7 klusas rotaļas, kuras spēlēt, kad mājās kļuvis par skaļu

7 klusas rotaļas, kuras spēlēt, kad mājās kļuvis par skaļu

18. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gana bieži noteikti dzirdi arī no saviem bērniem frāzes, ka viņiem ir garlaicīgi un nav ko darīt, tāpēc domā idejas un aktivitātes, kā šo laiku viņiem padarīt interesantāku, piepildot to ar saturiskām izklaidēm. Atzīsties, dažkārt noteikti tava galva vai plīst pušu, jo mājās ir troksnis no agra rīta līdz vēlam vakaram, kad bērni atkal ir savās gultās un devušies pie miera.

Mums ir idejas dažām rotaļām, kuras piedāvāt bērniem, kad viņi rausta tevi aiz piedurknes, sakot, ka nav ko darīt, vienlaikus iegūstot pāris minūtes klusuma mājās.

Vadības panelis. Uz bērna pirkstu spilventiņiem uzzīmē “skaļuma” pogas. Piemēram, ar sarkanu flomāsteru uz viena rādītājpirksta uzzīmē aplīti, kas būs poga, ar kuru “ieslēgt skaļāk”, bet uz otras rokas rādītājpirksta zilu aplīti, kas būs klusuma poga. Notestējiet, kā pogas darbojas dzīvē – lūdz bērnu pateikt kaut ko viņa ierastajā skaļumā, pēc tam vairākas reizes nospied sarkano pogu, kas nozīmē, ka viņam iepriekš teiktais jāpasaka skaļāk, savukārt pēc tam ar zilās pogas palīdzību bērna skaļumu noregulē sev pieņemamā līmenī. Kad troksnis mājās atkal pieņēmies, izmanto abas pogas, lai noregulētu skaļumu.

Sarunājies ar bērnu čukstus. Bērni atspoguļo pieaugušos, tāpēc izmēģini sarunāšanos čukstus. Redzēsi, ka pēc brīža arī bērns samazinās savu skaļumu un pāries uz klusāku sarunāšanos.

Bērniem patīk sacensties, tāpēc lai iet arī maza sacensība – noslēdziet derības, ka tas, kurš pirmais ierunāsies, piemēram, noslaucīs no palodzēm putekļus vai paveiks kādu citu mājai noderīgu darbiņu. Kurš izturēs ilgāk klusējot?

Diriģenti – kad diriģents pacēlis rokas uz augšu, tas ir signāls, ka drīkst runāt skaļāk, savukārt, kad rokas ir nolaistas, visiem “jāspēlē” (jāsarunājas) klusāk. Lai bērnam spēle šķistu aizraujošāka, diriģenta lomu reizi pa reizei uztici arī bērnam.

Lai jūsu mājoklis pārtop par operu – tā vietā, lai sarunātos, visu izsakiet dziedot. Redzēsi, ka dziedot balss ir klusāka un vismaz uz mirkli kliegšana ir mitējusies.

Ievies mājās dienu, kad visi mājinieki transformējas par dzīvniekiem. Piemēram, mamma kļūst par skudriņu, brālis par sienāzi, māsa par pelīti, bet tētis – par dunduru. Vai kaut kur ir redzēt, ka šīs mazās radības taurētu kā ziloņi vai rēktu kā lauvas? Protams, ka nē. Viņu komunikācija ir pavisam nemanāma un klusa. Protams, nebūtu labi, ja tu savus mājiniekus uz visu ārkārtējās situācijas laiku “pārvērstu” par kukaiņiem vai maziem grauzējiem, tāpēc brīvdienas vari pavisam oficiāli pasludināt par dienām, kad katrs var kļūt par ko vien vēlas – arī lauvu, tīģeri vai ziloni.

Izmēģiniet komunikāciju zīmju valodā, kas būs arī sava veida radošuma treniņš bērnam, jo mudinās izdomāt, kā vēlamo pateikt otram ar zīmju starpniecību.