Cik daudz var novelt uz māsiņas rēķina?

Cik daudz var novelt uz māsiņas rēķina?

07. Mar 2017, 08:22 FejuFeja FejuFeja

Mūsu četrgadnieks aug. Un aug buciņš, aug radziņi. Ar katru dienu parādās aizvien jaunas rakstura iezīmes un jāatzīst, ka vienmēr varbūt ne tās gaidītākās un patīkamākās. Audzinātāja to noveļ uz māsiņas ienākšanu ģimenē, taču es sliecos domāt, ka ne visi niķi un stiķi liekami vienā maisā. Un ne pie visa vainojama mazā māsa.

Loģiski, ka ienākot ģimenē vēl vienai atvasei, vecākais bērns grib vairāk izcelties, lai konkurences cīņā ar māsu, iegūtu sev pēc iespējas lielāku daļu vecāku uzmanības, taču visam noteikti ir savas robežas. Piemēram, dēla lūgums, lai es viņam uzvelku pidžamu, lai gan iepriekš viņš ģērbās pats, pavisam noteikti ir māsiņas ietekmē. Jo, redzot, ka vairākas reizes dienā ģērbju māsu, arī četrgadnieks saprot, ka tā ir iespējams iegūt mammas uzmanību un viņas mīļumu.

Savukārt pavisam savādāk ir vērtējama situācija, kad lūdzu padot kādu lietu (tieši tā arī daru – lūdzu), man parasti tiek atbildēts: „Tev vajag smuki paprasīt, tad arī iedošu!” Šajos brīžos iekšēji nedaudz sāku vārīties un gribās uzkliegt, ka ne viņam mani mācīt, taču parasti savaldos un atbildu, ka es jau pateicu „lūdzu”. Un vēl kāda situācija – brīvdienās bijām uzņemt pirmās kopīgās ģimenes fotogrāfijas. Pirmo fotogrāfiju laikā viss bija kārtībā, bet ar katru nākamo dēls aizvien vairāk demonstrēja savus radziņus, sakot, ka te viņam apnika, te viņš nestāvēs tā, kā viņam liek utt., utjp. Tā teikt, es gribu darīt tā, kā pats vēlos nevis tā, kā man citi liek. Jā, aizvien biežāk mūsu ikdienā ienāk nepaklausība. Tiesa, ne tāda, ka bērns vārtās veikalā pa grīdu, kliedzot, ka necelsies ātrāk projām, kamēr viņam nenopirks konfektes, bet gan staigāšana pa naža asmeni, pārbaudot, cik tālu var iet un cik daudz vecāki atļaus un pievērs acis brīžos, kad netiks darīts tā, kā mamma un tētis to grib. Piemēram, kas notiks tad, ja es pēc tēta lūguma tomēr nesakārtošu mantas? Kas notiks, ja es pusdienas neapēdīšu un pat nepagaršošu, bet vienkārši pateikšu, ka man tāds ēdiens nepatīk vai negaršo? Kas notiks tad, ja es atteikšos iet līdzi visiem laukā, labi apzinoties, ka viens pats mājās nevaru palikt?

Kāpēc es domāju, ka tā vairāk ir vecuma iezīme, nevis māsiņas vaina? Brālis ne reizes nav centies nodarīt pāri māsai, teicis, lai mēs viņu vedam projām, vai stāstījis, ka māsa viņam riebjas. Tāpat arī zīmējumos, kuros tiek zīmēta mūsu ģimene, esam uzzīmēti mēs visi četri, visi vienā krāsā, atbilstoši augumiem.

lauvinja lauvinja 07. Mar 2017, 10:42

Es teiktu tā, ir dažas pamatlietas - vienkārši bērns aug un iepazīst pasauli/robežas, otrkārt māsas ienākšana ģimenē ir sagriezusi bērna pasauli kājām gaisā un viņš mācās izdzīvot, pieprasīt/iegūt vecāku mīlestību/uzmanību un aprast ar jauno situāciju un to pieņemt, un vēl bērni ir mūsu (mūsu rīcības) spogulis - visticamāk pati esi dēlam kādreiz teikusi par to smuko parasīšanu.

Lai protestētu pret esošo situāciju, nav jāmēģina nomušīt māsu 😀

mamma88 mamma88 07. Mar 2017, 10:29

Īstenībā arī nepaklausība ir uz māsiņas rēķina. Tā jau mums daudziem tikai liekas, ka kas nu tur ir, ka vēl viens bērns, bet patiesībā bērnam visa viņa mazā dzīve ir kājām gaisā. Un viņš iekšēji dusmojas. Viņš ir kā mazs tīnis, kas ļoti daudz ko vēl nesaprot un viņam nevar iestāstīt. Ja bērns māsiņu nesūta atpakaļ vai fiziski nedara pāri, tas nevienmēr nozīmē, ka viņš viņu ir pieņēmis, viņam viņa patīk un viss ir kārtībā. Piemēram, vai nav tā, ka reizēs, kad māsiņa ir opā, tad tieši šajā pašā brīdī viņam arī vajag? Un kā ar krūts barošanu? Vai nav tā,ka šajās reizēs vai nu arī vajag tieši opā vai pēkšņi kaut ko akūti "svarīgu"? Tā ir greizsirdība, un tas ir normāli.
Par to mīļo palūgšanu. Viņš to ir kaut kur dzirdējis(jūs vai kāds cits tā ir teicis), un viņš šo frāzi atkārto, jo bērns ir vecāku spogulis, viņš no jums mācās!

Izturību šajāgrūtajā laikā! Pati no personīgās pieredzes zinu cik ļoti smacējoša ir bērnu greizsirdība.