt drošības rāmi, kāpšļus un rokturi stūrēšanai, tādējādi pārveidojot braucamo par klasisku trīsriteni.

No 2 gadu vecuma

Ja vēlaties iegādāties trīsriteni bērniem no 2 gadu vecuma, kuri ir gatavi mācīties ar riteni braukt paši, jāpievērš uzmanība velosipēda izmēram. 

Ir daži noteikumi, kas jāievēro:

- bērnam ir stingri jāturas pie stūres rokturiem pat pie lielākā stūres rotācijas leņķa. Jāizvairās no modeļiem, kuru stūres ratu iespējams pagriezt 90 grādu leņķī. Pie šāda leņķa, kritiena vai sadursmes gadījumā, stūres rata rokturi var izraisīt savainojumus;

- pie tālākā pedāļa punkta bērna kājām jābūt viegli saliektām;

- pedāļiem jāgriežas viegli un bez lielas piepūles. Ja pedāļi smagi mīsies, iemācīt bērnam mīties būs sarežģīti;

- ja velosipēds ir aprīkots ar ķēdi, tai jābūt paslēptai zem vāka, lai izvairītos no apģērba ieraušanas tajā.

Pastāsti,kā Tu izvēlējies velosipēdu savai atvasei!