Bērnudārza dienasgrāmata: lūk, kas notiek, ja tiek izjaukts rituāls

Bērnudārza dienasgrāmata: lūk, kas notiek, ja tiek izjaukts rituāls

22. Oct 2016, 11:45 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Bērniem, tāpat kā mums pieaugušajiem ir savas ierastās ikdienas lietas un rituāli. Par to nebiju daudz domājusi un galvu lauzījusi, līdz... Emīlija pamatīgi sadusmojās, šoreiz ne par neīsto krekliņu, bet gan nepiespiesto podziņu.

Līdzīgi kā man no rīta ir savs rituāls -pirms dušas uzlieku kafijai ūdeni, kamēr dušā, tas uzvarījies, iznāku no dušas, apleju kafiju, kamēr ģērbjos, kafija ir ievilkusies. Tā arī Emīlijai... Pie dārziņa pirmo vārtiņu kodu spiežu es, tad pie ieejas bērnudārzā konkrētās grupiņas podziņu spiež Emīlija un saka:"Audzenīte mani gaida."

Tajā rītā bija savādāk

Bet, kādu rītu pirms mums gāja Emīlijas grupiņas biedrs ar mammu un viņi bija pirms mums. Šī puisīša mamma piespieda podziņu, līdz ar to durvis bija vaļā un spiest vēlreiz nebija vajadzības, taču, vajadzēja gan, jo ieejot grupiņā brēka bija pamatīga. Emīlija niķojās, ģērbties negribēja, grupiņā iet iekšā nevēlējās, matus veidot atteicās un šo niķi apņēmās aizdzīt audzinātāja. Ilgi prātoju, kādēļ viņa tā uzvedās, jo vienmēr viss bija kārtībā, bet tad sapratu, es izjaucu viņas rīta rituālu, viņai šī podziņas spiešana ir ļoti nozīmīga, droši vien tik pat nozīmīga, kā man ikrīta kafija. Tādēļ turpmāk šo rituālu cenšos ievērot. Bet vakarā viņai ar tēti kopīgs ir kāds cits rituāls - ir jābrauc uz veikalu. Ne tik svarīgi šīs nopirktās lietas - lupatiņu suliņa un buljona pīrādziņš, kā pats šis process, kur viņa pati pajautā pīrādziņu cepējai maizīti, pati izvēlas suliņu... Vakar ar vīru sasmējamies, viņi bija iebraukuši citā veikalā, kur pīrādziņu stendā ir pašapkalpošanās, bet Emīlija sauc:"Tantē, kur Tu esi, Tante, pīrādziņu..." Arī šeit viņa apmulsa, jo gaidīja jau ierasto.

Kāds ikrīta rītuāls, ļoti nozīmīgs rituāls ir Jūsu mazulim, mammas?