Gatavojamies ceļojumu laikam. Vai bērnam vajag pasi?

Gatavojamies ceļojumu laikam. Vai bērnam vajag pasi?

19. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojoties vasarai, sākam apsvērt atvaļinājumu plānus. Kamēr vieni šogad brīvdienas ieplānojuši pavadīt Latvijā, citi – doties ārpus valsts robežām. Tāpēc Māmiņu Klubs skaidro, kādi dokumenti ceļošanai nepieciešami bērnam un cik daudz laika aizņem to izgatavošana.

Kā norāda Valsts Robežsardze, vienīgie derīgie dokumenti ceļošanai ir pase un personas apliecība (eID) nevis dzimšanas apliecība. Tas nozīmē, ka arī pavisam maziem bērniņiem, lai šķērsotu Latvijas robežu, obligāti nepieciešams viens no iepriekš nosauktajiem dokumentiem, pat ja ir iecerēts doties vien uz tuvējām kaimiņvalstīm.

Cik drīz pēc piedzimšanas var izgatavot pirmo pasi vai personas apliecību?

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) skaidro, ka bērns pasi vai eID var saņemt no brīža, kad tā dati ir ierakstīti Iedzīvotāju reģistrā, ko veic trīs dienu laikā pēc bērna reģistrēšanas dzimtsarakstu nodaļā. Bērns pats nepieciešamos dokumentus pases vai eID izgatavošanai iesniedz no 15 gadu vecuma, savukārt līdz 15 gadu vecumam nepieciešamos dokumentus bērna ceļošanas dokumenta izsniegšanai, uzrādot savu pasi, jāiesniedz vienam no bērna vecākiem vai bērna likumiskajam pārstāvim, bērnam klātesot. Jānorāda, ka gadījumā, ja bērns vēl nav sasniedzis 10 gadu vecumu, nodaļā viņš ar ierasties tikai vienreiz – vai nu iesniedzot dokumentus, vai arī tos saņemot (gadījumā, ja dokumenta izgatavošanai iesniegta jau gatava fotogrāfija).

Kādus dokumentus jāņem līdzi?

Lai bērns saņemtu pasi vai eID, vienam no vecākiem jāiesniedz bērna iepriekšējā pase vai eID karte, ja tāda bijusi, savukārt, ja dokuments tiks izgatavots pirmo reizi – bērna dzimšanas apliecība.

Vai bērnu fotografē uz vietas?

Vecākiem bieži rodas jautājumi par bērna fotografēšanu dokumenta izgatavošanai, tāpēc PMLP atgādina, ka fotografēšana notiek uz vietas nodaļā, ja bērnu ir iespējams nofotografēt, proti, tas patstāvīgi sēž un noteiktajā brīdī ļaujas fotografēties. Pretējā gadījumā vecākam jāiesniedz iekļaušanai dokumentā fotodarbnīcā iepriekš izgatavotu fotogrāfiju.

Cik ilgi būs derīgi bērna dokumenti?

Bērniem līdz piecu gadu vecumam gan pasi, gan eID izdod uz diviem gadiem vai  arī uz ceļojuma laiku, ja tas ir ilgāks par diviem gadiem, taču ar nosacījumu, ka šis periods nedrīkst pārsniegt piecus gadus. Savukārt, ja bērns ir vecāks par pieciem gadiem, gan pasi, gan personas apliecību izsniedz uz pieciem gadiem.

Cik ātrā laikā tiks izgatavoti dokumenti?

Tāpat kā pieaugošo personu dokumentu izgatavošanas gadījumā, arī bērnu pases un eID izgatavošanas termiņi ir 10 darba dienas vai 2 darba dienas. Atkarībā no dokumenta izgatavošanas termiņa, atkarīgs arī valsts nodevas apmērs.

Cik izmaksā personas apliecības vai pases izgatavošana?

Personām, kuras vēl nav sasniegušas 20 gadu vecumu, valsts nodeva par pases izgatavošanu 10 darba dienu laikā ir 14,23 EUR, savukārt 2 darba dienu laikā – 28,46 EUR. Valsts nodeva par personas apliecības izgatavošanu ir zemāka – 7,11 EUR par izgatavošanu 10 darba dienu laikā un 14,23 EUR par izgatavošanu 2 darba dienu laikā.

Jānorāda, ka ir noteikti arī vairāki izņēmuma gadījumi atvieglojumu piemērošanai valsts nodevai. Ar tiem iespējams iepazīties PMLP interneta mājas lapā.

Vai ar bērnu jāstāv rindā?

Ikvienam klientam ir iespēja izvēlētajā PMLP nodaļā pierakstīties uz sev un bērnam ērtāko pieņemšanas dienu un laiku. Lai to izdarītu, jāzvana vai jāraksta uz PMLP teritoriālās nodaļas kontaktinformācijā norādīto tālruni vai e-pastu, kuru var atrast www.pmlp.gov.lv sadaļas „Kontakti” sadaļā „Teritoriālās nodaļas”, atrodot sev tuvāko PMLP teritoriālo nodaļu, jo noformēt dokumentus iespējams jebkurā nodaļā neatkarīgi no personas deklarētās dzīvesvietas adreses. Gadījumā, ja nav pieejams internets, var zvanīt uz PMLP informatīvo tālruni 8300 un vaicāt operatoram pēc iepriekšējā pieraksta.

Kā notiek bērna ierakstīšana vecāka pasē?

Vecāka pasē ziņas par bērnu, kas jaunāks par 18 gadiem (bērna vārdu, uzvārdu, dzimšanas datumu un personas kodu, ja tāds bērnam piešķirts), var iekļaut, gan izsniedzot jaunu pasi, gan arī papildinot ar minētajām ziņām jau izsniegtu dokumentu. Papildināšanai pase jāiesniedz jebkurā Pārvaldes teritoriālajā nodaļā, ja persona atrodas Latvijā, vai arī Latvijas pārstāvniecībā, ja persona atrodas ārvalstīs.

Bērna informācijas iekļaušana vecāka pasē notiek pēc personas pašas vēlēšanās un par to nav jāmaksā valsts nodeva. Papildināto pasi ārpus Rīgas parasti izsniedz nedēļas, bet Rīgā – dažu dienu laikā.

kerstyna kerstyna 22. Apr 2017, 15:15 T.E.

Nu, es neriskētu doties kaut kur uz ārzemēm tikai ar ID.

20. Apr 2017, 13:44 ziemelbriedis

Māsai pāris gadus atpakaļ arī vajadzēja pilnvaru. Nokārtot to var pie jebkura notāra. Izmaksas nav lielas un process ir ļoti ātrs. Ja nemaldos, toreiz samaksāja ap 15 eiro. Kad pirms 10 gadiem pašai taisīja pilnvaru, cenas bija stipri augstākas, ap 30 latiem, kas toreiz bija vairak kā 45 eiro, un divas reizes abiem vecākiem bija jāiet pie notāra.
Notārus var sazvanīt un visu precīzi izprasīt! 😉
Lai patīkamiem piedzīvojumiem bagāti ceļojumi!

ziemelbriedis ziemelbriedis 20. Apr 2017, 08:43 kerstyna

biju dzirdējusi, ka neieciešams, bet kur īsti tadu iegūt nezinu, vēlētos arī zināt aptuvenās izmaksas.

kerstyna kerstyna 19. Apr 2017, 22:34 ziemelbriedis

Vajag Tavu pilnvaru, notariāli apstiprināto un bērniem pases, tad var braukt mierīgi.

kerstyna kerstyna 19. Apr 2017, 22:34

Es, personīgi ID neuzskatu par nopietnu dokumentu, tāpēc maniem bērniem ir pases, tas ir drošs dokuments.

ziemelbriedis ziemelbriedis 19. Apr 2017, 22:33

paldies par info, bet varbūt varetu padalīties, kas nepieciešams, lai bērns ar vecvecākiem kopā vaŗētu doties uz kaimiņvalsti???
un vai arī tikai bērna 2gadus derīgie dokumenti ceļošanai ir nederīgi trīs mēnešūs pirms termiņa beigām (tā pat kā pieaugušjiem)???

mamma27 mamma27 19. Apr 2017, 21:15

Paldies par rakstu!Izlasīju un aizbraucu mazajam čalim uztaisīt ID karti.Un pie reizes uzzināju,ka pašai pases termiņš tuvojas beigām