Daudz neskaidrību saistībā ar valsts atbalstu privāto bērnudārzu audzēkņiem

Daudz neskaidrību saistībā ar valsts atbalstu privāto bērnudārzu audzēkņiem

09. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS) ir daudz neskaidrību par kārtību, kādā tiks nodrošināts valsts finansiālais atbalsts tiem bērniem, kuri ir reģistrēti rindā uz pašvaldības bērnudārzu, taču izglītojas privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs.

Vēstulē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) norāda, ka neskaidrs jautājums ir par to, kā tiks finansēta valsts atbalsta daļa pirmsskolas izglītības pakalpojumu nodrošināšanai privātajos bērnudārzos bērniem, kas šo pakalpojumu būs saņēmuši šā gada pēdējos četros mēnešos. Pēc LPS domām, šāda fragmentāra pieeja rada risku, ka varētu tikt aizskartas bērnu un vecāku intereses.

LPS vērš uzmanību, ka pirmsskolas izglītības ieguves pēkšņa pārtraukšana vai iestādes maiņa var radīt bērniem nevajadzīgus pārdzīvojumus. Turklāt arī no vecāku viedokļa šāda nenoteikta situācija neesot pieļaujama, jo rada tiesības, kur īstenošana 2014.gadā nav paredzama.

LPS arī bažījas, ka nākamgad šāda kārtība var tikt pārlikta uz pašvaldību pleciem, vēl jo vairāk - mākslīgi var tikt palielināts pašvaldību līdzfinansējuma apjoms līdz 130 latiem. Tāpēc savienība aicina skaidri paredzēt valsts budžeta finansējuma apmēru un avotus vismaz 2014.gadam.

Tāpat LPS iebilst, ka valsts finansiālais atbalsts attiecas tikai uz tiem privātajiem dārziņiem, kas ir reģistrēti izglītības iestāžu reģistrā, kuras īsteno vispārējās vai speciālās pirmsskolas izglītības programmas. Tāpēc LPS aicina finansējuma saņēmēju lokā iekļaut arī aukļu dienestus, rotaļu grupas, dienas centrus un pašnodarbinātās personas. Tas būtu būtiski tajās pašvaldībās, kur nav iespējams nodrošināt visiem bērniem vietu pašvaldības bērnudārzā, taču privāto iestāžu nav.

Pašvaldību līdzfinansējuma paredzēšana privātajiem bērnudārziem arī veicinājusi, ka vecāki ir izdarījuši apzinātu izvēli par labu bērna skološanai privātajā dārziņā, nemaz nav plānojuši bērnu sūtīt pašvaldības bērnudārzā un savu bērnu rindā reģistrē tikai tāpēc, lai saņemtu pašvaldības līdzfinansējumu. Paredzams, ka līdzīga situācija varētu būt ar valsts finansējumu, teikts vēstulē VARAM.

Noteikumu projektā nav arī noteikts, ka privātajai izglītības iestādei būtu pienākums samazināt mācību maksu attiecīgi par summu, kādu tā saņem no valsts, turklāt neskaidrs jautājums arī esot par to, kurā brīdī un kurš fiksēs, kāda ir mācību maksa privātajam pakalpojuma sniedzējam, un kādas izmaksu pozīcijas segs valsts. Tas neizslēdz risku, ka privātais dārziņš var paaugstināt mācību makstu proporcionāli sniegtajam valsts atbalstam, bet šādā gadījumā mērķis atbalstīt bērna vecākus netiks sasniegts, norāda LPS.

LPS arī iesaka ieviest kontroles mehānismu tam, kādiem mērķiem privātais bērnudārzs izlietos valsts atbalsta līdzekļus, norādot pieļaujamās finansējuma pozīcijas pedagoģiskā procesa nodrošināšanai. Tas, pēc LPS domām, ļautu izvairīties no tā, ka valsts finansējumu iegulda kapitālajos, reprezentatīvajos, komandējumu izdevumos un peļņas gūšanai.

Jau ziņots, ka VARAM izstrādātie noteikumi par kārtību, kādā tiek aprēķināts un sadalīts valsts atbalsts bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātai bērna sagatavošanas pamatizglītības ieguves sākšanai, ja bērns saņem šo pakalpojumu privātā izglītības iestādē. Uz pabalstu līdz 100 latiem mēnesī varēs pretendēt tie bērni, kas pirmsskolas izglītību apgūst Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētās privātās izglītības iestādēs, kuras īsteno licencētas vispārējās vai speciālās pirmsskolas izglītības programmas, un vienlaicīgi ir reģistrēti rindā uz vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.

Noteikumos paredzēts, ka valsts atbalsta apmērs vienam izglītojamam ir līdz 100 latiem mēnesī. Taču vienlaicīgi ir noteikts, ka valsts atbalsta apmērs vienam bērnam nedrīkst pārsniegt finansējumu, kādu privātajai pirmsskolas izglītības iestādei līdzfinansē pašvaldība. Līdz ar to kopējais valsts atbalsta un pašvaldības līdzfinansējuma apjoms vienam bērnam nepārsniegs 130 latus mēnesī.

Gadījumos, ja samaksa par pirmsskolas izglītības apguvi privātajā bērnudārzā ar pašvaldības sniegto līdzfinansējumu ir zemāka par 130 latiem, valsts atbalstu piešķirs atbilstoši starpībai, kas noteikta līgumā starp privāto bērnudārzu un bērna likumīgo pārstāvi, un pašvaldības piešķirto līdzfinansējumu.

LETA

Foto: LETA