Idejas, tik daudz iedvesmas… Autisma konference un mini konkurss.

Idejas, tik daudz iedvesmas… Autisma konference un mini konkurss.

27. Nov 2017, 18:22 [BEZsaistē] Rasa Vītola [BEZsaistē] Rasa Vītola

Lēnām ripojam. Tā visiem atsaku, kad jautā kā mums iet. Jā - blogā klusums jau vairāk kā mēnesi, un jāatzīstas, nav viegli menedžēt punci, divus špicbukus, mājas dzīvi, Alberta rehabilitāciju un vēl atminēties, ka blogā kas jāiedrukā. Klusi sev pliķēju pa plecu un priecājos ka nenosolījos rakstīt katru trešdienu, piemēram, vai divas reizes mēnesī. Ir miers un prieks ja katrs raksts nāk tad, kad tiešām ir vēlme rakstīt.

Šobrīd ir sakrājies daudz kas pozitīvs. Albertam labi klājas terapijā, drīz būs bērnudārzā asistents, bebis puncī spārdās uz nebēdu un mazais Viesturs katru dienu priecē ar jaunām 3 gadnieka atziņām. Tomēr ļoti īpaša uzlāde bija nesen - Autisma konferencē, kas norisinājās Gaismas pilī no 10.-11. novembrim.

Liels, liels paldies Latvijas Autisma apvienībai, Līgai Bērziņai un visiem iesaistītajiem un atbalstītājiem, kas šo fantastisko pasākumu organizēja. Dzirdēju kā daži burkšķēja par nepilnībām, bet godīgi - es tādas nejutu. Labs komandas darbs. Galvenais, ka tik daudz ko jaunu vareja uzzināt.

Pirmajā dienā tik daudz dzirdēt par autismu un tā izraisītajām grūtībām no daudzo speciālistu skatupunkta bija pat nedaudz apdullinoši. Īpaši aizrāva psihiatra Ņikitas Bezborodova (BKUS Gaiļezers) runa ar izsmeļošu skaidrojumu par AST un daudzajām diagnozēm, kas kombinē. Protams arī pārējo lektoru stāstītais lika padomāt. Apzināties cik daudz darba vēl jāiegulda, cik daudz mums visiem kopā ir jāstrādā pie tā, lai te Latvijā sabiedrība kļūtu daudz iecietīgāka un saprotošāka.

Paties prieks par to ka atvēries Autisma kabinets (BKUS Gaiļezers) un īpaši arī tas, ka viņu lapā www.autismsberniem.lv ir tik daudz noderīga info, kas var noderēt vecākiem un aprūpes personām, kas ir šī grūtā ceļa sākumā. Protams arī noderīgi materiāli izglītības iestādēm un pašiem vecākiem.

Otrajā dienā daudz idejas radās pēc Kareninas Bury darbnīcas par ēšanas īpatnībām bērniem ar AST, kā arī Ilonas Smirnovas lekcija, kur varēja tuvāk iepazīt, kas ir ABA terapija un gūt ieteikumus, kā sadarboties ar bērnu, kurš nesadarbojas.

Piedalījos ideju tirgū. Pirmoreiz atklājos klātienē kā bloga autore, un cik daudzi bija izbīnīti ka ir šādi blogi, īpaši pedagogi un citi speciālisti. Klāt nāca daudzi vecāki un tiešām sajutu atgriezenisko šim visam, jo teica daudz labu vārdu un kur nu vēl dažādās idejas ko smelties no citiem. Paldies par ikvienu uzmundrinājumu, jau komentāros tie priecē, bet kad pasaka acīs, jūti jaunus spēkus ieplūstam vēnās.

psx_20171127_121214289080029.jpg

Gatavošanās ideju tirgum bija nedaudz haotiska, jo kļūdas pēc nesaņēmu info un domāju, sapratu - nav jāpiedalās, tomēr mēle noniezēja un Līgai uzjautāju pirmajā konferences dienā kas ir kas, un saņēmu izbrīnu un aicinājumu, ka jāpadalās vien esot. Tā nu iepriekšējā vakarā raiti kastē sagūla visi mūsu materiāli, ko esmu Albertam mājās gatavojusi, kā arī sadūšoju izgatavot Bezsaistei "vizītkartes".

02 taisam vizitkartes2078299552..jpg

Lūk ieskats kā mēs (uz mūsu padzīvojušā laminatora) mājās gatavojam laminētus materiālus. Nav grūti, tik laiks un pacietība. :)

Prieks, ka izdevās. Labs pozitīvo domu un enerģijas lādiņš saņemts, turklāt idejas mutuļo un tik daudz, ka esmu nolēmusi blogam veidot jaunu sadaļu, ko vienkāršības pēc turpmāk dēvēšu par savu "materiālu skapi".

Gribu Jums šo virtuālo skapi uz decembra sākumu atvērt, un tad... katru dienu, kā adventes kalendāra lodziņos, līdz Ziemassvētkiem publicēt un atv;ert Jums vienu (vai vairākas, kas zin...) no manām realizētajām idejām. Zinu, pie mūsu aizņemtības šķiet traki ko tādu uzņemties, bet jūtu, ka tas var daudziem noderēt, turklāt pirmās 10 dienas jau man ir datorā sagūlušas, atliek vien ķerties pie publicēšanas.

Ko gaidu pretī. Neko. Nezinu. Vienkārši ceru, ka šīs lietas/idejas darīs Jūsu bernu ikdienu krāsaināku un labāku, ka nesīs jaunus sasniegumus un idejas kā turpināt attīstīties. Protams, ka pārsvarā šis viss vairāk vai mazāk noderēs pirmsskolnieku vecākiem, tomēr ceru ka materiālu skapis būs derīgs daudziem un ne tikai ar autismu saistītitiem.

Aicinu Jūs arī neturēt sveci zem pūra un šajā Ziemsvētku laikā dāvināt viens otram noderīgas idejas.

  • Sekojiet blogam Bezsaiste (Instagram, Facebook),
  • dalieties ar šo ziņu saviem draugiem, 
  • publicējiet savas idejas radošām un attīstošām nodarbībām, vai vienkārši aprakstiet kā Jūs strādājat mājās ar savu bērnu. 
  • Zem posta aprakstā lieciet mirkļbirku jeb hashtag #bezsaiste un #mansmaterialuskapis. 

Smelies idejas no pārējiem. Kopā mēs varam parādīt, ka arī vecāki mājās darot spēj daudz līdzēt bērna attīstībai. Protams, ka par šādu Jūsu ieguldījumu šajā mini Ziemassvētku akcijā nevaru teikt tikai pliku paldies, tādēļ galu galā visas idejas tiks apkopotas apskatei šeit vienā blogā un tiks izlozēts vienas idejas autors/realizētājs, kas saņems pārsteiguma balviņu savai eglītei. Kādu?

img_20171127_162339_5131775778058.jpg

Nav man ne sponsoru ne baigo atbalstītāju un nezinu pat vai tas būtu tas, ja arī tādi būtu. Esmu es pati un tikai, un tas ko varu kādam dāvāt ir nedaudz prieka. Man ļoti tīk meldrot. Tas ir tas, kas mani jau kādu laiku aizrauj, un tieši šajā laikā varu sacakināt Ziemassvētku dekoriņus eglītēm, līdz ar ko dāvāšu pašas darinātu meldru mantiņu komplektu kādam laimīgajam.

Laimīgo ierakstu/ideju izlozēšu 23. decembrī un izlozi noteikti varēs vērot Facebook live Bezsaistes lapā. Tad nu ... lai raisās idejas.

Jauku nedēļu vēlot,

Rasa