DISKUSIJA par tēmu "Bērns - vegāns". Vai bērnam obligāti būtu jāēd gaļa?

18. Jan 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Brīvdienās iepazīsimies Māmiņu Kluba TV raidījumā ar kādas ģimenes personīgo pieredzi saistībā ar bērna - vegāna audzināšanu. Pastāv uzskats, - ja mazais veģetārietis ir dzīvespriecīgs, labi jūtas un saņem daudzveidīgu uzturu, uztraukumam par viņa veselību nav pamata, un tomēr mūsdienu sabiedrība ir pietiekoši aizspriedumaina, lai atšķirīgo ne vienmēr spētu pieņemt.

Kādam jābūt bērna - veģetārieša uzturam? Protams, pilnvērtīgam, daudzveidīgam, tas nekādā gadījumā nedrīkst būt vienveidīgs. Patiesībā, to pašu varam teikt arī par jebkura cita cilvēka uzturu.

Kā tu domā, vai bērnam obligāti būtu jāēd gaļa?

Dažkārt šaubas rada jautājums, vai, neēdot gaļu un zivis, bērns pietiekami uzņem taukos šķīstošos vitamīnus (K, E, D, A) un dzelzi. Bet patiesībā jāatceras, ja cilvēkam ir nosliece uz anēmiju (dzelzs deficīts), tā būs neatkarīgi no tā, vai viņš gaļu ēdīs vai neēdīs. Turklāt mūsu platuma grādos reizi gadā vitamīnus ieteicams uzņemt arī mākslīgi.

Dalies pārdomās tepat, komentāru joslā!

Skatāmies sižetu brīvdienās kopā! Skaties Māmiņu Klubu TV3 plkst.8:50 šajā svētdienā!

Māmiņu Klubs

zacc zacc 18. Jan 2017, 14:35

Veģetārietis vēl nav uzreiz vegāns. Ja ēd pienu un olas, un varbūt pat zivis, tikai gaļu nē, tad tas nav nekāds vegānisms, un tas ir mazāk "bīstami", jo vismaz olbaltumvielas ar tādu ēdienkarti uzņem pietiekami (biezpiens, siers, olas). Nu tur var strīdēties par dzelzi, par kādu tur to B vitamīnu, par dažām olbaltumvielām, kas ir tikai gaļā, bet tas nav tik nopietni.
Vegāniem, kuri nelieto neko no dzīvnieku izcelsmes produktiem, ir daudz, daudz rūpīgāk jāseko ēdienkartei. Augošiem bērniem ēst patiešām vegāni visu laiku ir riskanti, un neviens mani par pretējo nepārliecinās.
Pati uzskatu, ka cilvēks ir visēdājs, tāpēc dot iespēju izvēlēties bērnam nozīmē tomēr to gaļu un citus dzīvnieku izcelsmes produktus piedāvāt. Tajā pašā laikā cilvēks ir sociāla, intelektuāla būtne, kas ir brīva izvēlēties, ko ēst un ko neēst, turklāt dajebkādu personīgu apsvērumu dēļ.

lauvinja lauvinja 18. Jan 2017, 12:45 vegkid

Mēs ģimenē diezgan daudz lietojam pākšaugus, iespējams sagadīšanās dēļ visiem no mums te rada gāzes, līdz ar to iesākumā piebarojumam pākšaugus neizvēlētos.

Starp citu, par gadsimtiem esošo tradicionālo pārtikas veidu, nav jau nekur pierādīts, ka tas būtu nepareizs vai greizs. Daudzi mūsdienās akli meklē "laimi" austrumos, t.sk. attiecībā uz uzturu. Reiz lasīju interviju ar vienu ajūrvēdas zinātnieci, kura dzimusi augusi āzijā, bet kā jau mūsdienās ierasts smeļas zināšanas un dalās ar tām visā pasaulē. Šī zinātniece uzskata, ka valstīs, kur ziemā ir sniegs, tomēr gaļa no pārtikas klāsta nebūtu izslēdzama, tāpat viņasprāt aplams ir uzskats, par to, ka eiropā dzīvojošiem nevajadzētu uzturā lietot pienu, jo mūsu vēderi, atšķirībā no austrumu vēderiem ir pielāgojušies piena pārstrādei arī pieaugušā vecumā.

Tāpat es aicinātu būt lojālākiem pret citu uzskatiem, jo bieži vien veģetārieši un vegāni ir tie, kuri izbrūk gaļēdājiem, nevis otrādi.

lauvinja lauvinja 18. Jan 2017, 10:59 vegkid

Neesmu uztura zinātniece, bet cik nu manas zināšanas ļauj, tad viens no iemesliem, kāpēc zīdaiņiem dod gaļu ir organisma dzelzs rezervju nodrošināšana (dzelzim un feritīnam organizmā ir svarīga loma), mātes piens dzelzi nenodrošina, bet dzelzs rezerves, kuras tika radītas mazulim esot mātes vēderā, pirmā dzīves gada laika krītas. Ja nepiedāvā gaļu (un nevajag stāstīt, ka vienīgā iespēja ir gatavot nezināmas izcelsmes RIMI plauktu gaļu, zīdainim daudz nevajag, to pie gribēšanas var iepiekt ekobodē), tad ir jābūt alternatīvai kā zīdainim uzņemt dzelzi. Diez vai piebaropšanu sākt ar zirņiem un pākšaugiem, kas nenoliedzami ir labs dzelzs avots organismam, būtu zīdainim (zīdaiņa gremošanas sistēmai) draudzīgāk.

ziemelbriedis ziemelbriedis 18. Jan 2017, 09:20

Man viens bērns 5gadi grib vienmēr un visur gaļu. Otrs 3gadi atsakās ēst gaļu - arī nespiežu, viņš pats izvēlas ēst daudz dārzeņus un augļu. prieks ka zivis viņam garšo.
manuprāt, bērns pats jūt kas svarīgs organismam

lauvinja lauvinja 18. Jan 2017, 08:48

Bērns var nebūt gaļēdājs, bet ir jāizpildās divām lietām:
1) nedrīkst vecāki izmest no bērna uztura gaļu savu uzskatu dēļ, izvēlei ir jābūt!
2) bērnam ir jādabū salabalansēts uzturs, nevis uztur viss ar sintētiskiem vitamīniem - te nu darbiņš vecākiem rūpīgi sekot līdzi un meklēt produktu alternatīvas!

Pieaudzis cilvēks var eksperimentēt kā vēlas, bet vecākiem ir jārūpējas, lai bērni izaugtu veseli!