Bērns bēg prom: ko darīt?

Bērns bēg prom: ko darīt?

24. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tu izcel bērnu no mašīnas, noliec viņu uz trotuāra, pagriezies, lai no mašīnas bagāžnieka izņemtu ratus, bet bērns sāk skriet prom. Kad viņu beidzot izdodas notvert, izrādās, ka viņš nevēlas sēdēt ratos ne par ko, spītējas, un vēlas iet pats. Te nu arī problēmas būtība - bērns nebēg prom, lai tevi nokaitinātu, viņam vienkārši iestājas apziņa par to, kas tā tāda neatkarība, ko sniedz plašās iešanas, skriešanas iemaņas. Bērniem pēc gada vecuma, kas jau pārliecināti staigā, patīk justies brīviem, patīk skraidīt. Jāseko līdzi vien tam, kurp bērns skrien.

Konsultē ppsiholoģe Diāna Zande.

Ko darīt, ja bērns bēg prom

Protams, nevar garantēt, ka bērns jebkurā situācijā būs pietiekoši piesardzīgs, galu galā - tev pašai jāatbild par viņa drošību, tātad - jārada droši apstākļi skriešanai.

Esi blakus

Ja atrodaties drošībā, atklātā vietā, kur redzi bērnu un viņš tevi, ļauj viņam skriet uz priekšu. Parasti, ja vien viņu nesauc vai neskrien pakaļ, viņš apstājas pats un paskatās uz tevi. Un, ja viņš ieraudzīs, ka viņam neseko, visdrīzāk, viņš skries atpakaļ pie tevis. Bet neriskē, ja apkārt ir daudz cilvēku un mašinu. Mazuļiem ap divu gadu vecumu patīk slēpties, tāpēc viņiem jāseko rūpīgi līdzi.

Parādi, kur var skriet

Ļauj bērnam izbaudīt iespēju skriet, būt brīvībā. Dodaties, piemēram, uz parku. Protams, arī tur būs vietas, kur nedrīkst skriet - puķu dārzi, peļķes. Bet šie nelielie ierobežojumi bērnam būs vieglāk pieņemami, ja apkārt būs daudz vietas, kur izskrieties. Bērnam ir jāsaprot, ka viņš var skraidīt - bet īstajā vietā, īstajā laikā.

Izklaidē bērnu

Bērni mēdz bēgt no vecākiem arī veikalos, jo viņiem veikalā ir garlaicīgi un trūkst vecāku uzmanības. Pacenties mazuli pieradināt pie ikdienas lietām, padarot kopā šīs lietas interesantākas. Ļauj viņam nest savu iepirkumu grozu. Notēlo, ka aizmirsi, kur jāiet, lai bērns tevi ņem aiz rokas un parāda ceļu. Lai bērns tik ātri neskrietu, ņem līdzi viņa mīļāko rotaļlietu aukliņā. Vai arī palūdz, lai viņš palīdz tev izvēlēties banānus, vai ābolus. Mazuļiem patīk palīdzēt.

Paskaidro bērnam, kā viņam jāuzvedas

Paskaidro bērnam, kādu uzvedību no viņa gaidi, pirms došanās uz veikalu. Pacenties viņam piegādāt svarīgāko informāciju. Nejautā: "Vai vari kā liels puika iet man pie rokas?", saki:"Atceries, tev jāturas man pie rokas veikalā.". Tādi vārdi kā "liels puika" nereti izsauc bērnos negatīvu reakciju. Bērns šajā vecumā var vienkārši pateikt""Nē, negribu būt liels puika!"

Paslavē par labu uzvedību

Kad mazulis vēlas aizbēgt, nostiprini viņa labo uzvedību ar uzslavām. Nevajag teikt vispārējas frāzes kā - "Tu šodien uzvedies kā liels puika", slavē par konkrētām lietām: "Es biju tik priecīga par to, ka tad, kad tevi pasaucu, tu uzreiz atnāci!"

Vizini mazuli ratos

Bēgļa periods parasti beidzas pats no sevis vecumā līdz divarpus gadiem. Bet, kamēr tas ir spēkā, vislabāk sabiedriskās vietās bērnu necelt ārā no ratiem, tas jādara tikai drošās vietās, piemēram, bērnu laukumos. Rati ļauj bērnu noturēt vietā, viņam jājūtas kā pasažierim, nevis gūsteknim. Ir daudz veidu, kā to panākt. Paņem līdzi rotaļlietu, ar kuru bērns varētu gribēt rotaļāties. Izvelc to no ratiem, kad pienācis laiks kaut ko uzkost. Ņem vērā mazuļa vajadzības. Dažiem tādā vecumā ir ļoti grūti ilgstoši nosēdēt. Ja bērns ir to skaitā, neņem viņu līdzi "garlaicīgās", ilgi kārtojamās darīšanās.

Paspēlējat ķērājus

Kad mazulis bēg prom, piedāvā paspēlēt ķērājus, pagriezies pret bērnu ar muguru un saki: "Saderam, ka nenoķersi mani!". Paskrien dažus solīšus, bet, kad bērns tuvosies un noķers tevi, apskauj viņu, noglāsti un atgriezieties pie tā, ar ko sākotnēji nodarbojāties. Tas ir lielisks veids kā situāciju pagriezt sev vajadzīgajā virzienā. Galvenais - spēcīgi apskaut mazli, pirms viņš lūdz noķert viņu. Mazuļiem patīk, ja viņus ķer, viņi tā jūtas pasargāti. Bet diezvai tev gribēsies turpināt šo spēli cilvēku pilnās ielās, kur mazuli viegli pazaudēt.

Izmanto ķengursomu vai slingu

Ja tev vai mazulim rati apnikuši, izmanto ķengursomu vai slingu. Tas mazliet ierobežos bērna brīvību, bet tai pat laikā - jūs būsiet kopā, bērns būs ne tikai fiziski, bet arī emocionāli tev tuvāk, drošībā. Ir, kas lieto arī bērnu pavadiņas, bet arī ar tām jābūt ļoti uzmanīgam sabiedriskās vietās.

Ved mazuli mājās

Ja mazulis nogrēkojies un esi izlēmusi viņu vest mājās, ne vienmēr tas ir obligāti, jo bērns iespējams nesapratīs, ka slikti uzvedies.  Viņš, tieši otrādi, var sapriecāties par mājās došanos, vai arī - var nesaskatīt saistību starp došanos mājās un slikto uzvedību. Ja esi nogurusi no tā, ka bērns no tevis bēg, tad tiešām labāk doties mājās. Bet jārēķinās, ka bērns var nesaprast saistību starp skriešanu un pēkšņu došanos mājās. Ja viņš ir par mazu, lai saprastu iemeslu tādam pavērsienam, viņā neradīsies izpratne par skriešanas sekām.

Netērē laiku priekšlaicīgām norādēm

Ir tāda veca taktika - "skaitu līdz trīs": trīs brīdinājumi, pēc kuriem seko sods - lai arī par kādu bērna rīcību nebūtu runa. Nav jēgas pielietot šādu taktiku bērniem vecumā no 1 līdz 2 gadiem. Viņi ir pārāk mazi, lai saprastu brīdinājumu sērijas jēgu. Mazāka vecuma bērniem piemērots būs tikai viens brīdinājums.

Izmanto pamācošas dziesmiņas un stāstus

Mēģini mazulim palasīt grāmatiņas par to, cik svarīgi ir turēties kopā ar pieaugušo. Vai arī izdomā dziesmiņu par piesardzību. Tas viss tomēr būs efektīvs vien tad, ja papildus mācīsi bērnam par drošību rotaļājoties, un radināsi viņu turēties sev līdzās reālā situācijā, kad kaut kur kopā dodaties.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā