Ejam uz dārziņu!

Ejam uz dārziņu!

02. May 2013, 13:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Beidzot tavs bērniņš ir paaudzies tik tālu, ka laiks aizdomāties par došanos uz dārziņu! Tu visu esi kārtīgi apdomājusi un nu ir izlemts - dārziņam būt!

Kad izvēlēts dārziņš, kuram uzticēsi savu mazuli, kurā viņam būs ērti un droši, nereti mēs dodamies iepazīties ar iestādi personīgi, kas ir ļoti pareizi!

Iepazīšanās ar grupiņu

1. Dodies kopā ar bērnu gar dārziņu pastaigāties laikā, kad dārziņā sētā ir arī citi bērni. Vērs viņa uzmanību uz jautro bērnu bariņu, uz šūpolēm, slidkalniņiem un visu pārējo, kas bērniem ārā pieejams.

2. Ja bērniņš ir gatavs, ienāciet abi dārziņa teritorijā, ja ne, atlieciet to uz citu reizi un pievienojieties pastaigai bērna topošajai grupiņai. Iepazīsti bērniņu ar audzinātāju, ļauj bērnam parotaļāties ar citiem.

3. Parādi bērnam rotaļu laukumiņu, pēc tam - dodieties kopā ēkā iekšā. Lai mazulis apskatās, kur bērni rotaļājas, kur guļ, kur ēd, kur mazgājas un liek drēbītes.

4. Ar iepriekšēju vienošanos, ļauj bērniņam parotaļāties arī grupiņā.

5. Kamēr bērns rotaļājas, parunājies ar audzinātāju, pastāsti viņai par sava bērna individuālajām īpašībām, par to, kas viņam patīk, kas nē, par to, ko viņš prot, bet kur nepieciešama palīdzība. Pastāsti arī par diendusas rituāliem un ēšanas paradumiem.

6. Pirms prom iešanas pajautā bērnam, kura rotaļlieta vai nodarbe viņam patika visvairāk un piedāvā turpināt rotaļāties ar to nākošajā dienā (ja plānojat nākt jau rīt).

Dārziņa gaitu sākums

  • Sākumā vēlams dārziņā būtu uzturēties nepilnu dienu.
  • Pirmajā reizē bērniņu var atvest uz dažām stundām, pasēdēt ar viņu kopā, ļaujot viņam iepazīties ar bērniem, pieaugušajiem un rotaļlietām. Laiks, kuru tu ar bērnu pavadi grupiņā var vainīties, atkarībā no situācijas.
  • Nākošajā dienā piedāvā bērniņam palikt uz pusdienām, ja viņš tam piekrīt. Pastāsti, ka tūliņ iziesi, tas viņam jāatkārto vairākas reizes, bet - pēc pusdienām būsi viņam pakaļ.
  • Nākošais posms - atved bērniņu no rīta un atstāj uz diena spirmo daļu. Nāc viņam pakaļ pēc pusdienām vai pēc diendusas. Atvadoties neaizmirsti atgādināt, ka atnāksi viņam pakaļ.

Protams, tu uztrauksies par to, kā bērnam dārziņā ies, bet ilgas atvadas ar norūpējušos sejas izteiksmi radīs arī bērnā satraukumu par to, ka ar viņu dārziņā var kaut kas atgadīties. Esi pārliecināta, optimistiska un mierīga, vismaz ārēji, tad arī bērns zinās, ka viss būs kārtībā.

Svarīgas lietas, kas tev būtu jāievēro:

  • Neej prom pa kluso. Bērns to uztvers kā nodevību, bet mūsu mērķis viņā ir radīt mieru un pārliecības sajūtu par to, ka mīlam viņu un arī par to, ka dārziņā ar viņu viss būs kārtībā.
  • Nekavē, vienmēr esi laicīgi pakaļ bērniņam. Pildi solījumu - ja reiz piecos, tad piecos esi, ja neesi pārliecināta, nesoli.
  • Dod bērnam uz dārziņu līdzi kādu mīļāko rotaļlietu! Kopā ar draugu viņam pierast pie dārziņa gaitām būs vieglāk!
  • Pastāsti bērnam par to, pie kā viņš var vērsties grūtākā brīdī, piemēram,  - ja kaut kas sāp, ja ir vēlme nokārtoties vai padzerties, iedrošini viņu tuvoties audzinātājai.
  • Sagatavo bērnu dārziņam praktiski: iemāci jau kādu laiku pirms dārziņa bērnam ēst ar karoti, dzert no krūzītes, ģērbties, novilkt bikses. Iesaisti šajā procesā visu ģimeni! Vairākas nedēļas pirms dāziņa gaitām iekārto mājās dienas režīmu tā, lai tas sakristu ar dārziņa režīmu. Ēšana konkrētā laikā un gulētiešana, došanās ārā - tieši tāpat.

Lai tavam bērnam daudz jauku mirkļu dārziņā!

Māmiņu Klubs

aurore aurore 04. May 2013, 11:00 aurore

pat nevis 143 bet 141ie

aurore aurore 04. May 2013, 10:59 IlzeBr

taja darzina kura esam 143ie,uznemto bernu sogad 0,uzaicinato 29,ta saprotu ka sogad tad netiekam?

aurore aurore 03. May 2013, 10:27

mums ar aktuala si tema,viena darzina esam 143sie,ceru varbut tiksim jo parejos esam 243un talak,ka vispar skaita tas vietas ,vai man ceret sogad/.?Varbut te nav isti vieta jautat sadu jautajumu,bet ka ir ar to finansejumu ja berns netiek darzina ta aukles naudina,ka pie tas var tikt??varbut kada zin?

aab aab 02. May 2013, 20:15 IlzeBr

paldies! un lai jums izdodas veiksmīgi uzsākt dārziņa gaitas 😀

aab aab 02. May 2013, 20:04 IlzeBr

2011g. - uzņemti 32 uzaicinati 111
2012g -uzņemti 82- uzaicināti - krietni vairāk.

jācer, ka vismaz vienā no 3 dārziņiem meitiņa tiks 😃

aab aab 02. May 2013, 19:53 IlzeBr

tikko skatījos - nu meita ir 101 sarakstā. jāpaskaita tie nedeklarētie 😃

aab aab 02. May 2013, 19:50 IlzeBr

mjā.... kurā rajonā pieteicāties uz dārziņu?
meitai ir ļoti līdzīgs num, bet skatos, ka priekšā ir daudzi (pie 30 jau apnika skaitīt), kuriem nav deklarēta vieta Rīgā. cik es saprotu, tad viņiem nav priekšroka, ir tikai rinda.

aab aab 02. May 2013, 19:44 IlzeBr

es ļoooti ceru nesagaidīt nākošo gadu rindā! ļooti ceru uz šīs sezonas iesaukumu!
kāds num bija pagāšgad?

aab aab 02. May 2013, 19:34 IlzeBr

ā, paldies par info 😉 ļoti noderīgs. es ļoti ceru, ka šovasar būs uzaicinājums.

aab aab 02. May 2013, 16:33

mums arī ir aktuāla šī tēma - tieši uz rudeni.

ilzebr
vai tad tik ātri jau sūta uzaicinājumus?