7 vingrinājumi, kas palīdzēs attīstīt bērna atmiņu

7 vingrinājumi, kas palīdzēs attīstīt bērna atmiņu

02. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna atmiņas attīstība notiek ļoti intensīvi un tā spēj uztvert un iegaumēt ļoti daudz informācijas, tāpēc ir vērtīgi nepalaist garām šo iespēju un "piestrādāt", lai bērna atmiņa būtu vēl asāka un labāka.

Šeit talkā var nāk dažādi vingrinājumi, kas ir vienkāršs, bet vienlaikus arī efektīvs veids, kā stimulēt bērna redzes, dzirdes un taustes atmiņu.

Tāpēc piedāvājam dažādus vingrinājumus, kas var izvērsties par jautru rotaļu, vienlaikus palīdzot attīstīt bērna atmiņu!

Atdarini kustības! Bērns nostājas pretī pieaugušajam, kurš pēc kārtas izpilda vairākas kustības ar ķermeni. Piemēram, pagriež galvu, paceļ vienu roku, pakustina kāju. Bērnam ir uzmanīgi jāseko līdzi visām kustībām un pēc tam tās pēc savas atmiņas jāatkārto pareizā secībā. Lai rotaļa jautrāka, pēc tam mamma atdarina bērna kustības. Spēli var padarīt sarežģītāku, katru reizi parādot aizvien vairāk, aizvien sarežģītākas kustības.

Kas mainījies? Izvēlaties ar bērnu vairākas rotaļlietas, kuras noliec uz galda. Lai bērns piefiksē tur esošās rotaļlietas, to izvietojumu. Pēc tam palūdz bērnu aizgriezties vai arī iziet uz brīdi no telpas. Tikmēr pamaini rotaļlietu izkārtojumu, vari kādu no tām arī noņemt no galda un paslēpt. Bērnam, atgriežoties pie galda, jāspēj pateikt, kas mainījies, salīdzinot ar sākotnējo izkārtojumu. Pēc tam ļauj izpausties bērnam, liekot viņam mainīt rotaļlietu izkārtojumu, bet tev, savukārt, jāmēģina saprast, kas mainījies.

Stāstījums. Uzdevums ir pavisam vienkāršs - viens iesāk teikumu, bet otrs atkārto sākotnējo teikumu, pievienojot tam galā vēl vienu vārdu. Un tā atkal un atkal no jauna, katru reizi pievienojot pa vārdam, kamēr stāstījums galā. Piemēram, mamma saka: "Šodien mēs dosimies uz Mežaparku un...", bērns saka: "Šodien mēs dosimies uz Mežaparku un šūposimies...", mamma: "Šodien mēs dosimies uz Mežaparku un šūposimies, lai..."

Atceries figūras. Uzzīmē uz lapas dažādas ģeometriskās figūras un parādi tās bērnam. kad viņš tās apskatījis, uzreiz visas figūras paslēp un lūdz, lai bērns uz lapas uzzīmē maksimāli daudzas no redzētajām figūrām. Vecākam bērnam uzdevumu vari padarīt sarežģītāku, lūdzot reproducēt ne tikai figūras, bet arī krāsas, kādās tās bija izkrāsotas, un figūru lielumus.

Uzmini, kas rokā! Aizsien bērnam acis un ieliec bērnam rokās kādu priekšmetu. Piemēram, diega spolīti, atslēgu u.tml. Bērnam, aptaustot priekšmetu, jāspēj noteikt, kas viņam ielikts rokās.

Atdarini ritmu! Ar plaukstām izplaukšķini kādu ritmu, liekot bērnam to pēc tam precīzi atkārtot. Ritma izspēlēšanai var izmantot gan zīmuli, ar kuru ritmu izspēlē, klaudzinot pa galda virsmu. Ar katru reizi ritms var kļūt sarežģītāks.

Spēlēsimies veikalos. Lomu spēles bērniem patīk, tāpēc ierīkojiet veikalu, tā plauktos izkārtojot dažādas rotaļlietas, katliņus un citas lietas. Noskaiti bērnam iepirkuma sarakstu, ko vajag iegādāties veikalā, un lūdz viņam no veikala visu nepieciešamo atnest. Piemēram, lūdz, lai bērns no veikala atnes ābolu, grāmatu, ķemmi, konfekti un zeķu pāri.