Daudzbērnu ģimenēm Bauskas novadā piešķir pabalstu bērnu pamatizglītības nodrošināšanai

Daudzbērnu ģimenēm Bauskas novadā piešķir pabalstu bērnu pamatizglītības nodrošināšanai

24. Aug 2016, 09:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bauskas novada pašvaldība veikusi vairākus grozījumus saistošajos noteikumos, mainīti mācību līdzekļu iegādei paredzētā vienreizējā pabalsta saņemšanas nosacījumi.

Pirmo gadu šo pabalstu var saņemt arī Bauskas novadā deklarētās daudzbērnu ģimenes neatkarīgi no ienākumiem. Pabalsts paredzēts pamatizglītības nodrošināšanai, informē Bauskas novada sociālā dienesta vadītājas vietniece Ina Krūmiņa.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma izpratnē daudzbērnu ģimene ir tā, kuras aprūpē ir vismaz trīs bērni, to skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši. Par daudzbērnu ģimenes atvasi uzskatāma arī pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu un iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību.

Ina Krūmiņa skaidro, ka pabalsta apmērs vienam skolu apmeklējošam bērnam ir 55 eiro. To ieskaita klienta kontā vai, ja ģimene ir sociāli nelabvēlīga, pakalpojuma sniedzējam. Šo pabalstu var saņemt arī trūcīgās un maznodrošinātās ģimenes, kā arī aizbildņu ģimenes. Dokumenti jāiesniedz sociālajam darbiniekam pēc deklarētās dzīvesvietas līdz 30. oktobrim.

Noteiktām iedzīvotāju grupām iespējams saņemt pabalstu brīvpusdienām un bezmaksas ēdināšanai. Tiesības uz brīvpusdienām jebkurā valsts vispārējās izglītības iestādē ir trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu atvasēm, bērniem ar invaliditāti, arī tad, ja vecāks ir persona ar invaliditāti, kā arī aizbildniecībā esošiem bērniem, ja viņi nav sasnieguši 20 gadu vecumu.

Tiesības saņemt bezmaksas ēdināšanu Bauskas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs (PII) un pirmsskolu grupās ir trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu atvasēm, bērniem ar invaliditāti, audzēkņiem, kam viens no vecākiem ir persona ar invaliditāti, kā arī aizbildniecībā esošiem bērniem. Ja ģimenē vairāki bērni apmeklē PII vai pirmsskolu grupas un vidējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli mēnesī nepārsniedz 180 eiro, apmaksā ēdināšanas izdevumus 50 procentu apmērā par katru bērnu.

Pabalstu brīvpusdienām un bezmaksas ēdināšanai piešķir, sākot no tā mēneša pirmā datuma, kad saņemts iesniegums sociālajā dienestā, līdz mācību pusgada beigām. Pabalsta apmērs nepārsniedz trīs eiro dienā, un to pārskaita pakalpojuma sniedzējam. Dokumentus var iesniegt sociālajam darbiniekam pēc deklarētās dzīvesvietas, informē I. Krūmiņa.

INFORMĒ: bauskasdzive.lv