Bērna nevēlēšanās iet uz dārziņu

Bērna nevēlēšanās iet uz dārziņu

16. Sep 2015, 10:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nevēlēšanās iemeslu var būt ļoti daudz. Un šoreiz par vienu no tiem pastāstīs psiholoģe Diāna Zande. 

Var nepatikt viena no audzinātājām, vai kāda auklīte. Var negribēt iet uz dārziņu, ja tajā ir kāds konkrēts bērns. Problēma būs tā, ka, lai bērna situāciju atvieglotu, nebūs tādas iespējas – „atbrīvoties” no bērna, kas nepatīk jūsu bērnam, vai audzinātājas. Un risinājums būs iedraudzēšanās ar audzinātājām. Jāuztur ir sirsnīgas attiecības, ne pārspīlētas, bet draudzīgas, pozitīvas attiecības. Kā likums – viņai būs pozitīvāka attieksme arī pret jūsu bērnu.

Ja mamma uztur kontaktu ar audzinātāju, audzinātājai ir sajūta, ka viņas darbs tiek cienīts, atzinīgi novērtēts. To var darīt pastāstot par to, ko bērns ir iemācījies, pateicoties audzinātājām, pasakot viņām vienkāršu paldies, piemēram, par to, ka bērns kādu burtiņu apguvis utml.

Pastāstiet audzinātājām, kāds ir jūsu bērns ar pozitīvo tonālo pieskaņu.

Neglaimojiet audzinātājām, bet veidojiet normālu sadarbību!

Jautājiet, kā dārziņā iet jūsu bērnam, ar ko viņš tur nodarbojas, pastāstiet šajā sakarā arī par  mājas nodarbēm, bet atcerieties, ka katram cilvēkam tomēr ir savi priekšstati par to, kā bērni ir jāaudzina un neapvainojaties, ja audzinātāju priekšstati no jūsējiem var atšķirties.

Karot ar audzinātāju būs lieki, lai kā viņa censtos būt objektīva, iedarbosies psiholoģiskie mehānismi, un viņas attieksme pret jūsu bērnu mainīsies, turklāt, kā nojaušat, ne uz to labāko pusi.

Veidojiet kontaktu arī ar audzinātāju, kura bērnam varbūt ne visai patīk, iespējams, atradīsiet risinājumu problēmai.

Kāpēc bērns var raudāt pirms gulētiešanas?

Var gadīties, ka viņam uz diendusas laiku netiek dota blakus gulēšanai līdzi paņemtā rotaļlieta,  - noskaidrojiet par to, izrunājieties ar audzinātāju un arī bērnu.

Var gadīties, ka viņam bail, piemēram, no auklītes, kas spiež ēst. Parunājiet ar auklīti! Viņa noteikti negrib sliktu, bet tai pat laikā – nekas slikts nenotiks, ja bērns kādu ēdienreizi izlaidīs.

Ja bērns ir stresā, viņš neēd. Kad jutīsies droši, paēdīs. Bet atcerieties, ka arī mājās esot neatpērcieties ar saldumiem, dodot tos bērnam, jo viņš, redz, atradies kādā „šaušalīgā vietā”. Atrašanās bērnudārzā nav jākompensē!

Ja bērnam kaut kas tiek uzspiests, tā ir vēl viena iespēja viņam ieņemt „pozu”, būt PRET audzinātāju, pret auklīti, pret bērnudārzu.

Un ziniet, ka ar skolu būs līdzīgi. Mācieties savlaicīgi!

Māmiņu Klubs