Manam bērnam ir utis: pazīmes

Manam bērnam ir utis: pazīmes

30. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atsākoties bērnudārza un skolu gaitām, aktualizējas tāda problēma kā utis. Protams, protams, ne visi bērni šo ligu piedzīvo, tomēr labāk vienmēr ir būt zinošam, par to, kas, iespējams, var sagaidīt. Konsultē pediatre Gerda Lielause.

Utis ir īpaši izplatīta bērniem vecumā no 3 gadiem līdz 12 gadu vecumam un kā vēsta ekspertu novērojumi, utis biežāk skar meitenes nekā zēnus.

Utis nav bīstamas un tās neizplata slimības, tomēr utis ir lipīgas un var būt patiesi kaitinošas, jo bērnam un reizēm arī pieaugušajiem jāsastopas ar niezi, iekaisumiem un izsitumiem vai pat infekciju.

Tieši šī iemesla dēļ utis iesaka ārstēt uzreiz, kad tās ir diagnosticētas, jo tās pavisam viegli var izplatīties arī uz citiem cilvēkiem.

Pazīmes, ka bērnam vai pieaugušajam ir utis

Lai gan utis ir visai mazas, tās var saredzēt ar neapbruņotu aci. Apskatot bērna galvu, utu gadījumā var redzēt:

Utu oliņas. Tās izskatās kā mazi dzelteni, brūni plankumiņi. Parasti utu oliņas atrodas matu daļā tuvu skaustam, jo šeit pie apkakles temperetūra ir ideāla, lai uzturētu siltumu līdz oliņas ir izšķīlušās. Oliņas līdzinās blaugznām, tikai atšķirībā no tām, oliņas nevar noņemt ar matu suku vai nokratīt.

Ja vien utu invāzija nav īpaši smaga, visticamāk, ka bērna matainajā galvas daļā varēs redzēt utu oliņas, nevis rāpojošas utis. Oliņas izšķiļas 1-2 nedēļas pēc to izdēšanas. Pēc izšķilšanās tās izskatās it kā būtu ar apvalku un turpina atrasties pie mata. Šajā stadijā utis ir visvieglāk saskatīt, jo tā kā mats aug, utis atvirzās no galvas ādas.

Pieaugušo utis un nimfas (utu bērni).Pieaugušo uts nav lielāka kā sezama sēkliņa un tā ir pelēcīgi balta vai brūnīga. Nimfas ir mazākas un par pieaugušu uti tā kļūst aptuveni 1-2 nedēļu laikā pēc izšķilšanās. Vairums utu barojas vairāku reizes dienā, bet bez piestiprināšanās tās var izdzīvot līdz divām dienām.

Nieze. Kad uts iekož, vieta kļūst niezoša. Faktiski tas ir saistīts ar reakciju uz utu siekalām, tomēr nieze ne vienmēr var sākties uzreiz- tas ir atkarīgs no tā, cik jūtīga ir bērna āda. Reizēm var paiet pat vairākas nedēļas līdz bērns sāk kasīties.

Mazi sarkani izciļņi vai čūliņas no kasīšanās. Dažiem bērneim kairinājums ir viegls, citiem- izsitumi var attīstīties un pārmērīga kasīšanās var izraisīt baktēriju infekciju- āda kļūst sarkana un jutīga un reizēm var būt arī uztūkuši limfmezgli. Ja ārsts nosaka šādu infekciju, tā ir jāārstē ar antibiotikām.

Parasti utis atrodas skalpa daļā, aiz ausīm, kakla daļā un ļoti reti tās ir atrodamas uz skropstām vai uzacīm.

Ja bērns sācis pastāvīgi kasīt galvu vai sūdzas par niezi skalpa apvidū, to nevajadzētu atstāt bez ievērības. Ārstam vajadzētu noteikt, vai bērnam ir utis un kā to ārstēt. Ne visiem bērniem ir klasiski simptomi, bet dažiem simptomu var arī nebūt.

Ja bērnam ir utis, noteikti vajadzētu par to informēt bērnudārza vai skolas medmāsu vai vadību, lai arī citi bērni tiktu uzraudzīti.

Māmiņu Klubs

Māmiņu Kluba izvēle:

 

Hedrin® ONCE Izsmidzināms gels

Hedrin® ONCE izsmidzināmais gels ir šķidrs gels viegli izsmidzināmā veidā.

Ērti lietojamais izsmidzinātājs noklāj galvu un matus ar šķidro gelu arī grūtāk pieejamās vietās. Hedrin® ONCE izsmidzināmais gelsefektīvi  iznīcina galvas utis un gnīdas.

Tas darbojas fizikālā veidā, utis pārklājot un nosmacējot. Satur PenetrolTM, kas veicina gela iesūkšanos oliņās, lai tās efektīvāk iznīcinātu. Gelu var lietot cik bieži vien nepieciešams, jo neveidojas utu rezistence pret preparātu.  

Hedrin šķīdums 100ml

 Hedrin® šķīdums, kas satur 4% dimetikona, iznīcina galvas utis un to oliņas.

Dimetikons nav ķīmiska inde, tas darbojas fizikālā veidā, utis pārklājot un nosmacējot.

Pārējās sastāvdaļas ir ciklometikons 5. Ciklometikons 5 ir nesējviela, kas pēc uzklāšanas iztvaiko, tādējādi aiz sevis atstājot tikai dimetikonu, kas iznīcina utis.