8 labākie risinājumi, ja bērns slapina gultā

8 labākie risinājumi, ja bērns slapina gultā

27. Jun 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

pixabay.com

Esi uztraukusies par bērna slapināšanu gultā? Mums ir ieteikumi un risinājumi, kā to apturēt. Slapināšana gultā var būt apkaunojoša bērnu vidū, sevišķi, ja bērns sācis apmeklēt bērnudārzu vai skolu.

Lai gan lielākā daļa bērnu vienkārši izaug no šī posma, esam sagatavojuši astoņus soļus, kas,iespējams, palīdzēs bērniņam būt sausam visas nakts garumā.

Nevaino bērnu vai sevi neveiksmēs

Tas, ka kļūsi dusmīga vai sodīsi bērnu par slapināšanu gultā nebūs risinājums- tas tikai radīs spriedzi un padarīs problem vēl nopietnāku. Ir ļoti grūti apturēt bērna slapināšanu gultā, tāpēc nevajadzētu pārlieku uztraukties, tā vietā bērnam piedāvāt palīdzību, jo bērni pēc četru gadu vecuma, kad parasti runā par slapināšanu gultā, jau prot sarunāties un izstāstīt savas sajūtas.

“Nereti vecāki, kuri nerunā par slapināšanu gultā, bērniem liek domāt, ka tikai viņiem jāizcieš šis posms vienatnē,” atklāj psiholoģe Diāna Zande. “Apliecini bērnam, ka viņš nav viens un ka slapināšana gultā ir pavisma normāla bērniem šajā vecumā.”

Runā ar pediatru

Speciālistu konsultācija ir vajadzīga ikvienai ģimenei, lai saprastu, cik nopietna ir problēma. Pastāsti pediatram par slapināšanu gultā, lai viņš varētu novērtēt bērna progresu vai regresu un ierosinātu šīs situācijas risinājumus.

Ja bērns ir vecāks par pieciem gadiem un slapināšana gultā sākas pēkšņi, vari mēģināt ar bērnu runāt par to,kāpēc tas ir noticis. Ja ir iespējams, parunā par iespējamiem cēloņiem- piemēram, urīnceļu infekcijas, diabēts, stress vai citus iespējamos cēloņus un medicīniskos risinājumus. Atceries, ka bieži vien tie nav fiziskie iemesli, kāpēc bērns sācis slapināt gultā.

Aicini bērnu doties uz tualeti pirms došanās gulēt

Pārliecinies, ka pirms nakts miedziņa bērns dodas uz tualeti un ja ir iespējams, mēģini bērnu uzlikt uz poda arī tad, kad Tu pati dodies pie miera. Ja bērns pirms nakts iztukšos urīnpūsli, būs mazāka iespējamība, ka viņš urinēs nakts laikā. Protams, šī tehnika neizārstēs slapināšanu gultā, bet tas var būt efektīvs veids, kā saglabāt gultiņu sausu nakts laikā. Tāpat daži pediatri var ierosināt ierobežot šķidruma uzņemšanu vakarā pāris stundas pirms gulētiešanas.

Izveido tabulu par bērna slapināšanu gultā

Bērnam palīdz motivācija un iedrošinājums, tāpēc lieti var noderēt tabula, kur atzīmēsi bērna sasniegumus un “sausās” naktis. Izveido kalendāru vai tabulu, iedod bērnam uzlīmītes,piemēram, zvaigznītes vai smaidošas sejiņas, vai krāsainu flomāsteru, lai atzīmētu naktis, kad bērns izgulējis nakti sausu. Šī var būt arī kā bonusu sistēma- kad bērns sakrājis 10 uzlīmītes, kas ir maksimālais laiks, ko bērns var paciesties un turpinātu justies motivēts, bērns saņem mazu rotaļlietu vai īpašu našķi, atzīmējot progresu nakts enurēzes apkarošanai.

Jautāsiet,ko darīt reizēs, kad gultiņa tomēr bijusi slapja? Noteikti bērnu nedrīkst kaunināt un nosodīt.

Pārbaudi, vai bērnam nav aizcietējumi

Aizcietējumi ir visai ierasta problēma. Kad taisnā zarna, kas atrodas tieši aiz urīnpūšļa, ir piepildīta un netiek iztīrīta, ir lielāks spiediens uz urīnpūsli, kas savukārt var  novest pie urīnpušļa nestabilitātes un veicināt bērna slapināšanu gultā. Šī iemesla dēļ vecākiem vajadzētu sekot, cik bieži bērnam iziet vēders. Ja bērnam vēders neiziet katru dienu vai ir cieta vēdera izeja, noteikti palielian šķidruma un šķiedrvielu uzņemšanu. Ābolu sula, augļi, dārzeņi, pilngraudu produkti labvēlīgi ietekmēs vēdera izeju un ļaus zarnām strādāt labāk.

Apsver domu par īpašiem medikamentiem

Medikamenti arī ir iespēja, ārstējot slapināšanu gultā, tomēr jārēķinās, ka tam ir arī iespējami blakusefekti. Piemēram,

desmopresīns, kas samazina urīna veidošanos, var izraisīt galvassāpes, sejas piesarkumu, sliktu dūšu un retos gadījumos smagu ūdens aizturi. Dažiem medikamentiem ir tendence kontrolēt simptomus, nevis ārstēt pašu slapināšanu gultā; tādējādi pārtraucot lietot medikamentus, slapināšana gultā var atsākties no jauna. Pārrunā ar savu pediatru par recepšu medikamentu izvēli un pieejamību.

Iegādājies mitruma signālzvaniņu

Mitruma signālzvaniņš pamoda bērnu otrajā reizē, kad viņš saslapina gultiņu. Miega pārtraukšana sniedz iespēju smadzenēm labāk kontrolēt urīnpūsli un novērst negadījumus. Šī metode ir efektīva aptuveni 75% gadījumu un visbiežāk nostrādā gadījumos, kad bērni paši ir gatavi izgulēt naktis sausas.

Investē ūdensizturīgā matracī

Ja medikamenti, signālzvaniņš nav piemēroti Tavas ģimenes lietošanai,varat izmantot vienkāršākas metodes: pārliecinies, ka matracis vai pārvalks matracim ir ūdensizturīgs un iegādājies DryNites® nakts biksītes. Tās izskatās kā pidžambiksītes, ļaus izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem. Ja bērns tomēr guļ visu nakti slapjā gultiņā, iedrošini viņu kopā ar Tevi no rīta nomainīt slapjos palagus, lai jūs abi uzņemtos atbildību par slapināšanu gultā.  Gultas veļas nomaiņa var likt bērnam justies kā daļai no problēmas risinājuma.

Relaksējieties un esiet pacietīgi! Šis posms nebūs mūžīgs! Ļoti daudz bērnu izdzīvo šo gultiņā slapināšanas posmu.

Māmiņu Klubs

 20170620102200-95681.jpg