Mūsdienās vecāku noslogotība un stress rada daudz situāciju, kurās vecākiem pietrūkst spēka pajautāt bērniem, kā pagājusi vispār viņu diena. Ikdienas komunikācija ar bērniem ir vienkārši kā apmainīšanās ar jaunumiem, lūgumiem. Tāpat ir īsziņas un telefonzvani. Tādā dzīves ritmā ir grūti nezaudēt patieso kontaktu ar savu bērnu, īpaši, kad viņš kļūst vecāks.

Jebkura vecuma bērnam ir vienkārši nepieciešama pilnvērtīga komunikācija ar vecākiem. Jāpadalās savos pārdzīvojumos, sapņos, jāskatās acīs, nesteidzīgi jāpavada laiks kopā. Ja jūti, ka tavā ģimenē kaut kā no tā visa nav, nav par vēlu to atgūt. Ar bērnu ir jāsatuvinās, un tas palīdz uzbūvēt daudz spēcīgākas, uzticības pilnākas attiecības

Kopīgas radošās nodarbes

Te ietilpst viss, ko jūs protat darīt kopā, un viss, kas jums patīk, un ko gribētu iemācīties. Pats vienkāršākais - zīmēšana vai darbošanās ar plastilīnu, mālu, sāls mīklu, keramikas masu. Pat sāļās mīklas pagatavošanas process ir jau vesela prieka lavīna bērnam. Starp citu, lai to krāsotu, ne vienmēr jāapbruņojas ar pārtikas krāsvielām, noderēt var arī Lieldienu olu krāsas, kas palikušas pāri no pavasara svētkiem. Mīklas gatavošanas laikā var parunāties ar bērnu par dažādām viņam saistošām lietām.

Vēl kopīgi var aizrauties ar dekopāžu. Mājās katram ir kāda burciņa, kastīte vai kāds cits priekšmets, kam var piešķirt jaunu dzīvi.

Galda spēles

Tās labi bērnā attīsta prasmi uzvarēt un prasmi zaudēt. Var pavērot, kā bērns izturas pret savu sāncensi, kā prot ievērot spēles noteikumus. Uzdevums ir bērnu vērot un virzīt, palīdzēt pārdzīvot zaudējumu un būt gatavam jauniem centieniem.

Galda spēles, tāpat kā citas kolektīvās spēles ir labs veids, kā paskatīties uz sevi no malas: kā tu reaģē? Bērni ļoti bieži kopē mūsu uzvedību.

Sarunas "aplī"

Ir ļoti labi visiem sasēsties aplī, un padodot bumbu vai kādu mīksto rotaļlietu pa apli parunāties. Sākumā tiek uzdots jautājums, uz kuru katram jāatbild. Piemēram, - kas tev patīk, kas garšo, par ko sapņo, par ko domā. Tas ir lielisks veids, kā pasmieties, iepazīt vienam otru un arī vienkārši parunāties.

Jebkura cita kopīga darbošanās

Piemēram, braukšana ar velosipēdu, došanās sēnēs. Un arī te laiku var izmantot, lai izrunātos. Tāpat var doties uz jūru lasīt akmentiņus vai gliemežvākus, ko vēlāk var izmantot radošām nodarbēm. Zīmēšana uz akmeņiem ir lieliska ideja dāvanām draugiem un mīļajiem.

Fotosesija

Protams, jāļauj bildēt ir tieši pašam bērnam! Dalies padomos: pievēršat uzmanību fonam, gaismai, nedrīkst aizmirst par smaidu un modeļa ārējo izskatu. Varat sarīkot ne tikai mājas fotosesiju un apspriest modes, skaistuma jautājumus un daudz ko citu. Bet var sarīkot fotoorientēšanos dabā.

Jautājumi - atbildes

Var sarakstīt jautājumus, ko gribētu uzdot bērnam. Mērķis ir uzzināt pēc iespējas vairāk par bērnu. Bet - vienā reizē neuzdod vairāk par vienu-diviem jautājumiem. Un tad kārtīgi var izrunāties par katru konkrēto lietu, kas bērnu interesē, satrauc, biedē vai iepriecina.

Kad vārdus nevajag

Dažkārt vienkārši jauki ir kopīgi paklusēt. Apskaut bērnu. Un te vārdus nevajag, pietiek ar žestiem, skatienu, kas pauž mīlestību un apziņu, ka bērns tev ir pats dārgākais. Dārgāks par tavām interesēm, veiksmi, karjeru un visu to, kas katram no mums ikdienā atņem daudz laika.

Kamēr bērni ir mājās, mūsu laiks, savā ziņā, pieder viņiem. Kad viņi no mājām aiziet, mēs gaidām zvanu, īsziņu, kas apliecinātu - neesam viens otru aizmirsuši, esam viens otram joprojām nozīmīgi.

Māmiņu Klubs