ATTĪSTĀM BĒRNU: priekšrocības, ko sniedz darbošanās ap mozaikas izveidi

ATTĪSTĀM BĒRNU: priekšrocības, ko sniedz darbošanās ap mozaikas izveidi

24. Oct 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sūtu sveicienus visām MK māmiņām! Es šeit parādos reti, bet vienmēr cenšos padalīties ar kādu nozīmīgu, vērtīgu informāciju priekš jums un jūsu bērniem. Sākam!

Ir daudz veidu, kā attīstīt bērnus. Paši izplatītākie, protams, ir zīmēšana un veidošana.

Šīs ir nodarbes, kurām ir daudz plusu. Bet ir arī kaut kas, kam neskaitot plusus, kuri ir zīmēšanai un veidošanai, ir arī savas īpašās priekšrocības. Kas tas ir? MOZAĪKA!

20161021001605-51445.jpg

Īss ieskats vēsturē. Mozaīka radusies apmēram 8.gadsimtā pirms mūsu ēras Senajā Grieķijā. Milzīgi laukumi - grīdas, sienas svētnīcās un vēlāk arī dzīvojamās mājās bija izrotātas ar akmeņu mozaīku, kas bija ar mitoloģiskiem sižetiem. Laikam ejot meistari ir uzlabojuši savas zināšanas un materiālus, un pakāpeniski mozaīka ir ieguvusi mūsdienīgo izskatu, kas atgādina zīmējumus no kvadrātiņiem. Mūsdienās neskaitot senās tehnikas, plaši izplatīta ir mozaīka, kas veidota no dažādiem materiāliem. Kopumā, tas ir jebkurš sižets, ko veido atsevišķi elementi.

20161021001759-48226.jpg

Mozaīka kā process

Tīri tehniski, mozaīka ir viena vesela kopuma veidojums, kas sastāv no dažādiem elementiem. To veidojot darbojas:

 - redzes sistēma (meklējam vajadzīgo elementu pēc formas vai krāsas)

 - kaulu un muskuļu sistēma (sīkas pirkstu kustības, jāpaņem mazs gabaliņš, jāieliek vajadzīgajā vietā)

 - nervu sistēma (dažādas faktūras materiāli - gludi, raupji, reljefaini; tā ir lieliska pirkstu galiņu masāža, un pirkstu galos ir daudz nervu galu)

Plaša izvēle - jebkurai gaumei

Pirmais, kas nāk galvā, dzirdot frāzi "Mozaīka bērniem", ir plastmasas komplektiķi, kur var veidot kādu noteiktu figūriņu. Bet tas ir pats minimālais šīs nodarbes potenciāla attīstībā.

Pati noderīgākā mozaīka bērna attīstībā - mozaīka no dabas materiāliem. Tas ir lieliski bērna radošo, prāta spēju attīstībai. Un, starp citu, tā ir lieliska nodarbe arī pieaugušiem.

20161021002223-21645.jpg

Ar mozaīku var nodarboties arī mājās. Neaizvietojama nodarbe bērniem no 3 līdz 6 gadu vecumam! Lieliski noderēs viss, kas ir jebkuras virtuves arsenālā: dažādu izmēru pupiņas, griķi, rīsi, makaroni, pat manna. Te var izvēlēties arī dažādu krāsu pupiņas, zirnīšus. Derēs pat riekstu čaumalas, kas ir lielisks materiāls! Der arī lielākas čaumalas no valriekstiem, pistācijām. Tāpat iesaistīt mozaīkas veidošanā var arī vasaras trofejas - gliemežvākus, koka gabaliņus, kas atvaļinājuma laikā atrasti.

20161021002512-54816.jpg

Sākt var ar vienkāršām lietām un pāriet pie īstu gleznu radīšanas. :) Vienkārši ļaujiet vaļu fantāzijai! Visādā ziņā palīdzēt var PVA līme. Kopā ar bērnu var radīt brīnumus!

20161021002745-23904.jpg

Jo mazāki mozaīkas elementi, jo sarežģītāk ir tos salikt, vajag vairāk pacietības, rūpības, tāpēc ar bērniem var sākt darboties, izmantojot ko lielāku - pupiņas, makaronus, akmentiņus. Ja esat pludmalē, var veidot figūru no akmeņiem vai gliemežvākiem. Process sagādās prieku gan jums, gan bērnam.

20161021002845-32825.jpg

Ja pēc remonta pāri palikušas flīzes, tās var sadauzīt ar āmuriņu, pirms tam tās gan jāietin auduma gabaliņā, lai sīkie flīžu gabaliņi nelidotu uz visām pusēm. Un pēc tam iegūto var izmantot savās radošajās izpausmēs.

20161021003008-92080.jpg

Vecākiem bērniem mājas apstākļos radītās mozaīkas arī ir lieli palīgi attīstībā, un viss, kas jādara - uzdevums mazliet jāsarežģī - vairāk piedāvājot sīkas detaļas.

Ap sešu gadu vecumu bērnam veidojas arī estētiskie priekšstati. Un te ir svarīgi dot iespēju attīstīt, ņemot vērā bērna vecumu, viņa iespējas. Šajā gadījumā noderēs tieši mozaīkas veidošana. Mājās iegūtās zināšanas un iemaņas noderēs nākamajam līmenim - sīkās motorikas pilnveidošanai, pie viena tiks attīstīts arī bērna radošais potenciāls. Sākot ar vienkāršāko, soli pa solim bērni mācās paši paveikt darbiņu, izvēloties no lielā piedāvājuma, tieši tos materiālus, kas patīk viņiem gan pēc krāsas, gan pēc vaktūras un izmēra. Un, ja nu tā sanācis, ka mājās jums nekā priekš mozaīku veidošanas nav, un tas arī nav nekad darīts, nav ko bēdāties. Sākt var no nulles.

20161021003221-55113.jpg

Bet tagad vairāk parakņāsimies dziļāk - ko konkrēti attīsta mozaīkas veidošana?

ĪPAŠI NOZĪMĪGS FAKTORS - SĪKĀS MOTORIKAS ATTĪSTĪBA.

  • Darbojas abas rokas - vienlaikus darbojas arī abas smdzeņu puslodes.

Kreisā smadzeņu puslode atbild par loģiku, analītiskajām spējām, runu, lasīšanu, un rakstītprasmi.

Labā - veido telpisko domāšanu, radošās spējas, fantāziju.

  • No daudzkrāsaimniem mozaīks elementiem bērns veido zīmējumu - tā attīstas fantāzija, iztēle, tiek piedomāts pie tēla izveides
  • Izmantoti tiek dažādu formu un izmēru elementi - attīstas telpiskā domāšana
  • Mozaīkas materiāli ir dažādās krāsās, ko iespējams apgūt, bērns mācās tās iegaumēt, atpazīt, pielietot
  • Šķirojot ar pirkstiņiem akmentiņus, stikla gabaliņus, gliemežvākus, bērns mācās atšķirt virsmu īpašības - silts/aukst, gluds/raupjš
  • Bērns mācās koncentrēties. Tas notiek pats no sevis - bērns vienkārši nevar atrauties no sava darbiņa, kamēr tas nav pabeigts

20161021003611-39342.jpg

  • Darbojoties ar mozaīkas izveidi, veidojas arī patstāvīga izvēles izdarīšana - attiecībā uz krāsu, materiālu, pielietojumu
  • Mērķa sasniegšana. Ir mērķis - izveidot mozaikā kaķīti, putniņu utt. Izvēloties materiālu, krāsu un vietu, kurā kaut ko ielikt - tie ir tikai vienkārši soļi, bet ļoti nozīmīgi mērķa sasniegšanā. Un mērķis ir gatava mozaika.

Lai bērns gūtu baudu no mozaikas, nekādā gadījumā neierobežo bērna izvēli. Īpaši, ja runa ir par krāsu. Pieļaujama ir vien neliela priekšā teikšana, špikerītis. Un arī tad, ja tam ir liela nepieciešamība.

20161021003921-46003.jpg

Ja mazulis veido ābolīti no visām pieejamām krāsām, tam tā arī būs būt. Viņa izvēle tev par daudz ko var pastāstīt, arī par noskaņojumu. Ja darbiņā valda tumšās krāsas, esiet piesardzīgi, tas var liecināt par iekšējo diskomfortu.

20161021004058-83829.jpg

Bet pats patīkamākais, mozaika ir lietderīga ne tikai bērniem, bet arī pusaudžiem un pieaugušajiem.

20161021004421-98036.jpg

Te iekļauti tiek visi augstākminētie punkti. Neskaitot to, pusaudžiem mozaika palīdz līdzsvarot prāta spējas un radošo potenciālu.

Sen jau ir skaidrs, ka darbošanās ar mozaiku nomierina, un, protams, bērnam māca būt pacietīgam, mierīgam. Tieši šīs ir lietas, ar ko bērniem pusaudžu vecumā nākas saskarties kā ar problēmu.

Mozaika nomierina, palīdz attīstīt koncentrēšanās spējas.

Bet šāda veida darbošanās attīsta arī profesionālas mākslinieciskās iemaņas - krāsu uztveri, formu saskanīgumu, krāsas, apjomu.

Kompozīcija

Pieaugušajiem darbošanās ar mozaiku pirmkārt, ir ļoti laba art-terapija. Atrodot darbošanos rokām mēs atbrīvojam galvu. Jā, un sīkā motorika arī mūs ietekmē pozitīvi. Pluss ir vēl viens - ar savām rokām var pagatavot oriģināju dāvanu sev un draugiem.

20161021005233-30231.jpg

LIELISKS VEIDS, KĀ PAVADĪT LAIKU KOPĀ AR ĢIMENI

Rudens un ziemas garajos vakaros var radīt kaut ko kopā ar visu ģimeni, un jūsu māja piepildīsies ar vēsturīgiem priekšmetiem - svečturīti, ģimenes gleznu, dekoru kādiem svētkiem. Tāpat drīz ir arī Ziemassvētki, un mozaīka var būt kā lielisks rotājums, kas izskatīsies oriģināli! Bet, cik priecīgas būs vecmāmiņas-vectētiņi, saņemot dāvanā mozaiku no mīļā mazbērniņa!

Ļaujiet vaļu fantāzijai!

Jā, starp citu, ja gribat, lai iestājas klusums, ļaujiet bērnam darboties ap mozaikas izveidi - vismaz 15 minūtes miera garantētas! Skatieties paši raidījumā: Родителям о детях

kirina (Kabinetto) (maminklub.lv)