Idejas sensoro aktivitāšu galdam jeb sajūtu galdam

Idejas sensoro aktivitāšu galdam jeb sajūtu galdam

29. Apr 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arvien populārāki kļūst sajūtu jeb sensoro aktivitāšu galdi, kurus lieliski var radīt arī mājās, jo bērniem tie ļoti patīk. Aktivitātes pie šiem galdiem attīsta visas maņas – sajūtu, smaržu, dzirdi, redzi, dažreiz arī garšu, turklāt tie ļauj izpausties ļoti dažādi – bērni var šķirot, meklēt, maisīt, rakt, liet, pat bradāt. 

Bērni, kuriem ar citām nodarbēm grūti noturēt uzmanību, pie šādiem sajūtu galdiem var ilgstoši bērt čiekurus citu pēc cita trubā, lai piepildītu to pilnu un pēc tam izbērtu uz galda. Galds, kurā ir iestrādāti gaismas elementi un tādējādi no apakšas tas izgaismojas, paver veselu fantāziju pasauli, maisot dažādos virzienos materiālu, kas atrodas uz galda - tie var būs rīsi, grūbas, zirņi, makaroni, sēkliņas vai vienkārši milti. Tādā veidā bērns var zīmēt gan ko abstraktu, gan trenēties vilkt burtus un ciparus.

Galds no mājās pieejamiem priekšmetiem

Galda meistarošanā var izmantot dažādus materiālus, kas jau ir mājās: ja vēlas, lai bērns bradātos ar kājām, var izmantot gan nelielas vannītes, gan baseiniņus, kur var būt kā ūdens, tā smiltis, čiekuri vai kastaņi, bet roku darbībai derēs veci, sekli katli, lēzenas bļodas, tikpat labi tā var būt vecā izlietne – galvenais, lai izmantojamai virsmai ir malas uz augšu, kas ļaus izvēlētajam materiālam nekrist zemē, bet radīt interesantu pasauli. 

Idejas materiāliem – no dabas līdz ikdienas priekšmetiem

Fantāziju pasaules radīšanai var noderēt jebkas. No dabas materiāliem lieliski būs dažāda izmēra oļi, rožu ziedlapiņas, koka skaidas, krāsainas spalvas, lapas, lielāki un mazāki zariņi, koka gabaliņi, ripās sagriezts koks, no tā visa bērns uzburs savu māju pasauli, tam var palīdzēt, ja tiks ieliktas arī dažādas zvēriņu figūriņas, cilvēciņu figūras.

Abstraktai videi noderēs pievienotas vecās zobu sukas, ar ko radīt interesantus mākslas darbus smiltīs vai skaidās, pludmales formiņas vai cepumu formiņas, saldējuma kociņi, piltuves, nelielas pudeles, trauki sijāšanai, jogurta trauciņi, karotītes, dakšiņas – ik pa laikam priekšmetus pamainot, lai bērnam rastos interese pamēģināt atkal citādākā veidā darboties, izdomājot vecākus pacienāt ar čiekura gardumiem vai kastaņu saldajiem.

No ēdieniem lieliski kā pamats darba virsmai noderēs sviesta pupiņas, popkorns, auzu pārslas, rīsi, sēkliņas, dažādi graudi.

Bet tāpat var izmantot mājās esošas lietas – ping pong bumbiņas, golfa bumbiņas, sagriezts papīrs, saburzīti papīri, palielināmais stikls, kokvilnas bumbiņas. Neierasta, bet aizraujoša vide, ja virsmu noklās ar skūšanās putām, tad tā var kļūt par sniega trasi mašīnām vai vieta, kur izpausties radošajā mākslā. Tāpat par pamatu var noderēt kinētiskās smiltis.

Ja galda malas ir pietiekami augstas un mitrumizturīgas, var taisīt burbuļu šovu, kur bērns ar salmiņu var pūst burbuļus. Var izklāt ledus gabaliņus un bērns to var iekrāsot dažādās varavīksnes krāsās.

Aizraujošs ir gan galdu sagatavošanas process, gan darbošanās process pie tiem, jo bērniem patīk darboties gan vieniem, gan kopā ar vecākiem.