Bērnudārza gaitas: bez slimošanas neiztikt!

Bērnudārza gaitas: bez slimošanas neiztikt!

15. Sep 2016, 00:00 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Adaptācijas periods mūsu mazajai dāmai ir bijis pārsteidzoši īss. Prieks par to, taču ir dienas, kad garastāvoklis slikts, pašsajūta nav laba un diena dārziņā pavadīta čikstot, niķojoties un puņķojoties.

Rīts, kā jau ierasts, pucējoties, runājoties, mīļojoties, mašīnā dejojot, dziedot. Uzskatu, ka mazulim ir ļoti svarīgi, lai ar viņu daudz runātu, daudz izskaidrotu. Tas nekas, ka viņš vairāk klausās, nevis runā Jums pretim. Jo viņam ir jāsaprot, kādēļ tas un tas notiek, kad tas notiek un, kur tas notiek. Viņam ir nepieciešams rituāls, man ļoti patīk, kā "Mazajā princī" šis ir skaisti uzrakstīts. Doma sekojoša - Man ir jāzina, cikos Tu nāksi, lai gaidītu un ilgotos, ir nepieciešams šis rituāls. Arī bērnam ir jāzina, ko darīsim, kādēļ mēs to darīsim, nevis vienkārši atvedam ar asarām, bļaušanu, jo viņam ir grūti saprast, kādēļ tik foršā mamma un tētis mani kaut kur atstāj.

Šoreiz stāsts ne par šo, bet par to, ka jārēķinās ar slimošanu, sliktu garastāvokli un štruntīgu pašsajūtu. Jārēķinās, ka bērnudārzs ir tā vieta, kur ir daudz dažādu bērnu un jebkurš no viņiem var būt ar kādu vīrusu, un mūsu mazulim ir ļoti liela iespēja šo vīrusu saķert. Arī mēs jau nedēļu cīnāmies ar iesnām. Vakar vakarā paņemot meitiņu, audzinātāja ieteica papilināt zāles degunā, jo Emsim pašsajūta un gatastāvoklis ir bijis tik slikts, ka pieņemts lēmums izsaukt medmāsiņu, lai viņa izvērtē bērniņa veselību. Prieks, ka bērnuāarzā medmāsiņa ir pieejama un prieks, ka par bērna pašsajūtu satraucas un tur bēdu. Paaugstināta temperatūra nav bijusi, bet iesnas ir pamatīgi bojājušas omu, jo Emis ir ļoti dzīvespriecīga, aktīva, mīļa, taču šī diena viņai ir bijusi niķies, stiķiem pilna. Vairāk dzīvojusies audzenītei pa klēpi un ar pupīti ( knupi) mutē.

 

Kā mēs cīnāmies ar iesnām: 

Skalojam deguntiņu ar Jūras sāli

Izsūcam iesnas no deguna ar sūklīti, jo meitiņa pati tos izpūst nemāk

Iepūšam pēc iespējas dabīgākus aptiekā pieejamos līdzekļus iesnām, kuri paredzēti bērniem konkrētā vecumā

Profilaksei iepūšam arī kakliņā eļļiņu, ja nu kakls arī kasās un sāp

Dienā divas reizes dzeram mammas vārīto priežu čiekuru sīrupu, lai stiprinātu imūnsistēmu

Dienā divas reizes dzeram mammas vārīto piparmētru - citronu sīrupu, arī vitāmīniem

ļoti daudz un bieži uzturā lietojam ķiplokus, tos pievienojot mērcēm, salātiem, gaļām, dārzeņiem

Divas reizes dienā vēdinām guļamistabu

 

Vēl vajadzētu pagatavot skaistas ķiploku krellītes no ķiploku daiviņām, kuras nolikt pie gultiņas. Daiviņām pirms tam iedurstot ar adatiņu, lai vairāk izgarotu ķiploka smarža.

 

Vai arī Jūsu mazuļi bērnudārzā puņķojas un, kā Jūs mammas ar to cīnāties? Padalieties ar pieredzi!

lauvinja lauvinja 15. Sep 2016, 08:44

Man šķiet tā cepšanās par to, ka slimus bērnus ved uz dārziņu ir neauglīga laika nosišana. Bez tam ej nu sazini, kuram bērnam tā iesna/klepus alerģisks un nelipīgs, kuram vīruss. Un vēl - pazīmes parādās 3-4 dienā, pēc tam, kad vītrusu esi saķēris (un tas savairojies organismā tik tālu, lai izraisītu nepatīkamas sekas). Tāpat tos vīrusus mierīgi mājās var atnest arī kāds no pieaugušajiem vai māsām/brāļiem.

Veltiet šo enerģiju bērna imunitātes striprināšanai 😀

inleila inleila 14. Sep 2016, 21:02

Kā var nedabūt puņķus, kad dārziņā no 10 bērniem ir 4-5 puņķains deguns... tā es novēroju, kad kopā ar meitiņu pabijām grupā. .. un tas visi bērni tik nedēļu dārziņā gājuši. 🤔

mamma88 mamma88 14. Sep 2016, 19:17 Ilvija82

Jā, tas laikam būtu naivi cerēt, ka visi varētu vest tikai veselus. Utopija.

Ilvija82 Ilvija82 14. Sep 2016, 19:05 mamma88

Ja neaizvedīsi pats, tad cits atvedīs....ir pierādījies - sēdi mājās, izārstē pilnībā, aizved veselu, dzīvespriecīgu bērnu uz dārziņu, bet tur pretim puņķi un klepi un viss pārējais....kuram taisnība, kad vest, kad nevest....ļoti grūti noteikt robežu....

mamma88 mamma88 14. Sep 2016, 18:51

Bet kapēc jūs slimu bērnu vediet uz dārziņu? Lai citi saslimst? Tā jau rodas tas nebeidzamais aplis ar mūžīgo slimošanu...

lauvinja lauvinja 14. Sep 2016, 18:33

Ja bērns slikti jūtas, pat ja nav t, tad ir vērts atstāt mājās un pašai paauklēt.

Bet citādi - ja daudz slimo ar visādām saaukstēšanās un vīrusu slimībām, tātad bērnam ir slikta imunitāte. Ja slikta imunitāte, tā jāuzlabo - baseins, basām kājelēm vismaz pa mājām!

Ilvija82 Ilvija82 14. Sep 2016, 16:51

Sveika! Kamēr ar dēlu dzīvojām mājās, viņš vispār ne reizi neslimoja, bet kad uzsākām bērnudārza gaitas, tā sākās...divas nedēļas dārziņā, gandrīz divas mājās...puņķi, klepus, bija arī stomatīts, konjuktivitīts, šķidra vēdera izeja, arī mandeles vasaras laikā bija piepampušas, divas reizes bija jādzer antibiotikas....imunitāte bija vāja, viss "ķērās" klāt....nu jau situācija nedaudz uzlabojusies, lietojam priežu čiekuru sīrupu, deguntiņam Vibrocil pilienus, Hummer ūdentiņu un smagākos gadījumos pilinu protalgolu, mājās ir medus un kaklam Faringospray...nu kaut kā tā! Turaties!