5 paņēmieni, kā pārvarēt bailes pirmsskolas vecuma bērnam

5 paņēmieni, kā pārvarēt bailes pirmsskolas vecuma bērnam

05. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā atbalstīt savu pirmsskolas vecuma bērniņu, lai viņam palīdzētu atbrīvoties no bailēm, jautājām Māmiņu Kluba ekspertei, psiholoģei Diānai Zandei.

„Ļoti svarīgi, lai vecāki savu bērniņu uzklausītu! Viņam jāpajautā: „Kas notika, no kā tu nobijies?” Tātad nepieciešams sniegt atbalstu.

Iedomājies, ja tu – pieaudzis cilvēks – būtu krīzes situācijā un kāds tev teiktu: „Ai, tas viss ir nieks, ko tu te runā,” vai tas palīdzētu? Nē, un bērnam ir tāpat!

Aprunājies ar bērnu!

Tātad bērniņam ir vajadzīgs kāds, kurš viņu uzklausa un vienkārši pasaka: „Tu zini, es esmu tev blakus! Hmm... aiz loga ir briesmonis? Atceries: kamēr mājās esam mēs ar tēti, te neviens briesmonis vienkārši nedrīkst ienākt!” Vai arī: „Tu redzi, mūsu mājai ir apsardze, te skaidri un gaiši ir rakstīts – apsargā „Falk”, tādēļ te neviens nevar ienākt”.

Ir jāpamēģina dažādi veidi, lai saprastu, kas palīdz tieši tavam bērniņam!

Talismans

Ja bērns tic, ka pie viņa var atnākt kāds briesmonis vai ragana, vēl bērnam var palīdzēt, ja tiek iedots kāds „burvju talismans”. Ja viņam ir kāda mīļākā mīkstā mantiņa, piemēram, lauva, vari izmantot to. Tad viņam pastāsti: „Jā, varbūt ragana grib atnākt, bet tev ir sava lauva un tad, ja tā guļ tavā gultiņā vai ir kopā ar tevi, lauva tevi un tavu miedziņu sargā!” Kā burvju talismanu vari izmantot arī sapņu ķērāju.

Uzzīmēt bailes

Vēl var lūgt, lai bērniņš savas bailes uzzīmē! Šajā gadījumā gan svarīgi ņemt vērā, ka bērna zīmējumus nedrīkst interpretēt! Vecākiem nevajag domāt, ka tad, ja bērns zīmē ar melnu krāsu, tad tas ir slikti.

Izkliegt un aizbiedēt bailes

Lai bērniņš atbrīvotos no bailēm, viņam jāļauj tās izpaust, izrādīt uz āru. Piemēram, paspēlē ar bērnu bailēs! Mamma vai tētis savam bērniņam var pateikt: „Nobiedē mani tā, kā tās bailes nobiedēja tevi!” Tad vecākiem jāpabaidās. Tad, kad viņi to izdarījuši, iespējams, bērniņš pabiedēs vēlreiz un vēl briesmīgāk.

Šādi, caur kustību, bērnu no bailēm iespējams atbrīvot. Var braukt arī uz mežu un bailes aizbaidīt, kliedzot: „Prom bailes, prom!”

Kad nepieciešama psihologa palīdzība

Protams, vari izmēģināt dažādus paņēmienus un spēles, caur kurām bērna bailes atraidīt. Tomēr, ja ir sajūta, ka bailes bērniņam pārlieku traucē, šis ir brīdis, kad vajadzētu vērsties pie psihologa.

Bailes pirmsskolas vecumā ir gluži kā septiņgalvu pūķis, kad vienu nocērt, bet tūdaļ vietā var izaugt cita. Tāpēc pilnīgi precīzu, vienādu ieteikumu, ko izmantot pilnīgi visiem bērniem, nav.

Galvenais, kas vecākiem ir jāatceras – bērna bailes ir jāuztver nopietni, tās jāņem vērā! Tikpat nopietni kā vēdersāpes.

Kā tu palīdzi atvairīt sava bērniņa bailes?

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā