Bērns slapina gultiņā – kāds tam iemesls?

Bērns slapina gultiņā – kāds tam iemesls?

25. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir bērni, kas naktī slapina gultiņā, un tas nav nekas neparasts. Gluži pretēji, tas skar jebkuru vecāku! Turpinājumā uzzini, kādi ir biežākie enurēzes cēloņi! Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, psiholoģe Diāna Zande.

„Čurāšana gultā jeb enurēze, faktiski, ir problēma, kas skar pilnīgi visu bērnu vecākus, tikai jautājums, kad šī problēma tiešām ir problēma!

Tātad, kad bērniņš atradinās no autiņbiksītēm, pilnīgi noteikti, kādu reizi nakts laikā viņam gadās sačurāties gultā, jo bērns vēl ir mazs. Tas ir dabiski! Problēma sākas brīdī, kad bērniņš aug lielāks, bet slapināšana gultā nepāriet.

Var izšķirt divus enurēzes veidus. Ir, tā saucamā, primārā enurēze – čurāšana gultā, kas nav pārgājusi. Tātad, kā mazulis ir piedzimis un čurājis autiņbiksītēs, tā tas turpinās arī kļūstot vecākam. Slapināšana gultā nakts laikā nepāriet.

Visbiežāk tas ir saistīts tieši ar fizioloģiju. Primārā enurēze galvenokārt rodas no tā, ka bērniņš naktī nespēj pamosties. Ja pieaudzis cilvēks nakts laikā, jūtot diskomfortu, parasti pamostas un aiziet uz tualeti, tad bērns, guļot ciešā miegā, bieži vien nespēj pamosties, tātad, savu vajadzību nemaz nejūt. Protams, tā ir ļoti reta parādība, bet var būt arī tā, ka enurēze saglabājas arī pieaugušā vecumā.

Otrs veids ir, tā saucamā, sekundārā enurēze. Tātad, bērns ir iemācījies iet uz podiņa un arī naktī vairs nav čurājis gultā. Varbūt vienu reizi gadā, pēc kādas ballītes ar daudz dzeramā, tā ir sanācis. Tad, kad bērns ir sasniedzis, piemēram, piecu gadu vecumu un vai nu ģimene pārvācas uz jaunu dzīvesvietu vai varbūt viņš sāk iet dārziņā, vai, iespējams, ģimenē ienāk otrs bērniņš, un bērns naktīs sāk čurāt gultā.

Tātad, šajā gadījumā slapināšana gultā pārsvarā ir tāda kā bērna reakcija uz apkārt notiekošo, esošo situāciju, pārmaiņām.”

Māmiņu Klubs

Jau drīzumā uzzini, kā rīkoties, ja bērns slapina gultā!

 

Kāda ir tava pieredze, kādēļ tavs bērniņš ir čurājis vai čurā gultā?

20121202215000-45028.jpg 

Huggies® DryNites® uzsūcošās naktsbiksītes ir radītas, lai atvieglotu bērnu nakts enurēzes (slapināšanas) ārstēšanu un palīdzētu bērnam atveseļoties.

Nakts slapināšana gultā skar daudzus bērnus vecumā no 4 - 14 gadiem. HUGGIES® DryNites® sniedz diskrētu atbalstu šiem bērniem!

  • HUGGIES® DryNites® labi uzsūc mitrumu, tādejādi pasargājot bērna un gultas veļu!
  • Tās izskatās gluži kā apakšveļa. Bērns tās viegli var valkāt zem pidžamas jeb drēbēm!
  • Nemanāmās, bet uzsūcošās naktsbiksītes ļaus bērnam doties uz nometnēm vai pārlaist nakti pie draugiem – neviens neuzzinās par slapināšanu gultā.
  • HUGGIES® DryNites® ir radītas gan zēniem, gan meitenēm, ar atšķirīgu dizainu. Meitenēm – ar taurentiņiem, bet zēniem – ar stilīgiem močiem!