Aptauja: Kā ar prieku pavadīt veselu dienu bez ekrāniem?

Aptauja: Kā ar prieku pavadīt veselu dienu bez ekrāniem?

27. Apr 2016, 12:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirms neilga laika “Centrs Dardedze” uzsāka informatīvu kampaņu par mobilo ierīču ietekmi uz pirmsskolas vecuma bērniem, vienlaikus nākot ar izaicinājumu “Vesela diena” – mudinot izmēģināt vecākus pavadīt vienu veselu dienu kopā ar saviem bērniem, bez ekrāniem.

Kā tika noskaidrots “Cents Dardedze” un “SolidData” veiktajā pētījumā, teju katrs otrais mazulis skatās mobilās ierīces jau pirms divu gadu vecuma sasniegšanas. Lai arī vēlāk mobilās ierīces var palīdzēt bērnam mācīties daudz ko jaunu, pēc psihologu pieredzes, pāragra un intensīva mobilo ierīču lietošana var kļūt par iemeslu bērna impulsivitātei un agresijai, radīt grūtības koncentrēšanās spējās un ietekmēt miega kvalitāti. Turklāt dažādi ekrāni bieži sadala vecāku uzmanību,kamēr bērniem nedalītas, pozitīvas uzmanības ikdienas steigā var pietrūkt.

Te var palīdzēt izaicinājums “Vesela diena” – vecāki var vienoties par jebkuru dienu, kuru ir gatavi pavadīt bez ekrāniem – neveltot laiku mobilajām ierīcēm, televizoram vai datoram. Tas var kalpot kā pamudinājums pārrunāt un izvērtēt arī pašu vecāku ikdienas ekrānu ieradumus.Ja diena šķiet par ilgu, varat sākt arī ar “Veselu vakaru”.

Kad mamma un tētis par to vienojušies, ne mazāk svarīgi ir ieplānot šai dienā aktivitātes, kas būtu interesantas kā vecākiem, tā bērniem. Doties dabā, kopā tīrīt māju, izveidot cauri istabām šķēršļu joslu? Aicinām dalīties pieredzē, kas jūsu ģimenē ir mīļākās bezekrānu nodarbes, ko ar prieku dariet visi kopā?

Par aizraujošiem laika pavadīšanas veidiem kopā ar bērniem un citu ģimeņu “Veselo dienu” piedzīvojumiem varat lasīt “Facebook” lapā: https://www.facebook.com/veseladiena/. Savukārt mobilo ierīču izraisītie riski un ieteikumi drošai mobilo ierīču lietošanai parādīti īpaši izveidotā filmiņā mājaslapā http://homotabletis.org/lv.Aicinām izmēģināt “Veselu dienu”, un varbūt tā kļūs par veselīgu ieradumu arī jūsu ģimenē!