Gatavojamies dārziņam: kā saģērbt mazuli?

Gatavojamies dārziņam: kā saģērbt mazuli?

23. Oct 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dodoties uz dārziņu, bērns jāģērbj atbilstoši vecumam un laikapstākļiem. No vecuma atkarīgs tas, cik labi viņš varēs pats tikt galā ar apģērba aizdarēm, bet no laikapstākļiem atkarīga tieši pašu drēbju izvēle.

Konsultē pediatre Gerda Lielause.

Protams, visvieglāk ar šo jautājumu tikt galā vasarā, kad gaisa temperatūra ārā ir tāda pati, kā iekštelpās. Vasarā nevajag daudz drēbju, pietiek, ja apģērbs ir viegls, plāns un vienkāršs.

Bet jāzina, ka neatkarīgi no laikapstākļiem, vajag, lai bērnam skapītī būtu arī maiņas drēbju komplekts gadījumam, ja drēbītes tiek nosmērētas vai tās sasvīst aktīvās rotaļās. Bez tam, ja nav maiņas drēbju, rīta drēbēs, kuras nu jau nosmērētas vai varbūt pieslapinātas, var nākties doties kājām uz mājām labu gabalu.

Vēlams, lai apģērbs būtu izgatavots no dabīgiem materiāliem. Īpaši svarīgi tas ir, ja runājam par apģērbu, kas pieskaras pie mazuļa ķermeņa, un pidžamu.

Izvēloties apģērbu ziemai un starpsezonas laikam, īpaša uzmanība jāpievērš tieši pastaigu apģērbam. Vislabāk būtu lietot kombinezonu, kas atbilst sezonai. To ir viegli uzvilkt, tas ir ātri aiztaisāms.

Izvēloties cepurīti vēsajam gada laikam, vislabāk uzmeklēt cepurīti, kas atgādina ķiveri - tā nešļūk nost no galvas, pasargā galvu un kaklu no vēja un aukstuma.

Bez tam vēlā rudenī, ziemā un agrā pavasarī svarīgi ir ne tikai "nosiltināt" mazuli, bet arī neļaut viņam pārkarst. Optimālais variants te būs termoveļa. Tā uztur ķermeņa temperatūru, ļauj ādai elpot, ir patīkama taustei un neizraisa alerģiskas reakcijas.

Ziemas apģērbam uz dārziņu jābūt vienkāršam tieši uzvilkšanas ziņā. Audzinātājai būs grūti izsekot, vai visi 20 bērni ir pilnīgi pareizi apģērbti. Bet, ja viņiem būs vienkāršs apģērbs, bez šņorītēm, neskaitāmām, sarežģītām aizdarēm, apģērbšanās būs daudz ātrāka.

Jāuzsver, ka pastaigu apģērbam ziemā jābūt tādam, lai bērnam tajā nebūtu karsti. Bērni skraida dārziņā, kustas, tāpēc pārāk biezi saģērbtam bērniņam būs karsti.

Vēl viens padoms: centies, lai bērnam nebūtu pārāk daudz apģērba. Pilns apģērba komplekts nedrīkst sastāvēt no vairāk kā 8 apģērba gabalus. Liels jaciņu, džemperīšu, krekliņu skaits sarežģī ģērbšanās procesu.

Un vēl - pērciet apģērbu bērnam, pievēršot uzmanību apģērba izmēram un dzīvesvietas klimatam. Nevajag pirkt bērnam jaku, līdz kurai vēl ir jāaug, tātad - nevajag jaku, kas der vairākām sezonām. Kāpēc? Milzīgā jaka ne tikai neglīti izskatīsies uz mazā cilvēciņa auguma, bet arī - ierobežos viņa kustības un slikti saglabās siltumu.

Pareizi izvēlēts apģērbs, kas ir atbilstoša izmēra labāk silda par apģērbu, kas uz bērna auguma karājas. To pašu var teikt arī par apaviem. Pārāk brīvi apavi negatīvi ietekmē arī bērna pēdiņas veidošanos. Ortopēdi kategoriski aizliedz nēsāt apavus, kas bērnam ir par mazu vai par lielu.

Izvēloties apģērbu dārziņam, jādod priekšroka apģērbam, kas ir viegli uzvelkams un novelkams, kā arī - tam jābūt ērtam.

Māmiņu Klubs

Pastāsti,kā Tu izvēlies apģērbu savai atvasei,vedot viņu uz dārziņu!