Bērnudārza dienasgrāmata: šīs vasaras "trakie" kukaiņi

Bērnudārza dienasgrāmata: šīs vasaras "trakie" kukaiņi

24. Jul 2018, 18:48 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Šovasar daudz vairāk laika sanāk dzīvoties pa mājām kopā ar Emīliju, jo šovasar viņa bērnudārzu neapmeklē. Nolēmām šovasar viņu netraumēt citā bērnudārzā, jo tik ļoti ir pierasts pie savējā.  Nav viegli 24/7 būt kopā it visur ar gandrīz četrgadnieku, bet neko darīt, ir dienas, kad mums izpalīdz arī vecmamma. Šovasar ļoti izteikti šai kopā pavadīšanai un tik karstai vasara nāk "komplektā" dažādi kukaiņi un knišļi - jau pavasarī odi bija visai neganti - to bija daudz un koda - pamatīgi, atstājot milzīgus sarkanus pleķus un liekot "kasīties" ilgi. Esam šovasar izbaudījuši arī "ņiprākus kodējus" - dundurus un lapsenes, kuri salīdzīnoši ar šī gada "īpašajiem odiem", ir daudz pamatīgāki.

Emīlijai aizvadītajā nedēļā degunā iekoda lapsene, jo viņa bija pilnīgi pārliecināta, ka uzmācīgais kukainis uz viņas deguna ir muša un to drīkst tā vieglprātīgi ar roku dzīt projām. Šai kustībai sekoja šausmīgs "bļāviens". Likām uz deguntiņa ledu, aukstu saldējumu un uz nakti viņai iedevu Tavegyl pus tabletīti. No rīta viss labi - biju pat pārsteigta, ka tikai sarkans pleķītis uz deguna un viss. Bet tad pamostoties aiznākamajā rītā, pus seja meitiņai bija sapampusi, vienu actiņus knapi varēja atvērt, jo izrādās, ka blakām lapsenes kodumam bija iekodis " šī gada īpašais dundurs". Arī man pļaujot zāli uz kājām, kur "mīkstajās ciskās" viņi iekodās, vēl tagad, jau nedēļu zili-sarkani pleķi ir 10cm rādiusā.

Protams, šie kukaiņi pie mums Latvijā nav nekāds jaunums, vai brīnums, bet, manuprāt, kādreiz viņi nebija tik "nežēlīgi" un viņu kodumi nebija ar tik lielām sekām. Laikam arī tie, līdzīgi mums cilvēkiem, pielāgojas vides izmaiņām un laika apstākļiem, norūdoties.

Labi, ka man mājās vēl bija dzintara ziedīte, kura samazināja Emīlijas sapampušo seju 2 dienu laikā. Šī ziede mums ir palīdzējusi dažādās dzīves situācijās - gan man pret herpēm, kopš es to lietoju kā higiēnisko lūpukrāsu, herpes man nav vispār, dēlam pie sasitumiem treniņu un spēļu laikā, tagad pie kukaiņu kodumiem, ziemā bērniem pie klepus un iesnām. Lielisks līdzekli ikdienā ar bērniem, zinot to, cik traumu un dažādu "trakumu" ar tiem mēdz būt.

20180722184307-38857.jpg