Iznākot grāmatai “Plastilīna noslēpumi. Dzīvnieki mājā un sētā”, aicinām bērnus un citus interesantus uz plastilīna veidošanas meistarklasēm!

Iznākot grāmatai “Plastilīna noslēpumi. Dzīvnieki mājā un sētā”, aicinām bērnus un citus interesantus uz plastilīna veidošanas meistarklasēm!

24. Apr 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esi gatavs aizraujošiem piedzīvojumiem kopā ar plastilīna meistaru Roniju Orenu (RonyOren)? Izraēlas Valsts vēstniecība Latvijā sadarbībā ar “Jāņa Rozes apgādu” tiko latviski izdevusi šī pasaulē slavenā Izraēlas mākslinieka grāmatu “Plastilīna noslēpumi. Dzīvnieki mājā un sētā” (Secrets of Clay: Pets&FarmAnimals). Atzīmējot grāmatas iznākšanu, Rīgā, Liepājā un citviet Latvijā notiks Ronija Orena plastilīna veidošanas meistarklases. Dalība tajās ir bez maksas, piedalīties aicināti bērni no piecu gadu vecuma, kā arī dažādu nozaru speciālisti un pārstāvji.

Grāmatas autors, Izraēlas Mākslas un dizaina akadēmijas Bezalel animācijas daļas vadītājs Ronijs Orens ir unikāls, starptautiski atzīts animators, mākslinieks un pedagogs. Viņš ilustrējis vairāk kā 30 bērnu grāmatas, kuras izdotas Izraēlā, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, Dānijā, Itālijā, ASV, Krievijā, Lietuvā un nu arī Latvijā. To kopējais metiens ir pārsniedzis miljons eksemplāru. Daudzas no izdotajām grāmatām viņš ir ne tikai ilustrējis, bet, tostarp arī sarakstījis, piemēram, „Ronija plastilīna Ziemassvētki” (Rony's Clay Christmas), „Ciparu grāmata” (The Book of Numbers), kā arī „Plastilīna noslēpum. Dzīvnieki mājā un sētā” (Secrets of Clay: Pets & Farm Animals), kas tagad izdota arī latviešu valodā.

Pēc Ronija Orena animācijas metodes tapušas vairāk kā 500 animētās īsfilmas, no kurām vairākas ir saņēmušas starptautiskus apbalvojumus, piemēram, NachumGutman balvu par ilustrāciju. Ronija Orena 1987. gadā dibinātajā neatkarīgo filmu studijā "FramebyFrame" radītas tādas animācijas īsfilmas, kā „Trīs zaļas vardes” (Three Green Frogs), „Priecīgas brīvdienas” (Happy Holidays), „Slapjā krāsa” (Wet Paint) un daudzas citas. Ronijas Orena radītās īsfilmas pārraidītas vairāk kā 80 valstīs tai skaitā populārākajos televīzijas kanālos - DisneyChannel, BBC, ABS, Channel4 u.c. Ronijs Orens ne tikai rada animācijas multenes, bet ir arī viens no pasaulē atzītākajiem apturētās kustības (stop-motion) tehnikas pasniedzējiem.

Lai savas zināšanas nodotu tālāk, Ronijs Orens vada plastilīna meistarklases, kuras dēvē par Clayground (no angļu vārda Playground – spēļu laukums). Ar savām 1-10 dienas ilgajām meistarklasēm Ronijs ir apceļojis daudzas valstis, ļaujot dalībniekiem iepazīties ar viņa izstrādāto īpašo plastilīna modelēšanas tehniku, kas ļauj ikvienam ātri un viegli izveidot interesantus plastilīna tēlus. Tieši viņa īpašā pieeja esot panākumu atslēga darbā ar bērniem, kas piedalās meistarklasēs vai skatās viņa televīzijas pārraides. Clayground filozofija meistarklasēs tiek nodota tālāk bērniem, ļaujot izpausties viņu fantāzijai un radošumam. Ronija Orena nodarbībās bērni domā, fantazē, izgudro, realizē savas radošās ieceres un analizē rezultātus. Vienlaikus viņi iemācās mīlēt dabu un dzīvot saskaņā ar apkārtējo pasauli.

Meistarklasēs piekoptā Clayground filozofija balstās Ronija Orena īpašajā plastilīna modelēšanas tehnikā - viņa radītie tēli tiek veidoti no trīs pamatformām: bumbiņas, desiņas un pankūkas. Šis pamatformas visdažādākajās krāsās un lielumos ir visu Ronija Orena radīto darbu pamatā. Meistarklases parasti tiek noturētas veikalos, atpūtas centros, muzejos, bērnu slimnīcās un mākslas telpās.

Ar Izraēlas Valsts vēstniecības Latvijā un “Jāņa Rozes apgāda” atbalstu, arī Latvijā Ronijs Orens piedāvā iespēju gandrīz nedēļas garumā, no 25. līdz 30. aprīlim, ikvienam interesentam, jo īpaši bērniem, apmeklēt plastilīna meistarklases. Ronijs Orens un viņa plastilīna tēli būs satiekami t/c Spice un t/c Alfa, Dekoratīvās Mākslas un Dizaina muzejā, Latvijas Universitātē un Liepājas Universitātē, bērnudārzos, skolās, kā arī bērnu slimnīcās. 

 “Plastilīna noslēpumi. Dzīvnieki mājā un sētā” no ivrita tulkojusi Lolita Tomsone. Grāmata izdota ar Izraēlas Valsts vēstniecības Latvijā atbalstu un kā dāvinājums ceļos uz Latvijas izglītības iestādēm, slimnīcām, krīzes un aprūpes centriem, bibliotēkām u.c. Grāmata būs nopērkama “Jānis Roze” grāmatnīcās meistarklašu laikā, kā arī būs pieejama pēc tam ierobežotā daudzumā.

20150421104938-97740.jpg

Plašāka informācija par Roniju Orenu atrodama viņa mājas lapā: www.ronysclayground.com 

Meistarklase Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā:

  • 25. aprīlī no plkst. 12:00 līdz 13:00 Rīgā, Skārņu ielā 10/20.

Meistarklases, kuras notiks grāmatnīcās “Jānis Roze”:

  • 26. aprīlī no plkst. 13:00 līdz 14:00 t/c Spice, Lielirbes ielā 29, Rīgā;
  • 26. aprīlī no plkst. 15:00 līdz 16:00 t/c Alfa, Brīvības gatvē 372, Rīgā;
  • 27. aprīlī no plkst. 17:00 līdz 18:00 Liepājā, Vītolu ielā 1.