Ātras un veselīgas maltītes ikdienai

Ātras un veselīgas maltītes ikdienai

28. Dec 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Droši vien ikviena mamma ir piedzīvojusi brīžus, kas no malas līdzinās teju situāciju komēdijas cienīgam sižetam – uz rokas (bikšu starā, svārku malā, kājā, aiz rokas, klēpī) raudošs mazais, kurš teju ir gatavs apēst visu, kas pagadās pa rokai, bet tavas acis izmisīgi mēģina atrast plauktos jebko, kas remdētu mazā cilvēka izsalkumu. Mājās būtu jābūt visam, lai pagatavotu veselīgu un pilnvērtīgu maltīti ģimenei, tomēr jāatzīst, ka dažreiz vienkārši nav sanācis laicīgi iepirkties. 

Katrai no mums ir savi meistarstiķi, kā no šīs situācijas izkļūt. Kādai mājās vienmēr ir auzu pārslas putrai, kādai – dārzeņi, kas ātri un vienmēr droši pārtop gardā maltītē. Lai uzzinātu, kā jūs tiekat galā ar šādām mazām krīzēm virtuvē, lūdzām jūs dalīties ar savām iemīļotajām, viegli pagatavojamām receptēm. Saņēmām patiešām daudz ideju un ieteikumu un apkopojām desmit receptes, kuras, mūsuprāt, būtu vērts saglabāt. Tās nopublicējām Svaigi.lv blogā – ieskaties!

Iespējams atrast neskaitāmus padomus efektīvai laika plānošanai, un tie visi kā viens iesaka vispirms koncentrēties uz svarīgāko, tieši tādēļ, analizējot jūsu receptes, nonācām pie secinājuma, ka varam jums palīdzēt, sagatavojot pārtikas iepirkumu sarakstu. Lai pārliecinātos, ka savai ģimenei un jo īpaši bērniem, sarūpējam pēc iespējas labāko, lūdzām padomu uztura speciālistei Līgai Balodei no OnPlate.eu, lai noskaidrotu atbildes uz būtiskiem jautājumiem par bērnu uzturu: “Īpaši svarīga nozīme uzturam ir bērna organisma attīstībā. Bērns aug un attīstās ļoti strauji, tādēļ viņa uzturam jābūt kvantitatīvi un kvalitatīvi sabalansētam. Tas nozīmē, ka visas uzturvielas – olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, vitamīnus, minerālvielas bērnam jāsaņem ne vien pietiekamā daudzumā, bet jābūt pareizām arī to attiecībām, uzturvielām jābūt līdzsvarotām.”

Kādam būtu jābūt bērna uzturam?

Pilnvērtīgam – tam jāsatur visas organismam nepieciešamās vielas: olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus, minerālvielas un vitamīnus.

Daudzveidīgam – uzturā jālieto dažāda veida pārtikas produkti: graudaugi, dārzeni, gaļa, zivis, piens un piena produkti.

Pietiekamam un mērenam – uzņemtajam uzturam ir jānodrošina nepieciešamais enerģijas daudzums un jārada sāta sajuta, kā arī atbilstošam patērētajai enerģija.

Garšīgam – nodrošina labāku uzturvielu uzņemšanu, gremošanas sulu izdalīšanos.

Kādam vajadzētu izskatīties veselīga uztura šķīvim?

Pusi no šķīvja vajadzētu aizpildīt ar svaigiem augļiem vai dārzeņiem, ceturto daļu ar olbaltumvielas saturošiem produktiem (gaļu, zivīm, pākšaugiem vai piena produktiem) un vēl ceturto daļu ar graudaugu produktiem (maizi, makaroniem, rīsiem, griķiem, auzu pārslām, grūbām u.c.) un kartupeļiem.

Ko vajadzētu iekļaut iepirkumu sarakstā?

Lai bērns pilnvērtīgi augtu un attīstītos, viņam ir nepieciešams daudzveidīgs, uzturvielām bagāts ēdiens. Tātad jāiekļauj iepirkumu sarakstā visas produktu grupas, izvēlaties no katras produktu grupas tos produktus, kas Jūsu ģimenē ir iemīļotāki un kas Jūsu mazajam garšo vislabāk.

Kas vecākiem būtu jāzina par olbaltumvielām?

Olbaltumvielas pilda neskaitāmas funkcijas mūsu organismā, kā piemēram, struktūras veidošanā (puse no organisma olbaltumvielām ir ādas un muskuļu šūnās), transporta, hormonu (hormonus un peptīdus veido olbaltumvielas), enzīmu (visi enzīmi ir proteīni). Olbaltumvielas ir ķermeņa vērtīgākais uztura komponents, tās ietilpst katras cilvēka šūnas sastāvā. Olbaltumvielas nodrošina organisma augšanu, atjaunošanos, piedalās vielmaiņas procesos. Kur tās atrodamas? Dzīvnieku izcelsmes produktos – cūkgaļa, liellopu gaļa, vistas gaļa u.c., zivis un jūras produkti (vēži, garneles, kalmāri), olas, piens un tā produkti (biezpiens, siers, jogurts). Augu izcelsmes produktos – pākšaugi (zirņi, lauku pupas, pupiņas, sojas pupas, lēcas).

Kas vecākiem būtu jāzina par ogļhidrātiem?

Galvenais ogļhidrātu uzdevums ir nodrošināt organismu ar tūlītēju enerģiju, apmēram puse no visa dienā nepieciešamā enerģijas daudzuma jāsaņem ar ogļhidrātiem. Otrkārt, ogļhidrāti rada enerģijas rezervi glikogēna veidā aknās un muskuļos, kas vielmaiņas procesos sašķeļas un atbrīvo enerģiju. Treškārt, ogļhidrāti ietilpst balsta aparātā – saistaudos, skrimšļos, kaulos u.c. funkcijas. Kur tie atrodami? Graudaugi -  rīsi, griķi, kukurūza, prosa, auzas, rudzi, mieži, kvieši, kvinoja, amarants.

Graudaugu produkti – rupjmaize, pilngaudu makaroni, grūbas, putraimi, bulgurs,  pilngraudu biezputras, dažādu graudaugu pārslas, dažādu graudaugu klijas. Kartupeļi.

Kas vecākiem būtu jāzina par dārzeņiem, augļiem un ogām?

Dārzeņi un augļi ir labākais vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu avots.

Lūk saraksts: bietes, kāļi, burkāni, rutki, rāceņi, selerijas, redīsi, baltie redīsi, kāposti, ziedkāposti, brokoļi, sīpoli, puravi, ķirbji, kabači, cukini, patisoni, gurķi, tomāti, salāti, sparģeļi, skābenes, spināti, āboli, bumbieri, plūmes, apelsīni, mandarīni,  banāni, upenes, dzērvenes, zemenes, avenes, ķirši, brūklenes, cidonijas u.c.

Lai izdodas atrast kompromisu starp noderīgiem, garšīgiem un iekārotiem produktiem mazuļa ēdienkarti veidojot ik dienu, jo uzdevums nav viegls, bet atbildīgs!