Meikšāne: ap trīs gadu vecumu svarīga stājas pārbaude

Meikšāne: ap trīs gadu vecumu svarīga stājas pārbaude

26. Oct 2012, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja mums mājās ir jaundzimušais, tad mums ir gluži skaidrs, ka reizi mēnesī savā kalendārā jāieplāno vizīte pie ārsta, kuras laikā mazuli nosvērs, nomērīs un novērtēs viņa prasmes un iemaņas. Taču tikpat nozīmīgi cik pirmais dzīves gads ir arī turpmākie gadi un tādēļ arī staigājošs bērniņš noteikti ir jāatrāda dažādiem speciālistiem.

Konsultē pediatre Vizma Meikšāne, "UniHaus" tehniskais ortopēds Gundars Rusovs,  VC4 filiāles ”Bērnu veselības centrs” fizioterapeite Vija Tračuma.

"Trīs gadu vecums ir nozīmīgs laiks, kad tiek skatīta bērna kopējā attīstība- ir beidzies zīdaiņu periods, pārgājis tā saucamais zīdaiņu apaļums, bērns sācis straujāk stiepties garumā, nav vēl īsti attīstīta muskulatūra, kas veidotu stāju, bet šajā vecumā ir jābūt perfektai koordinācijai un jāmāk skriet,"īsumā šo vecuma posmu raksturo pediatre Vizma Meikšāne. "Tāpat trīs gadu vecumā jāvēro, kāds ir pēdu balsts, jo šajā vecumā vēl ir iespējams veikt pasākumus, lai stāju un pēdeju balstu uzlabotu."

Nudien vissvarīgākais mazulim, kurš jau iemācījies pārvietoties pats savām kājām, ir uzmanīt pareizas stājas veidošanos, tādēļ ap 3 gadu vecumu mazuli ieteicams atrādīt ortopēdam.

Pirmo reizi pie ortopēda mazuli būtu jāved jau neilgi pēc gada vecuma sasniegšanas, kad ārsts novērtēs pēdiņas un konstatēs, vai nav kādas acīmredzamas nobīdes no normas, taču sīkāku izpēti veikt iesakāms ap trīs līdz piecu gadu vecumu un tieši tas arī ir laiks, kad vecākus sāk uztraukt viņa mazuļa stāja un kāju veselība.

Gundars Rusovs, tehniskais ortopēds atzīst, ka trīs gadu vecumā būtu jābūt pazīmēm, ka sāk veidoties pēdu velve, tātad līdz trīs gadu vecumam nav pamata uztraukumam, ka bērnam varētu būt plakanā pēda. Tomēr ja trīs gadu vecumā šādu pazīmju nav, var rasties aizdomas, ka saišu aparāts īsti nenotur pēdiņu tādā pozīcijā kā gribētos. Pēdas velve ir nepieciešama, lai palīdzētu saitēm nedaudz saīsināties un kaulu pozīcijām novietoties uzvelvētā stāvoklī, lai muskulis varētu visu kaulu sistēmu saturēt.

Arī mēs katrs, domājot par sava mazuļa veselīgu attīstību, varam vingrināt sava mazuļa muskuļus ar dažādām ikdienas nodarbēm. Fizioterapeite Vija Tračuma iesaka paņēmienus,kā stiprināt mugurkaulu un stāju:

- ārstnieciskā vingrošana;

- rāpšanās pa dažādām zviedru sienām, tīkliem;

- aktīva atpūta rotaļu laukumos;

- rāpošana;

- pēdu attīstība durstīgām, nelīdzenām, grubuļainām virsmām;

- šūpošanās.

Runājot par šūpošanos, to īpaši rekomendē fizioterapeite Vija Tračuma: "Šūpošanās labi ietekmē bērnu, viņa stāju- bērnam šūpojoties, jānotur taisna mugura, jāsasprindzina vēdera prese. Ja jau bērns pats prot iešūpoties, tad šai aktivitātei ir dubults efekts. Tomēr līdzīgi kā izpildot citus vingrinājumus, svarīgi,lai tie tiktu veikti pareizi, arī šūpošanās, tāpēc šūpolēs būtu jāsēž taisni."

Ja vecākiem ir bažas par sava mazulīša kāju veselību, mājās paši var veikt vēl kādu interesantu vingrojumu un viss, kas nepieciešams būs dažāda izmēra, formas un materiālu priekšmeti. Piemēram, bērns ņem ar pēdiņām satver bumbiņas un čiekurus, liekot tos grozā. Tas labi trenē pēdas muskulatūru un saites, liekot pēdai sasprindzināties un nostiprinot pēdas iekšējo apakšējo velvi.

Lai mazulim būtu laba stāja, jau no pirmajām dzīves dienām ir jāpiedomā pie tā, kā mūsu mazuli nodarbināt – viņam ir jābūt iespējām rāpties un šļūkt, mest bumbas, līst caur šķēršļiem, skriet un rāpot- tātad, aktīvi baudīt bērnību, un ja mēs, vecāki, būsim blakus un pievērsīsim uzmanību pozai, kā viņš to dara, tad arī ar stāju problēmas nebūs. Kā saka speciālisti – bērns ir bērns, viņš visu dara tā, kā viņam ir ērtāk, tieši tādēļ mums, vecākiem, ir jābūt blakus, lai spētu norādīt, kā ir ne tikai ērti, bet arī pareizi.

Māmiņu Klubs