Aktīvās rotaļdienas

Aktīvās rotaļdienas

31. Aug 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinot tēmu: nodarbes kopā ar bērnu, šoreiz pievērsīsimies fiziskām aktivitātēm, kuras var pielāgot laika, vietas un finansiālajām iespējām.  Augošam organismam ir jo īpašni nepieciešama  un svarīga izkustēšanās apvienojumā ar prāta līdzdalību.

Boulings – šo spēli var spēlēt gan tam piemērotās telpās – izklaides centros, - gan mājās. Telpās vai dārzā var improvizēti izveidot tā saucamos ķeģļus un ar parasto futbola bumbu tos censties nogāzt. Ir, protams, arī alternatīva, iegādāties rotaļlietu veikalos bērniem radītus boulinga komplektus, bet pietikt var arī ar plastmasas ūdens pudelēm, kas ir līdz pusei piepildītas ar ūdeni un bumbu. Tas ir lēti izmaksu ziņā un jautrība garantēta. Mazākiem bērniem lielākais pluss: tiek trenēta tveršanas, mešanas un kustību koordinācija. 

Zīmuļošanās – šai nodarbei nepieciešams ir daudz zīmuļu. To var darīt gan mājās uz paklāja, grīdas, gan laukā – mīkstā, nesen nopļautā zālītē.
Uz grīdas izber daudz zīmuļu diezgan haotiskā veidā. Galvenais uzdevums: savākt ar basu kāju pirkstiņiem pēc iespējas vairāk zīmuļu.

Vecākiem bērniem šo uzdevumu var padarīt nedaudz sarežģītāku: mudinot uz ātrumu un daudzumu. Tad var katram iedalīt noteiktu skaitu zīmuļu, kas jāpaceļ. Spēle ir jautra, šķietami piņķerīga nedaudz, bet lieliski aktivizē koordinācijas centrus, liek izlocīt muguru un strādāt dažādām muskuļu grupām tos nepārslogojot.

Deju un dziesmu ballīte – kā mazākiem, tā lielākiem tā radīs prieku un mudinās izkustēties. Kopā ar bērnu izvēlieties dziesmiņas ( tas var būt Lācēns Pūks, piemēram ) un radiet ballītes atmosfēru: baloni, sula un cepumi uz galda atpūtas pauzēm. Sagatavošanās un plānošanas procesā, ja bērna vecums ļauj, iesaistiet viņu. Droši aiciniet visus ģimenes locekļus pulkā, ja ir vēlme, un dejojiet, dziediet līdzi. Mazākiem bērniem tā varētu būt ritmiska plaukšķināšana, kāju cilāšana, apgriešanās – to visu rādiet mazajam. Vai pretēji: lai bērns brīvi izpaužas un citi dara tāpat. Nav svarīgi, kā izskatās, kā izklausās, galvenais ir kustību un dziedātprieks, kas lēnām palīdzēs izkopt ritma izjūtu. Vecums piemērots no 6 gadiņiem, bet arī jaunākiem būs prieks par vienkāršu līdzdalību dejošanā un lalināšanā.

Vēl idejas aktivitātēm:

Ja laukā ir labs laiks, smiltīs ar kociņu vai uz asfalta ar krītiņiem var uzzīmēt tā saucamo “klasīšu” laukumus un lēkāt. Lai bērni palīdz zīmēt un rakstīt ciparus. Ciparu vietā var zīmēt arī bumbiņas, puķītes utt.. Domājams, ka pieaugušajiem būs arī interesanti atcerēties savas bērnu dienu spēles jauko aizrautību. 

Ja ir kuplāks spēlētāju skaits, tad var spēlēt šādu spēli: sasēžas visi rindiņā un katrs sauc no 1-10 ciparus. Tas, kuram tiem cipars ar nulli galā, lec kājās. Un tā – līdz 100. Var mainīt uz kāda veida skaitļiem spēlētājam jāreaģē un – kā: piemēram, piesitot ar kājām pie zemes.

Ēdams – neēdams: tai ir vajadzīgi vismaz divi spēlētāji, bumba un der bērniem, kuri jau sākuši apgūt runātprasmi un sāk jau izmantot vārdiņu krājumu. Tātad: nostājas pretī viens otram un vienojas, ka sauks dažādus lietvārdus. Piemēram: saldējums, kaste, ābols, piens, telefons. Spēlētājs, nosaucot vārdu, met kādam no citiem spēlētājiem bumbu. Ja nosauktais vārds ir “ēdams”, bumbu drīkst ķert. Ja nē, tad tā ir viegli jāatsit. Ja bumbu noķer, tad vai nu iet laukā vai dabū punktu. Šajā spēlē vinnētājs skaitās tas, kuram mazāk punktu. Protams, ka var iztikt arī bez punktu skaitīšanas, bet vienkārši trenēt domāšanu un reakciju.