Interesantas rotaļas, kuras spēlēt pludmalē ar akmentiņiem

Interesantas rotaļas, kuras spēlēt pludmalē ar akmentiņiem

15. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izglītojošām spēlēm ar bērniem lieliski vari izmantot dabas materiālus. Tā kā šobrīd daudzi dienas aizvada pludmalē, meklējām interesantas spēles, kuras spēlēt ar akmentiņiem.

Rotaļāšanās ar akmentiņiem ir daudz kas vairāk kā tikai torņu būvēšana, kā, varbūt, no malas varētu šķist, jo šāda darbošanās attīsta smalko motoriku, veiklību, uzmanību un, kas ne mazāk svarīgi arī loģisko domāšanu.

Meklējiet pludmalē akmentiņus un rotaļājaties kopā!

Desas

Ja tavs rakaris ir jau lielāks, akmentiņus lieliski varat izmantot, lai spēlētu visiem zināmās, bet varbūt nedaudz piemirstās desas jeb krustiņus un nullītes. Svarīgākais – dodoties uz pludmali, nekas nav jāņem līdzi! Atrodiet pludmalē piecus tumšus, bet piecus gaišus akmentiņus. Uzzīmējiet smiltiņās desu spēlēšanai nepieciešamo režģi un spēle var sākties!

Milzu piramīda

Šī rotaļa būs piemērota pat divus gadus veciem bērniem. Nepieciešams vien salasīt labi daudz dažāda lieluma un formu akmentiņu, un ķerties pie torņu būvēšanas – kurš uzcels augstāko torni? Šāda pavisam vienkārša spēle palīdz bērnam izprast pretstatus “liels - mazs”, “augsts - zems”. Tāpat arī bērns gūs priekšstatu par līdzsvaru, jo, lai tornis noturētos, tomēr jābūt nelielam ķērienam, lai nobalansētu vienu virs otra uzlikto akmentiņu.

Skaitīšana

Spēle ar akmentiņiem, kas nostiprinās pirmos matemātikas pamatus. Smiltiņās sazīmē rūtiņas, ierakstot tajās skaitļus, piemēram, no viens līdz pieci. Aicini bērnu aizpildīt rūtiņas ar tik akmentiņiem, cik katrā no tām norāda skaitlis.

Veiklības rotaļas

Kad nostiprinātas matemātiskās zināšanas un iegūti pamati arī fizikā, laiks dažām vienkāršām stafetēm. Ideāli, ja tajā iesaistās arī brālis, māsa un tētis, mamma.

Sagatavojiet divas kaudzītes ar akmentiņiem. Mazajam ķiparam tie var būt 5 akmeņi, kamēr pieaugušajam 10, lai būtu izlīdzināts auguma un vecuma pārsvars. Iepretī katrai akmeņu kaudzītei 3 m attālumā nolieciet spainīti. Spēles uzdevums – kurš pirmais ar lāpstiņu uz spainīti pārvietos visus akmentiņus?

Ja ģimenē aug vairāki bērni, varat noorganizēt arī akmentiņu lasīšanas stafeti. Piemēram, katram dalībniekam priekšā nobērt 20 akmentiņus. Kurš pirmais tos ielasīs savā spainītī? Vēl viena variācija spēlei – kaudzītē saberiet labi daudz akmentiņu un kurš savā spainītī no kaudzītes ielasīs visvairāk akmentiņu? Lai būtu godīgi – akmentiņus spainītī drīkst lasīt tikai pa vienam!