Ērču izraisītās slimības sastopamas visā pasaulē; Latvijā pieaug interese par apdrošināšanu

Ērču izraisītās slimības sastopamas visā pasaulē; Latvijā pieaug interese par apdrošināšanu

14. Mar 2017, 13:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz ar pavasara iestāšanos Latvijas iedzīvotāji jau laikus steidz tam sagatavoties, arī iegādājoties ērču izraisītu slimību apdrošināšanu, liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati. Šogad ērču izraisītu slimību apdrošināšanu jau iegādājušies vairāk nekā 100 Latvijas iedzīvotāju, savukārt pērn šo iespēju izmantojuši vairāk nekā 12 000.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem 2016. gadā par 36% pieaudzis ar ērču encefalītu saslimušo skaits – pērn reģistrēti 230 saslimšanas gadījumi, savukārt ar Laima slimību – 479 gadījumi.

“No statistikas datiem redzam, ka saslimšanas gadījumu skaitam ar ērču izraisītajām slimībām ir tendence pieaugt, tāpēc vakcinācija un piesardzība ir galvenais priekšnoteikums, lai ērču aktīvās sezonas laikā pasargātu sevi un līdzcilvēkus gan Latvijā, gan ārzemēs. Savukārt apdrošināšana ir kā papildu drošības spilvens finansiāla atbalsta formā atveseļošanās procesā,” uzsver Sandra Pietkēviča, BALTA Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja.

Apdrošinātājs norāda, ka, gaisa temperatūrai paaugstinoties un laikapstākļiem kļūstot arvien pavasarīgākiem, klientu interese par ērču izraisītu slimību apdrošināšanu pieaug – šogad janvārī un februārī šo pakalpojumu jau iegādājušies vairāk nekā 100 interesentu.

SPKC epidemiologi skaidro: “Ērču encefalīts ir nopietna saslimšana, kas var noritēt dažādās smaguma pakāpēs un atstāt sekas uz turpmāko dzīves kvalitāti. Bīstama ir arī saslimšana ar Laima slimību, taču pret to vakcīnas nav, tāpēc, ejot dabā, visiem vienmēr jāatceras par ērcēm un jāveic piesardzības pasākumi – apģērba pielāgošana un savlaicīga ērču pamanīšana un notraukšana no tā. Efektīvākā aizsardzība pret ērču encefalītu ir vakcinācija. Iesakām vakcinēties jau tagad, agrā pavasarī. Ērces kļūst aktīvas, tiklīdz gaisa temperatūra pārsniedz +3–5 grādus.”

Ērču encefalīts ir izplatīts vairāk nekā 26 Eiropas valstīs, tostarp Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Zviedrijā, Čehijā, Slovēnijā, Krievijā un citur. Laima slimības asociācija (The Lyme Disease Association) ziņo, ka pasaulē saslimušo skaits fiksēts visos kontinentos, vairāk nekā 80 valstīs. Epidemiologi norāda, ka, plānojot doties ceļojumā uz apvidu, kur, kā zināms, ērces pārnēsā ērču encefalīta vīrusu, tiek ieteikts vakcinēties.

Ērču izraisītu slimību apdrošināšanu BALTA piedāvā par fiksētu vienreizēju maksājumu – tikai pieciem eiro gadā, neatkarīgi no tā, vai persona ir vakcinējusies. Saslimšanas gadījumā BALTA nodrošina vienreizēju kompensāciju 400 eiro apmērā, sniedzot finansiālu atbalstu atveseļošanās procesā. Apdrošinātājs norāda, ka pirmreizēji noslēgtas polises nogaidīšanas periods ir 20 dienu, tāpēc ieteicams apdrošināšanu iegādāties laikus, pirms aktīvās ērču sezonas sākuma. Klientiem, kuri atjauno iepriekš noslēgtās polises, nogaidīšanas periods vairs netiek piemērots.

Lai izvairītos no ērcēm gan mājās, gan ceļojot, atgādinām:

  • visbiežāk ērces pieķeras potīšu augstumā, garākā zālē, kā arī augstāk, tādēļ jānodrošinās, lai kukaiņi nevarētu pakļūt zem apģērba, – ieteicamas ir bikses, kuru galiem pārvilktas pāri zeķes;
  • vēlams valkāt gaiša un slīdīga auduma drēbes – uz tām ērces ir labi saskatāmas un samazinās iespēja, ka ērces pieķersies drēbēm un tālāk nokļūs uz ķermeņa;
  • pēc pastaigas brīvā dabā rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērču;
  • vēlams izmantot arī kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus. 

Par apdrošinātāju BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK, Lietuvas Apdrošināšanas uzraudzības komisijas, Igaunijas statistikas departamenta un apdrošinātāju gada pārskatu datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. Latvijas iedzīvotāji 14 gadu laikā novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU GRUPĀ, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 16 miljonu klientu uzticību Polijā. 2016. gada pirmajos trīs ceturkšņos PZU GRUPA parakstīja 3,4 miljardu eiro lielas apdrošināšanas prēmijas. Plašāka informācija internetā http://www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.