Ģimenes, kas iepriekš izstājās no rindas uz pašvaldības bērnudārzu Rīgā, savu vietu varēs atjaunot

Ģimenes, kas iepriekš izstājās no rindas uz pašvaldības bērnudārzu Rīgā, savu vietu varēs atjaunot

07. Nov 2012, 15:42 Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv

Jau no 2013.gada 1.janvāra Rīgā, visticamāk, stāsies spēkā jaunie noteikumi par pirmsskolas izglītības finansēšanas kārtību. Tiem bērniem, kuri līdz šim apmeklēja privāto dārziņu un pretendēja uz pašvaldības līdzfinansējumu 93 latu apmērā, bija jāizstājas no rindas pašvaldību bērnudārzā. Nākamgad finansējumu 93 latu apmērā saņems visi privāto bērnudārzu audzēkņi.

Pēc pašreiz spēkā esošajiem noteikumiem, ja bērns gaida rindā uz pašvaldības bērnudārzu, bet tajā laikā apmeklē privāto pirmsskolu, pašvaldība piešķir 30 latus lielu dotāciju mēnesī, kas tiek pārskaitīts konkrētajam privātajam dārziņam. Bērniem, kuri apmeklē privāto pirmsskolu un pretendē uz pašvaldības finansējumu 93 latu apmērā, bija jāizstājas no rindas uz pašvaldību dārziņu, portālam Diena.lv skaidroja Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde.

Diena.lv jau vēstīja, ka septembrī departaments sagatavoja izmaiņas kārtībā, kādā pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju. Turpmāk, saņemot pašvaldības 93 latu līdzfinansējumu mācībām privātajā bērnudārzā, ģimenes Rīgā, visticamāk, varēs saglabāt vietu rindā uz pašvaldības bērnudārzu.

I.Vilde norādīja, ka sagatavotie grozījumi nekādus pārpratumus nav radījuši, jo no brīža, kad publiskajā telpā izskanēja informācija par uzsāktajiem RD Saistošo noteikumu grozījumiem, elektroniskajā reģistrēšanās sistēmā bijis redzams brīdinājums. Tajā vecākiem tika norādīts, ka līdz brīdim, kamēr stāsties spēkā minētie grozījumi, pretendējot uz pašvaldības finansējumu, bērns zaudē rindu uz pašvaldības pirmsskolu.

Tie vecāki, kuri no rindas paspējuši izstāties, varēs stāties atpakaļ rindā, ja tāda vēlme būs, sacīja I.Vilde. Taču nereti bērni paspējuši sarast ar savas grupas biedriem un pedagogiem, tādēļ vecāki izvēlas turpināt sūtīt bērnus privātajā dārziņā.

Tāpat vairākiem bērniem obligātās izglītības vecumā, kas apmeklē privātās pirmsskolas un ir izstājušies no rindas, pēc likuma pašvaldībai jānodrošina viņam vietu pašvaldības pirmsskolā. Līdz ar to, šie bērni, kas ir sasnieguši obligātās izglītības vecumu, proti ir piecus vai sešus gadus veci, uzreiz tiks pašvaldības iestādē, nestāvot rindā.

Šobrīd RD Saistošo noteikumu grozījumu projekts ir nosūtīts saskaņošanai uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un, visticamāk, spēkā stāsies 2013.gada 1.janvārī.

Rīgas pašvaldība slēdz līgumu ar tām privātajām pirmsskolām, kuras ir reģistrētas kā pirmsskolas izglītības iestādes un īsteno pirmsskolas izglītības programmas. Iniciatīvu par sadarbību izrāda privātā pirmsskola un, ja tā atbilst minētajiem nosacījumiem, līgums par sadarbību tiek noslēgts. Vecākiem privāto pirmsskolu saraksts, ar ko Rīgas pašvaldība noslēgusi līgumu pieejams interneta vietnē www.e-skola.lv sadaļā Iestāžu katalogs.

Tāpat vēstīts, ka departaments tīmekļa vietnē www.e-skola.lv šā gada jūnijā veicis aptauju ar mērķi noskaidrot sabiedrības viedokli. Uz jautājumu: "Kā jūs vērtētu iespēju, ja pašvaldības 93 latu līdzfinansējuma saņemšanas gadījumā tiktu saglabāts pieteikums par bērna reģistrāciju rindā uz vietu pašvaldības izglītības iestādē?" no 625 respondentiem 523 respondenti šādu iespēju atbalsta, 76 neatbalsta, bet 26 respondentiem nav viedokļa.

Privātās izglītības iestādes, kas noslēgušas sadarbības līgumu ar departamentu, veica vecāku aptauju par iemesliem, kāpēc vecāki šobrīd izvēlas 30 latu dotāciju, nevis 93 latu līdzfinansējumu. Aptaujā noskaidrots, ka 78% no vecākiem, kas neizmanto iespēju saņemt 93 latu līdzfinansējumu, vēlas saglabāt pieteikumu par rindu pašvaldības izglītības iestādē, bet 12% gaida, kad bērna vai vecāka dzīvesvieta būs gadu deklarēta Rīgā.

Diena.lv